Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 31. marca 2023

Aprílové knižné novinky (2023)

Názov: Transport do Samarkandu
Autorka: Guzel Jachina 
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Guzeľ Jachinová je najvýraznejšia debutantka v dejinách ruskej literatúry. Za román Zulejka otvára oči dostala niekoľko literárnych cien. Jej najnovšia kniha Transport do Samarkandu sa odohráva počas hladomoru na Povolží po ruskej občianskej vojne (1917 - 1922), keď náčelník transportu Dejev a komisárka Biela evakuujú v sanitárnom vlaku vyše stotisíc bezprizorných detí do Samarkandu. Ich cesta sa začína v Kazani, tiahne sa cez povolžské lesy, kazašskú step až k púšti Kyzylkum a turkménskym horám - počas jednej z najdramatickejších udalostí v dejinách. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Dlhý lupeň z mora
Autorka: Isabel Allende 
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Koncom 30. rokov 20. storočia vypukne v Španielsku občianska vojna. Generál Franco a jeho prívrženci zvrhnú vládu a tisíce ľudí utečú cez hory k francúzskym hraniciam. Jednou z nich je aj Roser, tehotná mladá vdova, ktorej osud sa prepletie s osudom Victora Dalmaua, vojenského lekára a brata jej mŕtveho manžela. Aby obaja prežili, musia urobiť to, po čom ani jeden z nich netúži - uzavrieť manželstvo. Spolu s ďalšími utečencami sa nalodia na loď do Čile, aby tam začali nový život. Osud im však kladie do cesty jednu prekážku za druhou a obaja postupne zisťujú, že ozajstný domov bol celý čas takmer na dosah ruky.
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Všechen můj hněv
Autorka: Sabaa Tahir 
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Román o mladé lásce, starých křivdách a odpuštění od autorky série Jiskra v popelu.

Sal a Núr jsou víc než nejlepší přátelé — jsou rodina. Vyrůstali spolu v malém kalifornském pouštním městě Juniper jako vyděděnci a naučili se jeden druhému rozumět tak, jak to nikdo jiný neuměl. Tedy až do ošklivé hádky, která jejich pouto zdánlivě přetrhla. Sal se při studiu posledního ročníku střední školy snaží udržet v chodu rodinný motel, zatímco jeho matka Misbáh vážně onemocní a zemře a otec utápí problémy v alkoholu. Núr se pohybuje na tenkém ledě — ve volném čase pracuje v obchůdku svého vznětlivého strýce a snaží se před ním zatajit, že se hlásí na univerzitu, aby jednou provždy unikla ubíjejícímu stereotypu maloměsta.
Když se Salovi jeho pokusy odvrátit krach rodinného podniku vymknou z rukou, on i Núr si musejí položit otázku, jakou cenu má jejich přátelství a jestli je dokážou navzdory všemu zachránit. 
 
zdroj: Host

 
Názov: Ghetto ve stínu zločinu: Historické krimi z doby vlády Rudolfa II.
Autor: Zdeněk Grmolec
Vydavateľ: Moba
 
Oficiálna anotácia: Za panování Rudolfa II. nastává zlatý věk židovstva, přesto vznikají v české společnosti protižidovské nálady. Jejich nositelé se neštítí ani vraždy, aby zavdali příčinu k protižidovskému pogromu. Tomu se snaží všemi prostředky zabránit bohatý židovský bankéř Maisl. Vyšetřováním je pověřen Maislův adoptovaný syn Nathan, který musí co nejdříve rozmotat propletenec vztahů tehdejší společnosti a vypátrat vraha dřív, než udeří znovu…  
 
Názov: Zakázané knihy: Proslulé - kontroverzní - provokativní - revoluční
Autor: -
Vydavateľ: Pangea
 
Oficiálna anotácia: „Kdyby se všichni tiskaři rozhodli, že budou tisknout jen to, co nemůže nikoho urazit, nemohlo by vyjít téměř nic.“
Benjamin Franklin, 1731

O kterém románu se říká, že někoho přiměl k vraždě? Proč se kdysi na německých školách nesmělo učit o Pohádkách bratří Grimmů? Která kniha o cenzuře cenzorům vadila nejvíc? Kterému autorovi kritici doporučili, aby se raději utopil? Který spisovatel napsal tak skandální dílo, že se pak musel řadu let skrývat? Kdo chtěl svou knihu spálit a kdo odmítl Nobelovu cenu s tím, že si ji nezaslouží?

Zakázané knihy představují výběr těch nejkontroverznějších děl od Flaubertovy Paní Bovaryové přes Lawrencova Milence lady Chatterleyové po Salingerovo Kdo chytá v žitě. Některá z těchto děl jsou šokující či skandální, jiná se dotýkají citlivých témat, další prostě jen předběhla dobu a kladla otázky, na něž lidé nebyli připraveni.

Všechna překročila či posunula hranice, o všech se po vydání vedly vášnivé diskuze a spory. Dnes nám tyto knihy nabízí fascinující vhled do cenzury, kultury, společnosti i politiky. 
 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Jeden, dva, tri, lišiačik praje sladké sny
Autori: Silvia Schröer & Silke Schwarz & Ramona Kaulitzk 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Krásne ilustrovaná knižka, ktorá sa stane vaším obľúbeným príbehom na dobrú noc.

Po dni plnom hier nastal čas ísť do postieľok. Nezbednému lišiačikovi a jeho kamarátom sa však vôbec nechce spať. Ocko lišiak synčekovi dovolí ostať hore ešte desať minút, a tak sa lišiačik vyberie v ústrety ďalším dobrodružstvám. Pred zotmením je v lese plnom zvieratiek stále čo robiť! Po rušnom dni plnom zábavy sa napokon aj lišiačikovi zatvárajú očká...

S láskou napísaná kniha pripraví deti na spánok a predstaví im čísla od nula po desať. Vďaka počítaniu myšiek, ktoré sa postupne lúčia s čitateľom, sa dieťa stáva pokojnejším rovnako ako lišiačik. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Pán Oskar na prázdninách
Autor: Jim Field
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia:  Nauč sa po anglicky s pánom Oskarom!

Na najvyššom poschodí vysokánskej budovy býva milý a priateľský pes. Volá sa pán Oskar. Vydaj sa s ním a s jeho zlatou rybkou Pipom na cestu plnú dobrodružstiev. Stráviš noc pod hviezdnou oblohou, zlyžuješ dlhý svah, zaplávaš si v mori a navyše sa naučíš veľa nových anglických slovíčok.

Anglicko-slovenský slovník s milými ilustráciami, ktorý je situačne rozdelený do viacerých častí podľa toho, kde sa pán Oskar práve nachádza, zoznámi najmenších so základnými užitočnými frázami z anglického jazyka. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Ako sa hľadá najlepší priateľ
Autorky: Bea Birdsong & Lucy Fleming
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia:  Jednoduchý a roztomilý návod pre všetky deti, ktoré si chcú nájsť najlepšieho priateľa.

Puto priateľstva je pre každého nenahraditeľné a veľmi dôležité. Priatelia nám poradia, keď sa ocitneme v ťažkej situácii. Sú pre nás oporou, keď sme smutní a tešia sa spolu s nami, keď prežívame radosť. Ako však spoznáme, že je niekto viac ako len obyčajný kamarát?

Bea Birdsong a Lucy Fleming vytvorili hravú, veselú a ľahko zrozumiteľnú knižku, v ktorej priblížia rozdiely medzi kamarátmi a najlepšími priateľmi. Na porovnaniach, ktoré sú doplnené o utešené ilustrácie, deti pochopia, o čo všetko ich môže najlepší priateľ obohatiť a ako si dokážu takéto priateľstvo udržať. Kniha podnecuje k diskusii o priateľstve a dotýka sa tiež tém šikanovania, súťaživosti či žiarlivosti, čo môže pomôcť rodičom a pedagógom, aby citlivo usmernili deti, ako vyzerá skutočné priateľstvo. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Moje srdce je tvoje
Autorky: Danielle McLean & Anna Terreros-Martin
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia:  Nádherné knižné vyznanie, ktoré ponúka útechu v najťažších chvíľach.

Táto utešená kniha odovzdáva deťom dar srdečnej a bezhraničnej rodičovskej lásky, ktorá ich bude sprevádzať, nech už sú kdekoľvek. Milý drevený talizman v tvare srdca, ktorý sa nachádza priamo v knižke a dá sa ľahko vybrať, ponúka útechu v ťažších chvíľach, prekonáva vzdialenosť pri odlúčení a uchováva rodičovskú lásku bližšie k detskému srdcu.

Jednoduchý a zrozumiteľný text a krásne ilustrácie predstavia deťom rôzne situácie, kde môžu potrebovať oporu a cítiť rodičovskú lásku. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Obrázkový slovensko-japonský slovník: Prvé slová pre každého
Autorka: Aurora Cacciapuoti
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
 
Oficiálna anotácia: Ideálny slovníček pre malých zvedavcov, začínajúcich študentov japončiny aj pre svetobežníkov od 4 do 99 rokov.

Tento ilustrovaný slovník je zábavným, zrozumiteľným úvodom do bohatého jazyka a kultúry Japonska. Nestratí sa v nijakej knižnici: zaujme detského čitateľa, je ideálnym sprievodcom na cesty, ale ocení ho aj každý, kto sa začína učiť po japonsky.
 
Obsahuje základnú slovnú zásobu, pričom každé heslo tvorí ilustrácia, slovenský výraz a japonské slovo zobrazené v znaku kandži (ak ho má), príslušnou kanou (hiraganou alebo katakanou) a v rómadži, čo je výslovnosť japonských slov zapísaná latinskou abecedou.

Začnite sa učiť po japonsky – dozviete sa niečo nové a zároveň môžete obdivovať dekoratívnu krásu japonského písma. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Medveď v meste
Autorka: Katja Gehrmann 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Medveď sa v lese cíti veľmi osamelo. Všetky zvieratá sa už dávno presťahovali do mesta, ostal len on. Preto sa jedného dňa rozhodne odísť za nimi. Zvieratá však z jeho príchodu nie sú vôbec nadšené. Doteraz si bezstarostne nažívali s ľuďmi a po nociach sa kŕmili odpadkami zo smetiakov. No zrazu sa ich zmocnil strach: Čo ak si ich ľudia začnú viac všímať a nakoniec na ne poštvú poľovníkov? Rozhodnú sa nalákať medveďa na plnú penziu do zoo. Tento plán však nedopadne úplne podľa ich predstáv...

Milý, úsmevný a bohato ilustrovaný príbeh priblíži bezstarostného, trochu nemotorného medveďa, ktorý si neuvedomuje, že pre ľudí a svojich lesných kamarátov predstavuje ohrozenie, či dokonca nebezpečenstvo. Zároveň otvára témy solidarity, prispôsobovania sa a inakosti. Kniha je vhodná na prvé samostatné čítanie. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Dvaja malí Vikingovia
Autori: Francesca Simon & Steve May
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+ 
Poznámka: séria Dvaja malí Vikingovia, 1. diel
 
Oficiálna anotácia: Nová séria Dvaja malí Vikingovia od autorky najobľúbenejšieho nespratníka Grázlika Gaba Francescy Simon vás určite zaujme aj zabaví. Len si predstavte, že by vaši rodičia chceli, aby ste neposlúchali...

V malej horskej osade pozná dvojčatá Strelu a Treska každý, sú to totiž tie najhoršie decká, aké ste kedy videli - a ich rodičia sú na ne právom hrdí. Neboja sa naozaj ničoho okrem trhania póru a štopkania ponožiek, a tak bez váhania vyplienia darčeky na narodeninovej oslava či zaútočia na obávaný Ostrov zloduchov. Svojich najlepších kamošov Gaťoša Paťa, Ufúľanú Uršuľu a Pažra majú vždy poruke. Páčil sa vám Grázlik Gabo? Tak to je jasné, z dvoch malých Vikingov budete nadšení! Túžite po napätí? Humore? Darebáctve? V tejto knihe nájdete všetko – a hneď dvojmo! 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Mláďatá divočiny
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+
 
Oficiálna anotácia:  Fascinujúca kniha plná úžasných faktov o mláďatách z celej živočíšnej ríše.

Pre mnohé mláďatá je život ako lotéria. Niektoré samice nakladú veľa vajec alebo porodia veľa mláďat a ponechajú ich napospas osudu – prežije len zopár z nich. Iné majú mláďat oveľa menej, venujú sa im a starajú sa o ne. Podobne ako deti, aj mláďatá živočíchov si musia osvojiť zručnosti, ktoré potrebujú na prežitie v divočine.

Kniha Mláďatá divočiny skúma neuveriteľnú zložitosť dospievania v živočíšnej ríši. Je plná úžasných faktov a zahŕňa kľúčové témy v živote každého mláďaťa: od narodenia a prvých dní života cez začiatočnícke pokusy o lov a samostatné kŕmenie, vývoj zmyslov a komunikácie, životné prostredie a adaptáciu, ako aj zábavu plnú šantenia a hier. Fakty dopĺňajú nádherné fotografie mláďat a ich jednotlivých vývojových štádií, ako aj prehľadné diagramy a ilustrácie. Kniha obsahuje aj tematické strany venované jedinečným živočíchom, napríklad samcom morských koníkov, ktorí rodia a starajú sa o svoje mláďatá. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Náš svet v číslach: Encyklopédia fantastických faktov
Autor: -
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+
 
Oficiálna anotácia:  Ste posadnutí štatistikami a rôznymi prehľadmi? Alebo len máte radi čísla? Potom si určite vychutnáte túto neobyčajnú knihu plnú číselných údajov o každej oblasti či téme, na akú si len spomeniete - od počtu hviezd vo vesmíre až po množstvo mikróbov žijúcich vo vašom tele a na ňom. Nájdete v nej stovky podivuhodných i zábavných faktov, ktoré ponúkajú odpovede napríklad aj na takéto otázky: Koľko meral najdlhší filmový skok na bungee lane? Akú rýchlosť dosahujú korčuliari na krátkej dráhe? Koľko trvá, kým obehne Slnko okolo našej Galaxie?

Vďaka číslam spoznáte svet v súvislostiach, o ktorých ste doteraz možno ani netušili. 
 
Názov: Klobučníci
Autorky: Tamzin Merchant & Paola Escobarová
Vydavateľ: Bambook
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+
 
Oficiálna anotácia: Vstúpte do dobrodružného sveta kúziel a zázrakov.
 
Cordelie KlobučníkovejCordelia Klobučníková pochádza z rodiny remeselníkov, ktorá už po stáročia všíva do klobúkov podmanivé kúzla. Nie je však jediná. V Cordeliinom svete existuje ešte niekoľko cechov, ktoré tvoria čarovné plášte, hodinky, topánky či rukavice. Ich remeslo je síce starobylé a vážené, no pomaly vymiera. Keď sa Cordeliin otec Prospero nevráti s Veselou čiapkou zo zámorskej výpravy, na ktorú sa vydal, aby nazbieral špeciálne ingrediencie na klobúk, malá klobučníčka sa ho rozhodne vypátrať. 

Strýko Tiberius a teta Ariadna majú plné ruky práce, a tak si musí poradiť sama. Situáciu však komplikujú naštrbené vzťahy remeselníckych rodín a na povrch sa začínajú vynárať staré krivdy. Aby toho nebolo málo, ktosi sa pokúša zneužiť prastaré čary a rozpútať vojnu. Cordelia musí zistiť, kto to je… 
 
zdroj: Grada

 
Názov: Alcatraz verzus diabolskí knihovníci
Autori: Brandon Sanderson & Hailey Lazo
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 12+ 
 
Oficiálna anotácia:  Prvý diel dobrodružnej fantasy série od kultového autora!

Alcatraz Smedry vyrastá u náhradných rodičov a na trináste narodeniny dostane poštou vrecko piesku. Žiaľ, nie je to žiadny nepodarený vtip, ale celé jeho dedičstvo po matke a otcovi. Kým však stihne zistiť o nezvyčajnom darčeku viac, ukradnú mu ho diabolskí knihovníci. Tajný rád, ktorý sa pokúša pomocou všemožných klamstiev podmaniť si ľudstvo. A zatajiť pred ním šokujúcu pravdu – že existuje svet magických okuliarov, hovoriacich dinosaurov a rytierov s krištáľovými mečmi! Alcatraz musí diabolských knihovníkov za každú cenu zastaviť, pričom má iba jedinú zbraň: neuveriteľný talent všetko pokaziť. 
 
zdroj: Slovart


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára