Vyhľadávať v tomto blogu

streda 19. apríla 2023

Májové knižné novinky (2023)

Názov: Sesternice
Autorka: Aurora Venturini
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Príbeh z novely Sesternice sa odvíja v meste La Plata, v zmätočnej atmosfére Argentíny 40. rokov minulého storočia. Odhaľuje mučivý svet podivuhodnej a nefunkčnej rodiny zo strednej triedy. Rámcovo ide o príbeh dospievania a snahy vymaniť sa z neprívetivých životných podmienok. Obsah však vyráža dych svojou surovosťou, nekorektnosťou a čiernym humorom. Venturini porušuje všetky konvencie – jazykové aj spoločenské. Vyťahuje spod koberca všetko, čo sa tam starostlivo pozametalo a odhaľuje tých najzraniteľnejších medzi nami.

V centre pozornosti je rozprávačka Yuna Riglos, dievčina s ľahším mentálnym postihnutím, ktorá má problém verbálne komunikovať, no do vienka jej bol nadelený výtvarný talent, ktorý jej kliesni cestu k lepšiemu životu pre seba aj jej rodinu. Opisuje život okolo seba, matku, ktorá zostala sama na dcéry s telesným aj duševným postihnutím, mužov, ktorí vnikajú na ich územie, akoby len preto, aby ho zneužili na vlastný prospech – kariérny rast, hmotné zabezpečenie alebo sexuálne uspokojenie. Yuna to všetko komentuje spôsobom jej vlastným. Originálne, deformovane, surovo a hravo. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Příšerná hostina: Strach, tajemství, hrůza a šílenství v české fikci i non-fikci 14.-21. století
Autori: kol. autorov
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Tato kniha je postavená trochu jako polemika. Horor v české literatuře si totiž nikdy nevystačil jen s žánrem prózy a časovým rámcem konec 18. a počátek 21. století, jak se traduje a jak o tom svědčí řada knižních publikací. Iracionální strachy a úzkosti, hrůzy a další hraniční stavy tady s námi byly samozřejmě od počátku: v písni, v básni, v legendě i morytátu, později v novinové zprávě; v literatuře vysoké i nízké, u Máchy a Erbena stejně jako v anonymním městském folkloru, ve středověkém popisu mučení nebohé panny i ve stručné referenci o spartakiádním vrahovi nebo vražednici s náklaďákem; prostě napříč širými lány fikce a non-fikce od nejstarších památek české literatury podnes. Kniha shromažďuje přes stovku textů nejrůznější povahy i umělecké, potažmo estetické kvality, a je tak v nejlepším slova smyslu quodlibetem. Ačkoli tu jistě není všecko, každý si může počíst dle libosti. Vytáhnout ze stránek svůj vlastní jedinečný horor. Zdůraznit strach, tajemství, hrůzu nebo šílenství, jak se komu líbí. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Ja, Mona Lisa: Poznáte môj úsmev, teraz spoznáte môj hlas
Autorka: Natasha Solomons
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: V dielni Leonarda da Vinci, priam prekypujúcej umelcovými geniálnymi nápadmi a haldami objednávok, kde si podávali kľučku nahnevaní mecenáši, nespokojné múzy, priatelia aj rivali, sa zrodil obraz Mony Lisy. Počas piatich turbulentných storočí, vo víre moci, peňazí a intríg, si tento majstrovský portrét nezískal len mimoriadny obdiv a slávu, no stal sa aj predmetom krádeže.

Leonardo da Vinci začuje hlas Mony Lisy, a tak vznikne láskavé puto, ktoré trvá až do smrti veľkého umelca. Mona Lisa s ním prežíva jeho úspechy aj neúspechy a vytvorí si zvláštny vzťah so skutočnou ženou na obraze, s Lisou del Giocondo. Rozpovie čitateľovi svoj príbeh, odhalí pravdu o rivalite, vražde aj o zlomenom srdci. Zavedie čitateľa do očarujúceho sveta Leonardovej dielne vo Florencii, bude ho sprevádzať dianím na francúzskom dvore vo Fontainebleau a vo Versailles a odkryje mu sled dramatických udalostí v dvadsiatom storočí. Leonardo však nie je jediný, kto počuje jej hlas, začujú ho aj iní mimoriadne nadaní géniovia.

Ja, Mona Lisa je nevšedne živý, strhujúci a pútavý príbeh o žene nadlho stratenej a zabudnutej vo víre histórie. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Tmavší odtieň mágie
Autorka: V. E. Schwab
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: séria Odtiene mágie, 1. diel
 
Oficiálna anotácia: Štyri farby mágie, jej odvrátená tvár a hrdinovia, ktorí si svojou nedokonalosťou okamžite získajú vaše srdcia - to všetko vás čaká vo fantasy sérii od autorky bestsellerov Neviditeľný život Addie LaRueovej a Gallant!

Kell patrí k posledným Antariom – mágom so vzácnou a vyhľadávanou schopnosťou cestovať medzi paralelnými Londýnmi: Červeným, Sivým, Bielym a kedysi dávno aj Čiernym. Oficiálne je Kell veľvyslancom ríše Arnes – Červeného Londýna –, kde vyrastal ako člen kráľovskej rodiny Mareshovcov, cestujúcim medzi Bielym Londýnom, v ktorom si panovníci vždy uzurpujú trón krvavou cestou, a dvorom kráľa Juraja III. v najnudnejšom, Sivom Londýne, kde už mágia neexistuje. Neoficiálne je pašerákom, keďže ľudia sú ochotní zaplatiť aj za kradmý pohľad na svet, kam sa nikdy nedostanú. Nebezpečný koníček má však ďalekosiahle následky a Kell ich pocíti na vlastnej koži. Po nevydarenej akcii unikne do Sivého Londýna, kde sa zoznámi s Delilah Bardovou, vreckárkou s vysokými ambíciami. Lila ho najprv okradne, potom zachráni pred úhlavným nepriateľom a napokon ho prinúti prepašovať ju do iného sveta, aby zažila skutočné dobrodružstvo. Nebezpečná mágia im je však v pätách a na každom kroku číha zrada. Ak chcú zachrániť všetky svety, budú musieť najprv ostať nažive. 
 
zdroj: Slovart
 
 
Názov: Výlety po Slovensku - S deťmi i bez nich
Autorky: Eva Obůrková & Martina Antošová
Vydavateľ: Lindeni
Poznámka: edícia KAM po Slovensku
 
Oficiálna anotácia: Dumáte, kam vyraziť na výlet, aby bol zaujímavý pre vás aj pre vaše deti? Hľadáte inšpiráciu a praktického radcu? V tejto knihe nájdete výber tých najlepších slovenských lokalít, ktoré stoja za návštevu, či už cestujete s deťmi, alebo bez nich. Hrady, múzeá, aquaparky, zoologické aj botanické záhrady – vyberie si každý. Publikáciu dopĺňajú stovky fotografií a ilustrácií, prehľadná mapa i kontakty, informácie, ktoré vám pomôžu naplánovať si výlet presne na mieru.
 
Názov: Putovanie ľudstva
Autor: Oded Galor
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Rozsiahly a pútavý príbeh plný ohromujúcich súvislostí vysvetľuje, ako technológia, veľkosť populácie a prispôsobivosť človeka pred dvoma storočiami vyústili do nevídanej „fázovej premeny“ ľudského bytia. Pri putovaní do minulosti a odhaľovaní jednotlivých vrstiev spoločenských fenoménov (kolonializmu, politických inštitúcií, sociálnych štruktúr, kultúry) zároveň dospieva k vysvetleniu najhlbších zdrojov nerovnosti: dávne spoločenstvá obdarené vhodnými geografickými podmienkami a rozmanitosťou sa vydávali na cestu prosperity, zatiaľ čo tie menej šťastné čelili znevýhodneniu, ktoré pretrváva dodnes.

V čase celosvetovej ekologickej krízy je Putovanie ľudstva zdrojom nástojčivých faktov s trvalým významom. 
 
zdroj: Bux.sk

 

 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Zajačik Vilko rastie ako z vody
Autorky: Andrea Kuhrmann & Nadine Reitz  
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+
Poznámka: séria Vilko Ušiačik 
 
Oficiálna anotácia: S Vilkom Ušiačikom sa rozhodne nebudete nudiť!

Zajačik spolu s rodičmi, so staršou sestrou Julkou a s plyšovou kamarátkou Mrkvičkou zažíva veľa dobrodružstiev. V škôlke si nájde nového kamaráta, s babkou upečie výborné mrkvové mafiny a v plavárni všetkým ukáže, aký je smelý. Nečudo, že Vilko je večer taký unavený. Pred spánkom vždy dostane sladký božtek a potom ho čakajú sladké sny.

Vďaka siedmim krátkym príbehom zo života malého zajačika si deti rozšíria slovnú zásobu a naučia sa zvládať rôzne situácie doma i v novom prostredí.    
 
zdroj: Ikar

 

Názov: Zahráme sa?
Autorka: Nicola Kinnearová  
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Bobi sa najradšej hrá sám, no Tonka po ňom všetko opakuje. Bobi je tichý a samotársky, Tonka zas veselá a kamarátska. Bobi už začína byť poriadne znechutený. Malé tuleniatko Tonka za ním neustále pobehuje a nenechá ho na pokoji. A hoci sú každý iný, aj tak sa môžu spolu pekne hrať! 
 
Názov: Klárka a Snehuľko
Autorka: Ľubica Bátoryová  
Vydavateľ: Artis Omnis
 
Oficiálna anotácia: Od autorky obľúbenej série o psovi Timovi.

Škôlkarka Klárka je na vozíku, má však bohatú fantáziu a rozumie zvieratám. Snehuľko je plyšová hračka, no vďaka Klárkinej fantázii ožíva – je z neho múdry a odvážny psík. Nerozluční kamaráti zažijú veľa vtipných aj napínavých dobrodružstiev. Knihu venujeme všetkým deťom, ktoré nemôžu mať doma živého psa. Venujeme ju aj plyšovým zvieratkám, ktoré všetko počujú, vidia a cítia, len dospelí o tom netušia. Autorka Ľubica Bátoryová je kanisterapeutka, ktorá sa popri práci venuje písaniu detských kníh, pričom využíva svoje poznatky z práce s deťmi a psami. Jej knižné príbehy sú známe humorom, nadhľadom a hravosťou. Zároveň prispievajú k začleňovaniu detí so zdravotným znevýhodnením medzi rovesníkov. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Najkrajšie miesto
Autorka: Cecilia Heikkilä 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
 
Oficiálna anotácia: Poetický príbeh o hľadaní miesta, ktoré nie je ľahké nájsť

Malý medveď sa spolu so starým otcom Veľkým medveďom vydá na dobrodružné putovanie na druhý koniec sveta, za očarujúcim miestom zo starej pohľadnice. Od čias, keď ho videl Veľký medveď, ubehlo už mnoho rokov a ani jeden z nich nevie, kde sa Najkrajšie miesto nachádza, či existuje ani ako ho nájsť. Napriek tomu ho túžia vidieť na vlastné oči a sú odhodlaní prekonať všetky prekážky, ktoré sa im postavia do cesty. 

Nádherne ilustrovaná kniha švédskej autorky, grafičky a ilustrátorky Cecilie Heikkilä prináša príbeh o túžbe po vlastnom mieste vo svete, o hľadaní nedotknutého kúska prírody aj o láske medzi starým otcom a vnukom. 
 
Názov: Kuchárska kniha Pippi Dlhej Pančuchy
Autor: David Sundin
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Pippi Dlhú Pančuchu poznáte ako dievčatko, ktoré vie zdvihnúť koňa, má kabelu plnú zlatých mincí a plavilo sa v Tichomorí. No zišlo vám niekedy na um, že Pippi je aj skvelá kuchárka? Lebo je to tak. Povráva sa, že sa naučila variť od kuchára na lodi svojho ocka – a teraz sa aj vy môžete naučiť pripravovať všetky tie dobroty!

Pippi sa nedrží úplne receptov a nemusíte sa ani vy, ibaže by vám na tom veľmi záležalo. Ak máte práve dnes chuť použiť granulovaný cukor – len do toho! Ak si myslíte, že tentoraz by sa hodila škorica - určite to vyskúšajte! Možno práve vaša verzia bude tá najlepšia! A ak natrafíte na nejaký problém – pri varení či v živote – skúste si pomyslieť: Čo by urobila Pippi?
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Najhoršie zvieratká na svete
Autor: David Walliams
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+
 
Oficiálna anotácia: Po najhorších deťoch, učiteľoch a rodičoch na svete prichádza svetoznámy britský komik a autor detských bestsellerov David Walliams s knihou o najhorších zvieratkách. Pri čítaní príbehov o najbláznivejších tvoroch na svete budete plakať od smiechu. Úplne zmení váš pohľad na domácich maznáčikov! Nájdete v nej mačky Frflačku a Prskačku, kúzelníkov Malého Houdiniho a Veľkého Bludiniho, andulku Srandulku aj straku Zlodejicu. Vydáte sa na cestu okolo sveta s korytnačkou Stíhačkou, ktorá nechodí, ale behá nadzvukovou rýchlosťou. Rozosmeje vás grizly Grizelda, no nevyhnete sa ani Grgprdovi.

Stretnete sa v nej s dobrými, so zlými aj s hroznými domácimi zvieratkami, s takými, čo sú veľké ako dom a mohli by ťa zhltnúť ako malinu, ale aj s drobunkým škrečkom či pieskomilom – skrátka, pripravte sa na tie najzábavnejšie i najdesivejšie zvieratká na svete. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Kosenie: Poviedky zo sveta série Žatva smrti
Autor: Neal Shusterman
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 15+
Poznámka: séria Žatva smrti 
 
Oficiálna anotácia: Úspešná séria Žatva smrti pokračuje novými strhujúcimi príbehmi z desivého, no fascinujúceho sveta koscov! Spoločenstvo koscov ukrýva nespočetné množstvo príbehov, ktoré ešte neboli rozpovedané. Prešli celé storočia, odkedy na seba Nimbus vzal úlohu starať sa o ľudstvo. Skôr ako sa Goddard pokúsil všetko obrátiť hore nohami, ľudia žili dlhé roky vo svete bez hladu, chorôb či smrti. Vo svete, kde populáciu regulovali práve kosci.

Neal Shusterman v spolupráci s ďalšími talentovanými autormi odhaľuje v poviedkovej knihe, nadväzujúcej na fenomenálnu bestsellerovú trilógiu, tajomstvá a minulosť obľúbených postáv, no predstaví i nových hrdinov a nových nepriateľov. 
 
zdroj: Slovart

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára