Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 31. júla 2023

Aké je to byť vtákom

Tento článok vyšiel v júlovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Tim Birkhead, Catherine Raynerová (ilustrátorka): Aké je to byť vtákom 
(prel. Katarína Slabeyová, Grada Slovakia - Bambook 2023)

 
Aké je to byť vtákom? Odpoveď na neľahkú otázku sa pozvoľna odhaľuje na stránkach jednej z najkrajších kníh tento rok vydaných na Slovensku.

Pipra červenohlavá, guačaro jaskynný, labuť veľká, kačica divá, medozvestka, kuropta červená, krkavec, albatros sťahovavý, ara... V knihe sa zabývalo dvadsať rozmanitých zástupcov vtáčej ríše. Niektorých vidieť a počuť aj u nás, na iných možno natrafiť pri potulkách, či už dovolenkových alebo knižných. Každý z nich je jedinečný a má čím zaujať. Samček tučniaka obrovského prekvapí obetovanou starostlivosťou o vajíčko, brehár hrdzavý ohúri schopnosťou absolvovať dlhú cestu na Nový Zéland, medozvestka zaujme schopnosťou nájsť hniezdo včiel a tým, že k nemu ochotne privedie človeka.

Chvíle s knižnými operencami sú veľavravným dôkazom, že vtáky majú naplnený život. Život naplnený plachtením po oblohe, tancom, spevom, lovom, starostlivosťou o mláďatá, láskyplnými vzťahmi so životnými partnermi, zábavou. Pútavé texty sú sprevádzané podmanivými ilustráciami.

Aké je teda byť vtákom? Zdá sa, že byť vtákom je jedno fascinujúce, slobodou naplnené dobrodružstvo.

 


 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára