Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 31. júla 2023

Pán Králik a nečakaný hosť

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Steve Smallman, Tim Warnes (ilustrátor): Pán Králik a nečakaný hosť 
(prel. Marta Hlušíková, Ikar – Stonožka 2023)

 
Pán Králik nepochybne patrí k najporiadkumilovnejším tvorom. Sympatický chlpáč si potrpí na poriadok nielen doma, ale aj v lese. „Pán Králik mal rád poriadok v lese: keď bol každý kvet a kamienok na svojom mieste, keď na strome rástol každý list úhľadne, slovom – tam, kde má byť!“ Jedného dňa mu lesné upratovanie prinieslo nečakaný objav – našiel hladký, strakatý, prekrásny predmet. Hneď vedel, že patrí do jeho zbierky a naradostene si ho odniesol domov. Predmet nečinne zdobil jeho domácnosť až do jedného večera. Z nečinnosti prešiel do nečakanej činnosti - praskal, pukal, až sa rozlomil a odhalil strapaté stvorenie. Bolo na svete iba pár sekúnd, ale zorientovalo sa rýchlo. S pohľadom upretým na pána Králika vyrieklo: „Mama!“
 
Pán Králik žil pokojný život, v ktorom malo všetko svoje miesto. Zdalo sa, že je šťastný a má naplnený život. Káčatko, ktoré sa na krátky čas ocitlo v jeho starostlivosti, mu obrátilo život hore nohami, no zároveň mu ukázalo, aký radostný, vzrušujúci a láskyplný (hoc plný chaosu a neporiadku) môže byť život. Kniha je vhodná pre deti od troch rokov.  
 


 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára