Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 31. júla 2023

Fričo je mrzutý, či čo...

Tento článok vyšiel v júlovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Suzanne Lang, Max Lang (ilustrátor): Fričo je mrzutý, či čo... 
(prel. Silvia Demovičová, Verbarium 2023)

 
Slnko svieti, obloha je modrá, zrelé banány lákajú maškrtníkov... To vyzerá na krásny deň! Nuž, šimpanz Fričo si to nemyslel. Zobudil sa a zistil, že nič nie je, ako má byť. Slnko svieti príliš jasno, obloha je príliš modrá a banány chutia príliš sladko.

Fričo je zmätený, ale priestor na nerušené dumanie mu nie je súdený. Natrafí totiž na gorilu Kamilu, sršiacu záujmom. „Možno si len mrzutý, Fričo,“ vyriekne. „Nie som!“ odvrkne Fričo, ale nepresvedčí ju. Žiaľ, Fričo natrafí aj na ďalšie zvieratá, ktorým Kamila ochotne oznámi, že je mrzutý. Jediný, kto to spochybňuje, je on sám. Ostatné zvieratá vidia, že je to tak a nepozdáva sa im to. Veď je taký krásny deň! Mal by si ho užiť! Mal by spievať, pohojdať sa, váľať sa po zemi, prechádzať sa, ľahnúť si do trávy, dupať nohami...

Zábavný príbeh (hoc nie z Fričovho pohľadu) o opičom mrzútovi deťom (asi od troch rokov) ukazuje, že každý môže mať občas zlý deň a mrzutú náladu, ale je dôležité nedusiť v sebe svoje pocity, byť schopný o nich hovoriť a uvedomiť si, že je v poriadku ich mať. 

 


  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára