Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 31. júla 2023

Čarovné pierko

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Sandra Dieckmann: Čarovné pierko 
(prel. Lucia Hlubeňová, Ikar – Stonožka 2023)

 
Každý má nejaké tajomstvo. Mal ho aj najmladší člen medvedej rodiny, hrdina knihy Čarovné pierko.

Medvedíkovi príbuzní vedeli, čím sú jedineční, čo ich robí výnimočnými. „Najstaršia sestra Bum bola silná a odvážna. Starší brat Goran vynikal dôvtipom a ostražitosťou. Mama Lina bola múdra a nežná...“ Lenže čím je jedinečný najmladší macko? „Hlboko vnútri sa vôbec necítil ako medveď.“ Obavy mu bránili vykonávať bežné medvedie činnosti, zväzovali ho do nečinnosti a smútku. „Ako len mohol nájsť svoje meno, keď sa necítil ako medveď?“ Ktovie, ako dlho by sa týmto tajomstvom trápil, keby nebolo jednej výnimočnej noci, ktorá mu priniesla stretnutie s vtákom ohnivákom. Vták mu vložil do labky zlatisté pierko a ako nečakane prišiel, tak aj odišiel. Medvedík rýchlo pochopil, že pierko žiariace ako jasný plameň má čarovnú moc.

Nové ráno mu prinieslo príjemné zistenie – už viac necítil strach. A tak sa radostne pustil do činností, na ktoré si predtým netrúfal. Nebál sa vyliezť vysoko na strom, preplávať divokú rieku ba dokonca v sebe mal dostatok odvahy na záchranu zajačika. Po hrdinskom skutku sa však dostavilo šokujúce zistenie – pierko je preč...

Očarujúco ilustrovaný, magický príbeh o hľadaní vlastnej jedinečnosti zaujme deti asi od troch rokov. 
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára