Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 31. júla 2023

Potulky na zjedenie

Tento článok vyšiel v marcovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Rotraut Susanne Bernerová, Dagmar von Crammová (recepty a texty): 
Potulky na zjedenie: 
Veľká kuchárska kniha s receptami na každé ročné obdobie 
(prel. Silvia Ivanidesová, Zelený Kocúr 2022)

 
Mestečko Potulkovo je jednou z najpopulárnejších knižných destinácií malých čitateľov. Ochotne sa im ukazuje v jarnom, letnom, jesennom, zimnom, ba i nočnom šate (sériu tvorí päť kníh). Deti, ktoré s Potulkami vyrástli a rady by s obľúbenými hrdinami zažili niečo nové, asi poteší, že sa tak môže stať – ak siahnu po knihe Potulky na zjedenie.

Kniha prichýlila všetky ročné obdobia. Receptovo-príbehovú jazdu odštartuje jarná kapitola, ukončuje zimná, začínajú básničkou a sú plné receptov.

Recept sa zvyčajne začína stručným minipríbehom venovaným obyvateľovi Potuliek (prípadne viacerým obyvateľom). Najväčší priestor zaberá recept samotný a spoločnosť mu robia milé ilustrácie a užitočné doplňujúce informácie, napríklad ako si môžeme pokrm dochutiť, čím môžeme niektorú ingredienciu nahradiť alebo praktické rady využiteľné pri varení. V receptoch má bohatý výskyt zelenina a ovocie, čo určite poteší mnohých rodičov.

Táto chutná, hlad privolávajúca kniha je k deťom štedrá. Okrem lepšieho spoznania obľúbených hrdinov im ponúka poriadnu nádielku receptov, bohatú knižnú porciu praktických tipov o varení a pečení, predstavuje menej známe suroviny. Tento knižný pobyt s obyvateľmi Potulkova má potenciál viesť nielen k prehlbovaniu kuchárskych znalostí a zručností, ale aj k plnému brušku. 
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára