Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 31. júla 2023

Rexík – priateľ zvierat a detí

Tento článok vyšiel v augustovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.
 
Ewa Barska, Marek Głogowski, Anna Sójka (text); Helena Filek-Marszałek (ilustrátorka): Rexík, Veľká kniha dobrodružstiev
Anna Sójka (text); Ernest Błędowski, Helena Filek-Marszałek (ilustrátori): Rexík, Priateľ zvierat
Beata Dawczak, Izabela Spychał (text); Helena Filek-Marszałek, Ernest Błędowski (ilustrátori): Rexík, Spoznaj prírodu! 
(prel. Mária Lachkovičová, Slová 2022)
 
Rexík je veľmi dôležitý psík. V literárnom svete je skvelým priateľom, na ktorého sa zvieratká môžu spoľahnúť. V reálnom svete je obľúbeným detským zabávačom, stretnutie s ním je zdrojom zábavy, poučenia. Pre Máriu Lachkovičovú je aj zdrojom cenných spomienok a zárukou pracovnej činorodosti.

Mária Lachkovičová naďabila na Rexíka pri jednej zo svojich prechádzok po kníhkupectvách Krakova. Rexík ju z poličky kníhkupectva vítal hneď vo vchode a pri pohľade na knihu ju zaplavila vlna spomienok na detstvo. Zatúžila ho mať doma a čítať z neho svojmu, vtedy ešte maličkému synovi. Knižný psík s ňou pricestoval na Slovensko, stal sa súčasťou jej rodiny a trpezlivo čakal na slovenský preklad medzi ostatnými knihami. Ten bol dlho iba snom, no v súčasnosti je krehký sen už smelou realitou. Zrodilo sa vydavateľstvo Slová, prinieslo nám Macka Uška a po ňom Rexíka. Zatiaľ trikrát... 

 
Rexík, Veľká kniha dobrodružstiev

Psík Rexík žije na jednom dedinskom dvore. Spolu s ním tam žijú aj ďalšie zvieratá a veruže nestoja ticho v tieni slávneho kamaráta. Sú pevnou súčasťou jeho života, spoločne strávené dni vylepšujú svojim humorom a šibalstvom. Skutočným zvieratám sa o dobrodružstvách ich knižných príbuzných ani nesníva, no deti majú šťastie - Rexík ich pozýva k sebe na dvor, obzrieť si knižne-naživo sympatický zverinec.

Čitateľov príchod na dvor zvieratá nevyruší, neodložia bokom svoje plány, nech sa v kľude rozhliadne. Na čo by aj? Veď si všetko môže obzrieť za pochodu. Dobrodružstvo nepočká! Teda, divadelné predstavenie. Nápad, ktorý by sa v ten deň v psej hlave asi nezrodil, keby nebolo nudiacich sa kuriatok, vyústil do úspešného divadelného prevedenia svetoznámej Snehulienky s talentovaným zvieraco-hereckým obsadením.  

Prvý príbeh končí s nádejným prísľubom ďalšieho predstavenia a na čitateľa už čaká ďalší príbeh. Na dvor prichádza vyfintený pudlík Dodo. Dostane sa mu milého prijatia, ale medzi domácich nezapadol a ani o to nestál. Netajil sa svojim odporom a znechutením, obdaril nimi všetkých navôkol...

Pudel-nafúkanec nemilo prekvapil, obyvatelia dvora totiž na takéto správanie nie sú zvyknutí. Dokážu žiť nielen vedľa seba, ale aj spolu, pomôcť si. Sliepka, krava a kačka sa ochotne zhostia úlohy opatrovateliek mačiatok, jedna vystrieda druhú, a každá chce mačiatka niečo užitočné naučiť. Mačiatka sa síce nenaučia vyhrabávať zrnká z piesku, pásť sa a vychutnávať si sviežu trávu či plávať v jazere, ale čitateľa tieto milé momenty určite pobavia a zábavu si vďaka Rexíkovi nakoniec užijú aj mačiatka.

Zvieratká z dvora sú síce dobré a priateľské, ale často rýchlejšie konajú, než myslia, raz-dva sa ocitnú v ošemetných situáciách. Koza Malvína, radostne si poskakujúca životom, si jedného dňa vybrala nevhodné miesto na skákanie, neopatrná svinka skočila do cesty idúcemu cyklistovi, maškrtné mačiatko strkalo hlavu kam nemalo...

Vážne situácie nevedú k smutnému koncu, možno sa teda na nich bez výčitiek pousmiať, pobaviť sa na ľahkovážnosti a nerozumnej smelosti zvieratiek, ale tiež poučiť sa z ich chýb.

Nudu zaháňajú a rozruch prinášajú aj milé situácie a zážitky – zvieratká zorganizujú koncert a volejbalový zápas, postavia najčudesnejšieho snehuliaka na svete... Nezáleží na tom, aké ročné obdobie sa práve hlási o slovo, knižní hrdinovia si program vymyslia, naučia sa niečo nové, namočia sa do problému a s priateľskou pomocou sa z neho zase vynoria. 
 


Rexík, Priateľ zvierat

Obyvateľov rušného dvora môžu navštíviť aj malé deti, ktoré ešte nedokážu oceniť hĺbku knižnej studnice Rexíkových dobrodružstiev. Ideálnou knižnou vstupenkou je leporelo Rexík, Priateľ zvierat. Na dvore sa ocitnú jedného pekného rána. Zvieratá sa hlásia o slovo, púšťajú sa do raňajok alebo sa zberajú na pašu. Deti si ich môžu do sýtosti poobzerať a pokračovať v jazde naprieč leporelom. Tá síce začína na dvore, ale deti sa počas nej ocitnú aj v lese, na lúke a v zoo.

Batoľatá si určite ochotne obzrú všetky zvieratá a ich domovy. Trošku väčšie deti (asi od troch rokov) sa môžu na každej knižnej zastávke zdržať dlhšie, zodpovedať otázky, ktoré sú im kladené. Čo jedia lesné zvieratá? Čo robí krtko? Čím sa líšia zvieratká v zoo? Otázky sú pre deti hravou výzvou, ktorú (možno aj vďaka malej pomoci starších „spolučítajúcich“) určite zvládnu. 
 


Rexík, Spoznaj prírodu!

Rexík sa v mnohom podobá na svojich detských kamarátov – je hravý, odvážny, bystrý a zvedavý. Jeho život je plný zábavy, dobrodružstiev, ale aj objavov a poznatkov. Titul Rexík, Spoznaj prírodu! pozýva deti pripojiť sa k nemu a spoločne spoznávať prírodu.

Zatiaľ čo my si v reálnom svete vychutnávame (alebo občas pretrpíme) horúce letné dni, čitateľ na stránkach tejto knihy postupne zažije každé ročné obdobie. Rexík, jeho kamarát Adamko a malý čitateľ objavujú krásy, dary, možnosti a tajomstvá ročných období a prírody, ktorá je dejiskom ich šantenia. Nelení ani Rexík s Adamkom a zaháľať nestihne ani čitateľ. Knižné strany sú posiate otázkami, úlohami, aktivitami a zaujímavými experimentami, ktoré naň čakajú (skúška, či sa dá ujsť vlastnému tieňu, príprava chutných jabĺk v župane, hra na pavúka atď.).

Ročné obdobia prichádzajú a odchádzajú, čitateľ nimi prechádza a jeho kroky vedú na rôzne miesta - na záhradu, ihrisko alebo na pole, do lesa... Každé z týchto miest je niečím zaujímavé, umožňuje načerpať nové vedomosti, niečo objaviť, vyskúšať a následne pokračovať v ceste.

Kniha je bohato zásobená zaujímavými faktami, experimentami a zaujme aj z vizuálnej stránky. Spojenie kreslených postavičiek s fotografiami prírody je efektné a dodáva rozprávkovú príchuť, ktorá sa však nesnaží prebiť poučný charakter knihy. Práve naopak – milé kresbičky a obľúbené postavičky, premiešané s reálnou ukážkou prírody, vytvárajú spolu so štedrou nádielkou faktov sympatický a pre deti atraktívny knižný celok. 
 


 
Psí oslávenec

Rexík vyzerá ako pes v najlepších „psích rokoch“. V skutočnosti sa môže pochváliť vekom, akého sa jeho živí príbuzní nikdy nedožijú. Tento rok oslávil svoje päťdesiate piate narodeniny. Do „psieho dôchodku“ sa však ešte očividne nechystá. Prečo by aj? Kým ho deti ľúbia a vydavatelia im servírujú jeho dobrodružstvá, nemá prečo meniť svoj zabehnutý spôsob života.

Tento rok ešte vyjde Maľovaná čítanka s Rexíkom a vydavateľstvo Slová plánuje vo vydávaní „rexíkovských titulov“ pokračovať aj budúci rok.

 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára