Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 31. júla 2023

Nina a Milo: Na rybačke - gamebook

Tento článok vyšiel v júlovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Marianne Dubucová: Nina a Milo: Na rybačke - gamebook
 (prel. Alica Wursterová, Ikar - Stonožka 2023)

 
Priatelia Nina a Milo spolu radi trávia čas a dnes chcú byť pri jazere. „Som si istá, že chytíme VEĽKÚ rybu," sebavedome vyhlási Nina po príchode k jazeru. Dnes sa tak však nestane, pretože krátko nato došlo k dramatickej udalosti – Milo bez varovania vzlietol a bleskurýchlo sa ocitol v oblakoch.

Čitateľ je postavený pred knižné rázcestie. Čo má teraz Nina robiť? Marianne Dubucová ponúka dve možnosti. Rozbehne sa za Milom, alebo sa poberie domov hľadať pomoc u babičky. Ak čitateľ zvolí prvú možnosť, pokračuje na strane dvanásť, ak druhú, tak na strane štrnásť. Tak či onak, ocitne sa doma u babičky. „Milo je podistým u pána Bystríka!" vyriekne po chvíli babička. Nina sa však zamýšľa, či nie je skôr u pani Kroketky. Kam teda ísť? Ak k pánovi Bystríkovi, pokračuje(me) na strane šestnásť, ak k pani Kroketke, na strane osemnásť. Cestou k pánovi Bystríkovi natrafí na vtáčika, ktorý vraj videl jej kamaráta poletovať smerom k lesu. Má sa vydať k lesu, alebo radšej zamieriť na čistinku? A kam by jej kroky viedli, ak by išla k pani Kroketke?

Dnešný deň mal byť plný pokojných, bezstarostných chvíľ. Deň (a Dubucová) však s kamarátmi mal iné plány, naservíroval im nezabudnuteľné dobrodružstvo. Spolu s nimi ho aktívne prežije aj čitateľ (asi od štyroch rokov). Kniha Nina a Milo je ideálnou prvou gamebookovkou pre malých čitateľov.

 



 
  
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára