Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 31. júla 2023

Čarovný strom

Tento článok vyšiel v májovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Christie Mathesonová: Čarovný strom 
(prel. Lucia Halová, Zelený Kocúr 2022)

 
Strom, hrdinu titulu Čarovný strom, čitateľ nájde hneď, ale namiesto očarenia sa ľahko dostaví otázka – toto je ten čarovný strom? Nuž, strom bez jediného lístočka pôsobí všelijako – smutne, opustene, osamelo, ale rozhodne nie čarovne! Zdanie však, ako to už v detských knihách býva, klame. Tento strom ukrýva čary a je v čitateľových rukách, aby sa ukázali.

Trochu ho pošúchaj, nech sa zahreje. Dotkni sa púčikov a pozri, čo sa udeje. Teraz ich jemne poštekli. Každým otočením stránky sa strom mení, ukazuje svoje rôzne tváre späté s ročnými obdobiami.

Hravé interaktívne leporelo dieťaťu ponúka možnosť stráviť pútavé knižné chvíle v spoločnosti stromu, ktorý je rovnako čarovný ako jeho živí príbuzní. Aj on mení počas roka svoju podobu, rodí chutné plody, poskytuje domov zvieratám. No knižný čarovný strom dáva dieťaťu čarovnú možnosť priniesť všetky tieto zmeny na knižné stránky.
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára