Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 31. júla 2023

Pes menom Mačka

Tento článok vyšiel v júlovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Tomi Kontio, Elina Warsta (ilustrátorka): Pes menom Mačka 
(prel. Viola Bályová, Ikar - Stonožka 2023)

 
Život mladej psej hrdinky mal ďaleko od rozprávky. Namiesto rodičovskej lásky, pozornosti, pokoja a priateľstiev jej priniesol nezáujem, neistotu a samotu. Mama jej venovala nezvyčajné meno – Mačka. Jeho výber nebol náhodný ani spontánny. Mačky vnímala ako nezávislé filozofky a chcela, aby aj jej dcéra bola nezávislá. Prečo? „...pretože ťa musím opustiť.“ Ako povedala, tak aj urobila, vysvetlenie neponúkla.  

Mačka putovala krajinou, spoločnosť jej robila iba samota. Putovanie ju zaviedlo až do Helsínk a z Mačky sa stal mestský pes. Usadila sa v Kontule, predmestí Helsínk, kde stretávala veľa ľudí, no ona sa im vyhýbala. Mama jej totiž stihla vštepiť "životnú múdrosť" –  ľuďom netreba dôverovať. A nielen im! Nedôveruj nikomu a ničomu. A tak sa stalo, Mačka nedôverovala nikomu, dokonca ani sebe samej.

„Bola som nezávislá ako mačka, hoci podľa môjho názoru som možno bola aj tak osamelá. Nechcela som byť osamelá, možno ani nezávislá, ak to znamenalo život v ústraní." Osamelosť z jej života zmizla v jednu výnimočnú jar, ktorá jej zmenila život jedným stretnutím...

Dojímavý príbeh o neľahkom životnom osude, strácaní a nachádzaní blízkych, osamelosti, nezdolnosti, nádeji a ľudskosti zaujme deti asi od šiestich rokov. 

 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára