Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 31. júla 2023

Koala, ktorá môže

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Rachel Brightová, Jim Field (ilustrátor): Koala, ktorá môže 
(prebásnila Jana Kantorová-Báliková, Tatran 2023)

 
Rachel Brightová a Jim Field vezmú čitateľa do divočiny. Miestne zvieratá si užívajú život – hrajú sa, šantia, vyvádzajú. Žije tu však aj jedna chlpatá výnimka, ktorá nechcela byť súčasťou spoločných hier, alebo vykročiť za dobrodružstvom. Koala Kevin žila, či presnejšie prežívala v bezpečí na svojom strome. Na strome spala, jedla, venovala sa svojej záľube (zbieraniu listov) a s nedôverou z neho hľadela na svet tam dole. Ten čudný, hlasný, veľký, rýchly svet Kevina desil. Zvieratá ho priateľsky zvykli volať medzi seba, chceli ho začleniť do hier. Kevin však vždy siahol po výhovorke, nepodľahol ich priateľskému volaniu. Spoločnosť zvieratiek a ich hry ho síce lákala, ale on cítil, že skrátka nemôže. A tak dni ubiehali a svet sa hýbal a menil, ale Kevin nie. Možno by to tak zostalo až do konca jeho života, nebyť jednej dramatickej udalosti...
 
Kevin deťom ukazuje, že báť sa zmien nie je nič nezvyčajné, ale tiež, že nie je správne nechať sa týmto strachom ovládať, spútavať si ním život, nechať ho oberať svojho nositeľa o radosť zo života, nové zážitky a priateľstvá. 
 


 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára