Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 1. júla 2023

Júlové knižné novinky (2023)

Názov: Pani Veštba
Autorka: Margaret Atwood 
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Joan Fosterová je ženou najmenej s dvoma identitami a prehnanou predstavivosťou. V detstve mala problémy s nadváhou a zložitý vzťah s matkou, zato veľmi dobre vychádzala s otcovou sestrou Lou. Pred skončením strednej školy utiekla z domu, udržiavala milenecký pomer so starším mužom, potom sa zaľúbila do bipolárneho Arthura, za ktorého sa neskôr aj vydala. Teraz píše pod pseudonymom brakové romány. Keď sa však jej zbierka poézie nečakane stane literárnou senzáciou, Joan je nútená nafingovať vlastnú smrť a utiecť z rodného Toronta do Talianska, aby začala nový život.

Román prvý raz vyšiel v roku 1976, autorka v ňom viac-menej paroduje romantické horory v štýle kostýmovej gotiky, s typickým nadhľadom poukazuje na niektoré pálčivé problémy svojej doby a opäť dokazuje, prečo je považovaná za jednu z najvýznamnejších a najuznávanejších spisovateliek 20. a 21. storočia. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Prorokyňa a trkvas
Autor: Jonas Jonasson
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Do zániku sveta nezostáva veľa času. Aspoň podľa amatérskej astrofyzičky Petry, ktorá súdny deň vypočítala na 7. septembra 2011 o 20:21. Toto proroctvo ju nečakane spojí s pomerne jednoduchým Johanom, ktorý odmalička slepo obdivoval staršieho brata, a s dôchodkyňou Agnes, ktorá sa vydáva za mladú influencerku. Nesúrodá trojica sa v karavane vydáva do Ríma a majú poriadne naponáhlo. Musia toho ešte veľa stihnúť, ale ako to už býva, nič nejde podľa plánu. Dokonca ani koniec sveta.

Na pozadí bizarného výletu naprieč Európou, Afrikou a Amerikou Jonasson humorne a svojsky odkrýva nielen výnimočné ľudské charaktery, ale odhaľuje aj to, ako funguje korupcia na globálnej úrovni. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Špiritistka
Autorka: Sarah Penner 
Vydavateľ: Fortuna Libri
 
Oficiálna anotácia: Strhujúci príbeh o dvoch odvážnych ženách, ktoré hľadajú pravdu a spravodlivosť v tajuplnom prostredí špiritizmu.

Rok 1873. Na opustenom zámku na predmestí Paríža sa chystá temná seansa. Vedie ju uznávaná špiritistka Vaudeline D’Allairová, preslávená schopnosťou vyvolávať duchov obetí vrážd, aby zistila totožnosť vrahov. Zúčastňuje sa na nej aj jej žiačka z Londýna Lenna Wickesová, ktorá chce zistiť pozadie násilnej smrti svojej sestry. Keď Vaudeline zavolajú do Anglicka, aby vyriešila záhadnú vraždu predsedu Londýnskej špiritistickej spoločnosti, Lenna sa k nej pripojí, aby sa dostala bližšie k sestriným vrahom.

Pri pátraní obe ženy odhaľujú temné tajomstvá špiritistickej spoločnosti a samy sa dostanú do smrteľného nebezpečenstva.
 
zdroj: Fortuna Libri

 
Názov: Prečo mi to nikto nepovedal? 
Autorka: Julie Smith 
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Ak zažívate ťažké obdobie, alebo si neviete dať rady so spracovaním niektorých emócií, klinická psychologička Julie Smith vám touto knihou môže zmeniť život. Vďaka nej zistíte, prečo sa cítite tak, ako sa cítite, a poradí vám, čo sa s tým dá robiť.

Vlastná myseľ nám často spôsobuje bolesť. Prehľadné diagramy v knihe vysvetľujú, prečo je to tak a čo s tým môžete urobiť. Keď raz pochopíte, ako myseľ funguje, získate príležitosť oslobodiť sa od negatívnych emócií. Osvojte si nápomocné techniky vizualizácie či správneho dýchania. Táto kniha sa pre vás stane kufríkom s náradím, po ktorom môžete siahnuť v náročných životných situáciách. Budete mať poruke všetky užitočné nástroje a vyberiete si tie, ktoré budú práve potrebné. Ak hľadáte okamžitú pomoc, nalistujte si kapitolu zameranú na problém, ktorému čelíte. Či už je to stres, zlá nálada, nedostatok sebavedomia či zármutok, dostanete presný návod, ako si v danej situácii poradiť a ako sa na všetko pozrieť z iného uhla pohľadu.

Máte právo cítiť sa dobre a byť so svojím životom spokojní. Autorka s množstvom skúseností z oblasti psychológie sa preslávila na sociálnych sieťach, na ktorých stúpol počet jej sledovateľov až na milióny. Výstižnými krátkymi videami o duševnom zdraví pomáha aj naďalej tým, ktorí to potrebujú. Je totiž presvedčená, že psychologické rady by nemali byť dostupné iba v odborných ambulanciách a na terapiách. Prístupné musia byť pre všetkých.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Nádych, výdych
Autor: Stuart Sandeman
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Je načase naučiť sa poriadne dýchať. 
 
Odkedy Stuarta Sandemana priviedla tragická strata partnerky k práci s dychom, pomohol tisícom ľudí zmeniť život len tým, že ich naučil dýchať inak. Jeho kniha Nádych, výdych vám umožní spoznať silu, ktorá sa skrýva vo vašom vnútri a má moc zmeniť vaše myslenie aj cítenie.

Zrozumiteľné a nenáročné cviky, podložené výskumom a rokmi praxe, vám pomôžu:
  • lepšie spať a zvládať stres aj bolesť,
  • identifikovať presvedčenia, ktoré vás brzdia, a zbaviť sa ich,
  • lepšie sa sústrediť a zlepšiť svoj výkon v akejkoľvek oblasti,
  • prehĺbiť spojenie so sebou samým, s inými aj s okolitým svetom. 
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Tajomné zvieratá Slovenska
Autori: Mariana Hyžná & Matúš Hyžný 
Vydavateľ: Fortuna Libri
 
Oficiálna anotácia: Táto knižka, určená celej rodine, predstavuje tridsaťštyri tajomných zvierat žijúcich na Slovensku. Prostredníctvom krásnych a odborne presných ilustrácií ponúka nevšedný pohľad do súkromia týchto živočíchov. Dopĺňa ich osem plne ilustrovaných dvojstrán zobrazujúcich jednotlivé zvieratá vo vzájomných vzťahoch vo svojom prostredí.

Pri čítaní pútavého náučného textu sa okrem iného dozvieš, že:
• teplota tela pĺšika počas zimného spánku klesne až k nule,
• larvy svetlušiek lovia slimáky, ktoré pred zožratím paralyzujú jedovatým uhryznutím,
• svorka potkana hnedého je veľmi dobre organizovaná, pričom každý jedinec má jasne vymedzené postavenie,
• samček a samička sovy plamienky driemavej tvoria nerozlučný pár a sú si verné počas celého života,
• po vyletení z kukly dospelý motýľ okáň hruškový už neprijíma nijakú potravu,
• priemerná dĺžka tunela vyhĺbeného krtom za jeden deň je 20 metrov.
 
zdroj: Fortuna Libri

 
 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Oliver, nezlosti sa!
Autorka: Constanze von Kitzing
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+
Poznámka: séria Malý jazvec Oliver
Poznámka: v rámci série vyjde v júli aj titul Oliver, choď už spať! 
 
Oficiálna anotácia: Roztomilý príbeh pre malých nezbedníkov.

Malý jazvec Oliver chce všetko robiť sám a bez pomoci. Keď sa s ockom jazvecom vyberú zbierať zásoby na zimu, sám odnesie veľké jabĺčko, zje hŕbu čučoriedok a hrá sa s lieskovými orieškami. Potom však zabehne príliš hlboko do lesa, čo ocka vôbec nepoteší. Malý Oliver mu začína prerastať cez hlavu a kričí: „Ale ja sa chcem hrať na schovávačku!“ No na sklonku dňa sa aj malí nezbedníci unavia a túžia už len zaspať na ockovom ramene.

Dvojdielna séria o malom jazvecovi, ktorá má výchovno-vzdelávací rozmer, predstaví rodičom a hlavne deťom prostredníctvom ilustrácií a jednoduchého textu rôzne situácie v období vzdoru, ktoré už poväčšine dôverne poznajú a dokážu sa s nimi ľahko stotožniť. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Veľká chutná dážďovka
Autorka: Katarína Macurová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Nádherný picturebook o odhodlaní od oceňovanej Katky Macurovej. 
 
Boli raz traja kamaráti Pipo, Bao a Kimči. Vymýšľali rôzne šibalstvá a vždy boli najradšej spolu. Až do dňa, keď Pipo nemal chuť na melón ako ostatní. Našiel si čudesnú dážďovku, ktorá za ten svet nechcela vyliezť zo zeme. Keď s ňou nakoniec poriadne „zatočil“, prišiel na čosi nevídané...
 
Vtipná svieža novinka od svetovej autorky obľúbených detských rozprávkových knižiek o tom, ako je niekedy fajn vyjsť zo svojich zabehnutých koľají.  

Názov: Vytrvalá korytnačka Karla
Autori: Michael Ende & Julia Nüsch  
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
 
Oficiálna anotácia: Krásne ilustrovaný nadčasový príbeh o vytrvalosti, odhodlaní a dôvere. Od autora kultového Nekonečného príbehu. 
 
Chystá sa kráľovská svadba! Kráľ zvierat Lev XXVIII. sa bude ženiť a na svadbu sú pozvané všetky zvieratá. Prečo by teda nešla aj korytnačka Karla? A tak sa rozhodne vydať na dlhú cestu, aj keď ju ostatné zvieratá presviedčajú, že to nemôže stihnúť. Karla je pevne odhodlaná a odmieta sa vzdať.  

Názov: Pablo Picasso
Autorka: Maria Isabel Sánchez Vegara  
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
Poznámka: séria Malí ľudia, veľké sny
Poznámka: v rámci série Malí ľudia, veľké sny vyjde v júli aj titul Kráľovná Alžbeta II.  
 
Oficiálna anotácia: Zoznám sa s výnimočnými ľuďmi a ich nevšednými osudmi. Či už ide o dizajnérov, umelcov, alebo vedcov, všetci dosiahli úžasné úspechy, hoci na začiatku bol každý z nich len malé dieťa s veľkými snami. Zdalo by sa, že malý Pablo bol predurčený na to, aby sa stal veľkým umelcom - jeho prvé slovo bolo „ceruzka"! Keď zvládol všetky známe maliarske techniky, rozhodol sa svoj život zasvätiť umeniu. Nebolo to však jednoduché. Keď bol chudobný, pálil vlastné obrazy, aby sa udržal v teple. Pablo sa však nikdy nevzdal svojich snov a navždy zmenil svet umenia. Na konci knihy nájdeš skutočné fotografie Pabla a fakty z jeho života.  

zdroj: Slovart


Názov: Ultra nechutné komando
Autori: Branislav Jobus & Igor Derevenec
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: séria Komisár Mrodge, 2. diel
 
Oficiálna anotácia: Komisár Mrodge a jeho neobyčajný tím sú späť. Mrodgeho fitpobyt v Antarktíde preruší prípad miznúceho piesku na gréckom ostrove Kerkyra. Čo sa to tam deje? Prasa Armando a jeho Ultra nechutné komando musia za každú cenu utajiť svoje nekalé plány. Ale na Mrodgeho sú prikrátki, aj keď sa snažia používať všemožné zbrane, napríklad šamrolkové bomby.  

zdroj: Slovart


Názov: Záchranná stanica: Vydra Anička
Autorky: Zuzana Štelbaská & Lucia Zednikovičová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: séria Záchranná stanica
 
Oficiálna anotácia: Nový príbeh zo Záchrannej stanice v Zázrivej! 
 
Štvrté pokračovanie dobrodružnej slovenskej série o zachránených zvieratkách! Zachráňte spolu s Lulou vystrašenú vydru Aničku. Nielenže zažijete dobrodružstvo, aké skutočne zažili slovenskí záchranári v Zázrivej, ale navyše sa dozviete, čo ste o týchto prekrásnych zvieratách doteraz nevedeli.  

Názov: Dokonalé dieťa
Autorka: Eva Borušovičová  
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
 
Oficiálna anotácia: Príbeh pre deti aj pre dospelých o tom, že dokonalé je nepriateľom dobrého, ale kým to nevyskúšame, nevieme tomu uveriť.

Chceli by ste byť dokonalí? Alebo aspoň dokonalejší? Mať normálnejších rodičov? Poslušnejšie deti? Máte tri možnosti: Pracovať na sebe neúnavne celý život. Stretnúť vhodného vynálezcu a použiť jeho špeciálny prístroj. Prečítať si túto knižku a pochopiť, že nie všetko dokonalé je aj dobré a hodí sa nám to do života.

V tomto príbehu vystupujú: Filip, ktorý je zrazu dokonalý, jeho sestra Danka, ktorá vie pozorovať a má detektívne schopnosti, a ich mama s tatom, ktorí sa snažia byť obstojnými rodičmi, čo im sily stačia. Našťastie je tam aj kamarátka najlepšia na svete, pani Šťastná z prízemia, pán Nešťastný zo siedmeho poschodia a jeden celkom netypický vynálezca. Čítajte a tešte sa z nedokonalej krásy detstva, nech už máte rokov, koľko len chcete!  

zdroj: Slovart

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára