Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 31. júla 2023

Preži deň ako hovienko, sopka či panda: Najvtipnejší sprievodca po živote na Zemi

Tento článok vyšiel v júlovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Mike Barfield, Jess Bradley (ilustrátorka): Preži deň ako hovienko, sopka či panda: 
Najvtipnejší sprievodca po živote na Zemi (prel. Andrej Šútovec, Slovart 2023)

 
Kniha Mika Barfielda láka dieťa svojím názvom na hovienko, sopku a pandu. Uviesť hovienko je, vzhľadom na jeho popularitu medzi deťmi, dobrou voľbou. Sprievodca predstavuje sympatické hovienko. To tvrdí, že keď ste hovienko, nezastavíte sa. Ako to myslí? Ochotne (a názorne) to vysvetlí. Je spláchnuté, doplavené potrubím do obrovskej stoky, z nej sa dostane do priemyselnej čističky odpadových vôd, kde je spolu s ďalšími hovienkami pretlačené cez sitá... Putovanie je to síce nevábne, ale zábavné a poučné. Na jeho konci sa s hovienkami dieťa nerozlúči, čaká naň ešte jedna strana venovaná rôznym typom hovienok.

Svetoznáma sopka Etna síce pôsobí hrozivo, ale ochotne sa dieťaťu prihovorí. Najprv mu prezradí, že každú chvíľu vybuchne. Následne to aj urobí a ďalej pokračuje v rozprávaní. Rozpráva o samotnom výbuchu, opisuje ako vznikla, prezrádza svoj vek, poukazuje na ničivú silu sopiek.

Tretím členom knižného názvu je panda. Dieťaťu sa predstavuje samička pandy s bambusom v papuľke. Ochotne prezradí, že chrúmaním a prežúvaním vie stráviť až štrnásť hodín denne. Ak sa práve nekŕmi, tak spí alebo kaká. Dokonalý život! Alebo nie...?

Pozornosť čitateľa si rozhodne zaslúžia aj ostatní obyvatelia sprievodcu – sú rôznorodí, zaujímaví a čakajú na zoznámenie. Jazyk, bradavica, vyrážka, lajniak, prílipka, varan, banán, budík, žiarovka... 

Kniha Preži deň ako hovienko, sopka či panda je sviežim, veselým, atraktívne spracovaným sprievodcom po živote na Zemi. Dieťa (asi od siedmich rokov) môže prežiť deň ako jeho "hrdinovia", ale pokojne si chvíle s nimi môže rozložiť na viac dní. Určite sa k nim bude vracať, pretože táto kniha rozhodne nie je jednorazová knižná záležitosť. 

 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára