Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 27. mája 2023

Júnové knižné novinky (2023)

Názov: Ostrov stratených stromov
Autorka: Elif Shafaková 
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Ostrov Cyprus, rok 1974. 
 
Dvaja tínedžeri zo znepriatelených strán v rozdelenej krajine sa stretávajú v taverne v hlavnom meste Cypru Nikózii. Je to jediné miesto, kde sa grécky kresťan Kostas a turecká moslimka Defne môžu potajomky stretávať. Ukrytí pod sčernetými trámami, ktoré zdobia girlandy z cesnaku, čili papričiek a divorastúcich byliniek, prežívajú svoje najradostnejšie chvíle. Ponúkajú tu najlepšie jedlo v meste, najlepšiu hudbu, najlepšie víno a človek tu navyše zabudne na drsný svet vonku: na občianske nepokoje medzi gréckym a tureckým obyvateľstvom ostrova, na svet smrti a nesmierneho utrpenia.

Uprostred taverny vyrastá cez strechu samičí figovník Ficus carica, očitý svedok všetkého naokolo – lásky, nežnosti, dobrého jedla, hudby, ale aj nenávisti, bojov, vojny, smrti a miznutia ľudí. Vyše storočný múdry strom miestami preberá úlohu rozprávača a jeho lyrické postrehy o rodine, poverách či prírode priam pohladia dušu. Jedného dňa zmizne aj Kostas a obaja majitelia taverny. Taverna i figovník sú uprostred krutej vojny ponechané svojmu osudu a pomaly hynú...

Vrúcny a magický príbeh pretkaný láskou zaujímavo skĺbil prítomnosť s minulosťou, keď mladá Londýnčanka Ada začne pátrať po svojich koreňoch na Cypre. Býva len s otcom, no ten sa viac venuje rastlinám ako svojej dcére, predovšetkým Ficusu carica rastúcemu na dvore za domom. Ada nikdy nebola na Cypre, odkiaľ pochádzajú jej rodičia, ale zúfalo túži dozvedieť sa viac o ich minulosti. Keď ich však jedného dňa príde navštíviť excentrická teta Merjem, všetko sa začne meniť...

Oceňovaná autorka Elif Shafak prináša košatý príbeh plný hlbokých myšlienok, oslavy prírody, spolupatričnosti a identity, lásky a traumy, pamäti a zabúdania a napokon aj obnovy. 
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Čo okom nevidíš
Autorka: Mariana Leky 
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: V dedinke Westerwald vládne magická atmosféra. Žije v nej stará žena Selma, ktorá dokáže predpovedať smrť. Zakaždým, keď sa jej v sne zjaví africká antilopa okapia, niekto v dedine zomrie. Nie je však isté, kto to bude, a tak sú obyvatelia Westerwaldu ustavične v strehu. Možno je to ich posledná príležitosť nájsť odvahu a vysloviť zamlčané alebo nasledovať svoje srdce bez ohľadu na prekážky.

Rozprávačkou príbehu je Selmina vnučka Luisa, ktorá tiež čelí smrti blízkeho. Zároveň v priebehu desaťročí odkrýva portrét dediny, kde je všetko zázračným spôsobom prepojené. Viac ako o smrti je však Luisino rozprávanie o láske a strate, ktoré formujú človeka, a o odvahe hľadať svoje miesto vo svete...
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Tahle rána plná ryb
Autorka: Lorena Salazar Masso 
Vydavateľ: Runa
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 30. 6.
 
Oficiálna anotácia: Matka a dítě putují v kánoi po mohutné řece Atrato srdcem pralesa. Matka je bílá, dítě černé. Uprostřed bujné vegetace plné tropického ovoce, neúprosné řeky i slunce a mraků neustále hrozících deštěm vypravěčka líčí své spolucestující své dětství a vzpomínky i to, jak se dítě dostalo jednoho horkého rána do jejího života. Bárka pluje vpřed, neklid vzrůstá. Žena by nejraději do cíle nikdy nedorazila, nebo by se co nejdříve ráda vrátila zpět.

Toto je příběh o zakořeněnosti, strachu a mateřství v kontextu násilí, příběh o skrytém nebezpečí kolumbijského pralesa. Svým lyrickým vyprávěním Lorena Salazar Masso vytváří podmanivou atmosféru a přenáší čtenáře do snového a zároveň syrově realistického světa, který je prosycen hlubokou něhou i děsivě krásnými obrazy. 
 
Názov: Mimika
Autor: Sebastian Fitzek
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Stačí jej drobný zášklb v kútiku úst, nepatrná zmena v zreničke, aby prečítala myšlienky obvineného. Hanna Herbstová je najskúsenejšia odborníčka na mimickú rezonanciu, ktorá sa špecializuje na tajné signály ľudského tela. Ako policajná poradkyňa už pomohla usvedčiť množstvo násilných zločincov.

Hanna stojí pred ťažkou úlohou - musí rýchlo analyzovať video, v ktorom sa priznáva, že vyvraždila svoju rodinu. Video natočila pred operáciou, lebo vedela, že anestetiká u nej vyvolajú dočasnú stratu pamäti. Netuší, prečo sa k vražde priznala, ale chce zistiť pravdu. Krok za krokom odhaľuje celý rozsah katastrofy a získané poznatky konfrontuje so svojimi spomienkami, ktoré sa jej postupne vynárajú z vracajúcej sa pamäti. Z priateľa sa vykľuje nepriateľ, ale u Fitzeka nikdy netušíme, ako je to v skutočnosti.
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Mozek jako noční netvor: Poruchy spánku a tajný svět mozku očima neurovědy
Autor: Guy Leschziner  
Vydavateľ: Audiolibrix
 
Oficiálna anotácia: Myslíte si, že ve spánku spí i váš mozek? Co se děje s naším mozkem v noci?

Renomovaný neurolog sdílí skutečné příběhy lidí, kteří si nemohou v noci pořádně odpočinout: Žena ve stavu hlubokého spánku, která se oblékne, odemkne auto a ujede několik kilometrů, než se vrátí do postele. Muž, který ve spánku spořádá obsah ledničky, aniž by o tom věděl. Teenager postižený syndromem Šípkové Růženky prospí několik dní v kuse hlubokým spánkem a když se konečně probudí, trpí nutkavým přejídáním, agresivitou a projevy hypersexuality.

Pacienti doktora Guye Leschzinera bývají často zoufalí lidé, žijící bez oddychu těla a mysli, kteří trpí nejrůznějšími druhy spánkových poruch. Na konkrétních případech několika z nich můžeme sledovat, jak se s těmito poruchami vyrovnávají nejen oni, ale i členové jejich rodiny, a jak neuvěřitelnou podobu může jejich utrpení mít. Nespavost, narkolepsie, noční můry, apnoe či náměsíčnost jsou ty časté poruchy, kterými trpí mnoho lidí, pak jsou zde ale extrémní podoby obtíží se spánkem. Démonické halucinace, které děsí s ochromujícím účinkem. Syndrom neklidných nohou, který se ve spánku projevuje kopáním, což obtěžuje blízké postižených osob. Nesynchronizovaný cirkadiánní rytmus, který je mimo přirozenou denní a noční dobu. S nejnovějšími poznatky o příčinách těchto poruch je věda schopna nejen zlepšit naše fyzické a psychické zdraví, ale i naše kognitivní schopnosti a přinést celkové štěstí.

Doktor Guy Leschziner působí jako neurolog v Guy´s Hospital a St. Thomas Hospital v Londýně, kde vede Centrum léčby spánkových poruch, což je jedna z nejvýznamnějších spánkových laboratoří v Evropě, a také jako profesor neurologie a spánkové medicíny na londýnské King´s College. 
 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Ella objavuje svet: V zime
Autorka: Sandra Grimmová   
Vydavateľ: Fortuna Libri
Poznámka: vekové odporúčanie = 18 mesiacov+
Poznámka: séria Ella objavuje svet
 
Oficiálna anotácia: Poď sa s nami zabaviť v snehu!

Hurá, sneží! Ella a jej braček Hugo si postavia snehuliaka a nakŕmia hladné vtáčiky. Potom ich čaká veselá sánkovačka s ockom a so psíkom Uškom. Cestou v lese objavia milé zvieratká. Koho nájdu pri kŕmidle? Pridaj sa k Elle a spoznaj skutočnú zimnú krajinu!  

zdroj: Bux.sk


Názov: Mláďatká v ZOO
Autori: Sophie Schoenwald & Günther Jakobs   
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: séria Veselé príbehy zo ZOO
 
Oficiálna anotácia: V zoo sa šíri fantastická správa: Na svet prišli nové mláďatá!

Do zoo zavítala jar a s ňou pribudli noví obyvatelia. Kam sa však zatúlalo mláďa chameleóna? Ježko Ignác Mentolka sa rozhodne nájsť ho za každú cenu. No nie je to také jednoduché, ako sa zdá na prvý pohľad, pretože zvieratko sa dokáže výborne maskovať... Okrem toho aj ostatné mláďatá budú potrebovať jeho pomoc: malej samičke mravčiara nie sú pochuti mravce, tulenie mláďa odmieta plávať a mláďa plameniaka sa počas spánku neudrží na nohách. Našťastie si Ignác Mentolka vie poradiť v každej situácii!

Milý príbeh o malom ježkovi s veľkou úlohou. Pomôžeš mu nájsť chameleóna?

Nové dobrodružstvá zvieracích kamarátov zo série Veselé príbehy zo ZOO (Veľké čistenie zubov v ZOO, Karneval v ZOO a Večierka v ZOO) s nálepkami mláďat, ktoré si deti môžu nalepiť, kdekoľvek budú chcieť. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Veveričky, čo sa škriepili
Autori: Rachel Brightová & Jim Field   
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Zábavný príbeh o kamarátoch a o tom, ako sa naučili podeliť. 
 
Dve nenásytné veveričky Vratko a Filip sa hádajú o poslednú šišku roka. Jedna veverička má bohaté zásoby, druhá pre vlastnú nezodpovednosť nemá nič a je hladná. V škriepke prekonajú mnohé dobrodružstvá, až napokon zistia, aké príjemné je podeliť sa o radosť s dobrým kamarátom.

Knižka je spolu s príbehmi Veľryba, čo chcela viac, Lev v srdci a Vĺčikova cesta domov súčasťou série, ktorá nádherným a detskému čitateľovi prístupným spôsobom rozoberá témy priateľstva, dôležitosti spolupráce a jedinečnosti každého človeka. Knižky sú veršované a doplnené bohatými ilustráciami, preto sú vhodné aj pre tie najmenšie deti.
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Ako spolu rastliny hovoria
Autorky: Helena Haraštová & Linh Dao   
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
 
Oficiálna anotácia: Vďaka tejto knihe sa už v rastlinnej ríši nikdy nestratíš! 
 
Napadlo ti niekedy, že rastliny, ktoré nás obklopujú v lese, v parku, na ulici, a tak nádherne nám vedia ozdobiť byt, sú poriadne zhovorčivé? S našou knižkou sa dozvieš, že aj keď rastliny nehovoria ľudskou rečou, vedia sa navzájom porozprávať o tom, čo zažili, vystríhať sa, chlácholiť sa, a dokonca si v prípade núdze aj pomáhajú. Otváracie okienka na každej dvojstrane ti pomôžu uvedomiť si, ako sa spolu rastliny rozprávajú bez slov. Vďaka tejto knihe sa už v rastlinnej ríši nikdy nestratíš!   
 
Názov: Obchodík s hrôzami 2: Stratené zuby
Autori: Magdalena Hai & Teemu Juhani 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
Poznámka: séria Obchodík s hrôzami, 2. diel
 
Oficiálna anotácia: Obchodík s hrôzami znova obklopujú tajomstvá!

Nina stále sníva o novom bicykli, no po prvom dni v Obchodíku s hrôzami si môže kúpiť jedine zmrzlinu u Irmi Eisbergovej. Práve v zmzrlinárni tejto dámy s dúhovými vlasmi narazí na bledého zákazníka, ktorý jednoznačne potrebuje jej pomoc. Upír Silvester predsa nemôže zostať bez zubov! Aj v obchodíku sa dejú čudesné veci – skrýva sa za krádežou cesnaku a Čudodedovej peleríny práve nešťastný bezzubý bleďoch?
Nina nezaváha a spolu s priateľmi zo zábavne hrôzostrašného obchodíka sa vrhne do riešenia najnovšej záhady.
 
Obálka svieti v tme, vyskúšaj to! 
 
zdroj: Bux.sk

  
Názov: Ferdi a Flo: Malá vydra sa učí plávať
Autorky: Katrin Pokahr & Sandy Thissen   
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
Poznámka: séria Ferdy a Flo
 
Oficiálna anotácia: S kamarátmi ide jednoducho všetko ľahšie!

Malá vydra Ferdi žije s rodičmi pod starou vŕbou pri rieke. Každé ráno sa teší na to, ako so svojím obľúbeným kamienkom v labke vylezie na mamino brucho a bude sa s ňou plaviť po rieke. Jedného dňa mu mama povie, že nastal čas, aby sa naučil plávať sám. Ferdi sa však trochu bojí. Čo ak sa potopí? No potom spozná kačičku Flo, ktorá očividne nemá obavy z ničoho. Skáče do vody, akoby na svete neexistovalo nič krajšie. Pomôže kačička Ferdimu prekonať strach?

V tomto láskavom príbehu s veselými a pestrými ilustráciami Sandy Thißenovej, ktorý je vhodný na prvé čítanie, sa stane z malej vydry a káčatka skvelý tím.  
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Svet drakov: Spoznaj svet bájnych stvorení
Autorky: Tamara Macfarlane & Alessandra Fusi   
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
 
Oficiálna anotácia: Spoznajte úchvatný svet bájnych stvorení.

Prebádajte hlbiny oceánov aj najvyššie končiare hôr a vstúpte do fascinujúcého sveta drakov. Kniha Svet drakov spája fikciu s fantáziou, oddeľuje fakty od mýtov a odhaľuje najzaujímavejšie tajomstvá, ktoré obklopujú tieto legendárne tvory. Na jej stránkach nájdete:
  • pútavé informácie o 23 drakoch
  • mapy miest, odkiaľ pochádzali a kde sa vyskytovali
  • objasnenie historického a kultúrneho významu drakov z celého sveta
  • povery a tajomstvá, ktoré obklopujú tieto bájne tvory

Zaujímavé príbehy spolu s pôsobivými ilustráciami oživujú dávne legendy a mýty. Príbehy o drakoch z Ázie, Európy, Afriky a Severnej Ameriky stimulujú predstavivosť, dopĺňajú už známe fakty a udržiavajú čitateľa v napätí od prvej až po poslednú stranu.
 
Na konci knihy nájdete návod, ako si vytvoriť vlastného draka.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Lukášove trampoty
Autorky: Zuzana Dodoková & Nikola Aronová   
Vydavateľ: Verbarium
Poznámka: vekové odporúčanie = 10+
 
Oficiálna anotácia: Dvanásťročný Lukáš prechádza náročným obdobím dospievania. Mladšia sestra aj rodičia mu lezú na nervy, najradšej trávi čas vo svojej izbe uprostred vlastného poriadku, čo v maminom preklade znamená hotový bordel. V škole síce nerozumie učiteľom a spolužiaci občas tiež zazerajú, no jedno sa musí nechať: Lukáš má zmysel pre pointu a chrlí trefné poznámky, ktoré fungujú na všetkých. Odkiaľ ich berie? Zbožňuje čítať staré grécke báje a povesti. A po najväčšom hrdinovi antického sveta dokonca získal prezývku.

Koľko odvahy, rozumu a citu sa v Lukášovi skrýva? Postaví sa Ferovi z céčky, ktorý si na všetkých dovoľuje? Dokáže údery vracať sám, alebo bude potrebovať pomoc? Ako sa ubráni šikane?

Autorka hravou formou dokresľuje dej aj pomocou mytologických pojmov. Vďaka nim sa dozvieme, čo znamená otvoriť Pandorinu skrinku, zažívať Tantalove muky, vyčistiť Augiášov chliev a najmä, koľko úloh musí splniť Herakles, aby bol konečne slobodný.
 
zdroj: Verbarium

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára