Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 31. júla 2023

Lula a bodky

Tento článok vyšiel v marcovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 

Veruška Bobeková: Lula a bodky (Fortuna Libri 2022)


 
Kučeravá Lula žila s mamou krajčírkou a otcom básnikom na konci jedného mesta v nezvyčajnom dome s číslom 0. Rada sa hrala s ihlou a niťou v maminej dielničke a jej šikovnosť a rastúca zručnosť sa prepletala s fantáziou. Vymyslela si šaty žlté ako hlavička púpavy posiate bodkami, obliekla ich nakreslenému dievčatku. Jedného dňa si vďaka mamičke mohla žlté bodkované šaty obliecť aj ona a veruže jej pristali! Lule sa veľmi páčili a od samej radosti si nôtila – „Mám šatôčky z púpavy, každý mi ich pochváli. Tindy-lindy, hopsa, hopa, bodiek na nich celá kopa. Jedna tu a druhá tam, raz ich všetky spočítam!“ Spočítať ich však nestihla, plán jej zničil bezcitný vietor, ktorý všetko strhával, všetko sfúkol. Prúžky, vlnovky, ba ani nad bodkami sa nezľutoval! Na šatách nezostala jediná bodka. Lula ich chcela späť, lenže bodiek nikde niet! Krutá realita ju zarmútila, slzy jej z očí začali kvapkať na šaty a maľovať na ne mokré bodky. Síce na šatách dlho nevydržali, uschli a zmizli, no ich krátka existencia bola prvým z mnohých nezvyčajných spôsobov, ako na šaty vrátiť bodky...
 
Nežný príbeh o odlúčení od zbožňovaných bodiek, ich neúnavnom hľadaní, nachádzaní a strácaní, nasiaknutý úprimnou detskou priazňou a vytrvalosťou je sympaticky ilustrovanou ukážkou, že fantázia dokáže zázraky. Stačí do nej nahliadnuť. 
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára