Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 31. júla 2023

Prísny zákaz otvárať!

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Ralf Butschkow: Prísny zákaz otvárať! 
(prel. Radka Smržová, Ikar – Stonožka 2022)

 
Knižný pokyn (a názov zároveň) znie jasne – Prísny zákaz otvárať! Lenže čo by sme z knihy mali, ak by sme ju poslúchli? A najmä – koľko malých detí (asi od dvoch rokov) by dokázalo odolať a nezistiť na vlastné oči, prečo má byť kniha zavretá?

Nuž, v živote treba občas riskovať a pri výbere kníh (a ich čítaní) osobitne! Ak dieťa knihu otvorí, dozvie sa, že sa teraz nesmie ani len pohnúť, pretože ak ho zvieratká zbadajú, všetky utečú. Dieťa sa (teda) pohne a stane sa presne to, pred čím kniha varuje – zvieratká utiekli z klietky. Kniha dieťaťu poradí, aby ich pohladkalo po chrbte a tým ich zastavilo, lenže jeden nezbedník sa pohladkaniu vyhol a stihol sa ukryť v stodole. Keď sa v nej ocitne aj dieťa, zistí, že sa sem rozhodli zájsť aj zvyšní lapaji – z tmy naň hľadí päť párov očí. Po zasvietení svetla zbadá, že sa natierajú farbami! Je očividné, že sa im nechce ísť naspäť do zoo, a tak sa pokúsia dieťa prekabátiť. Nuž, čitateľ sa ešte poriadne nadrie (a do sýtosti narehoce), kým dovedie zvieratká naspäť...

Ponuka interaktívnych leporel je aktuálne pomerne bohatá a pestrá, no nie je jednoduché nájsť medzi nimi také, ktoré priam sršia humorom a šibalstvom. Prísny zákaz otvárať! je presne také – dieťa sa bude šťastne vracať k smiešno-huncútskym stránkam a dospelý žasne, čo všetko niekto dokáže vymyslieť. 
 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára