Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 31. júla 2023

Havkáči. Neobyčajní psí detektívi: Chyťme mačacieho zlodeja

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Kate a Jol Temple, Shiloh Gordon (ilustrátor): Havkáči. Neobyčajní psí detektívi: 
Chyťme mačacieho zlodeja 
(prel. Nikoleta Račková, Albatros 2022)

  
V Havkáčove sa to psami len tak hemží! Chodia do školy a po jej absolvovaní si vyberajú povolanie (zaháňanie oviec, ťahanie saní v záprahoch, zbieranie loptičiek na tenisových kurtoch, práca na pozícii úradného oňuchávača zadkov atď.). Lenže čo ak záujemcom o prácu nie je pes, ale mačka? Áno, aj mačky tu (občas) môžete stretnúť, napríklad štrbavú, jednookú Hryzku. Zdalo sa, že žiadna z bežných psích profesií sa nestane jej kariérnou voľbou. Vedela, že je v niečom určite dobrá, len nevedela v čom. Potrebovala znamenie a dostala ho. Znelo nasledujúco: Máte predpoklady na to, aby ste sa stali Havkáčom – obyčajným psím detektívom? „Inzerátové znamenie“ Hryzku priviedlo do kancelárie detektívnej agentúry. Detektív Brechal sa rozhodol dať jej šancu ukázať sa. Havkáči aktuálne pracovali na vyšetrovaní rôznych krádeží (od kabeliek po šunkové chlebíčky) spáchaných tajomným mačacím zlodejom. Hryzka dostala možnosť zúčastniť sa na vyšetrovaní, priložiť labku k odhaleniu zločincovej identity a k jeho zatknutiu...
 
Rozhodnutie prijať Hryzku k Havkáčom bolo správne. Ukázalo sa totiž, že práca detektíva je pre Hryzku ako stvorená. Získala si tak sympatie kolegov a určite aj čitateľov (asi od siedmich rokov). Havkáčom sa podarilo vyriešiť veľký prípad a tento úspech je prísľubom úspešnejšej budúcnosti detektívnej kancelárie Havkáči a tiež ďalších napínavo-veselých čitateľských chvíľ. 
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára