Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 30. júla 2023

Najhorší rodičia na svete

Tento článok vyšiel v októbrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
David Walliams, Tony Ross (ilustrátor): Najhorší rodičia na svete 
(prel. Jana Vlašičová, Slovart 2022)

 
Realita deťom často ukazuje, že rodičia majú od dokonalosti poriadne ďaleko. Knižná realita je k rodičom ústretovejšia, láskavejšia. (Pri)často ich prezentuje ako (takmer) dokonalých, prekypujúcich porozumením, podporou, dobrou náladou a skvelými nápadmi a riešeniami. No David Walliams zase raz vniesol do knižnej reality trošku z tej skutočnej, ochutil ju mega dávkou absurdnosti a humoru a nevynechal ani preňho povestnú ingredienciu – nechutnosť.

Walliams predstavuje desať (vraj) najhorších rodičov na svete. Niektorí sú síce čudní, no nemožno im uprieť, že im na potomkoch záleží – napríklad Petrovi Puchovi, nositeľovi  najsmradľavejších nôh na svete, ktorý chcel pomôcť dcére, a smradľavé nohy boli kľúčovou (a odpornou) súčasťou riešenia problému... 

No nájdu sa aj takí, ktorí sa snažia iba o dosiahnutie vlastnej spokojnosti a tí si veru neodštipnú ani kúsoček čitateľskej priazne. Veď kto by už fandil otcovi, ktorý svojim deťom nedovolí hrať sa s hračkami, pretože sa s nimi chce hrať iba on sám? Alebo snobským hlupákom, ktorí videli svojho syna raz (hneď po narodení) a až do dospelosti sa mu mienia vyhýbať? Absurdné? Nuž, to je pre Walliamsa typické.

Walliams už deťom priniesol knihy opisujúce najhoršie deti na svete (obsadili až tri knihy!) a najhorších učiteľov na svete. Kniha o najhorších rodičoch na svete sa k nim môže bez hanby pripojiť, v ničom za nimi nezaostáva. Je plná bláznivostí, podivností, smiešností, nechutností. Je vhodná pre deti od deviatich rokov. 
 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára