Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 31. júla 2023

Záchranná stanica: Medveď Mišo

Tento článok vyšiel v marcovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Zuzana Štelbaská, Lucia Zednikovičová (ilustrátorka): Záchranná stanica: 
Medveď Mišo 
(Albatros 2022)

 
Zuzana Štelbaská pozýva deti na Záchrannú stanicu pre divé zvieratá v Zázrivej už tretíkrát! V medveďom príbehu prichýlila rovno tri medvieďatá, no hlavnú úlohu v ňom zohráva jedno z nich – výnimočný maco...

V čase nášho príchodu na stanicu prichádzajú aj dve malinké medvieďatá a čoskoro pribudne tretie mláďa! To dostane na starosť Lula, výborná žiačka a skúsená ochrankyňa zvierat. Situácia to je veru výnimočná – tri medvede naraz dosiaľ nikdy na stanici neboli a Lula ešte nikdy sama žiadneho medveďa nedostala na zodpovednosť. Po chlpáčovom príchode sa ukázalo, že aj on je výnimočný – všetko ohundre, rozčúlene komentuje.

Prvý deň síce nevyšiel podľa Luliných predstáv, ale druhý priniesol krehký pokrok. Lenže cesta k stanoveným cieľom nebude rýchla ani ľahká. Naučiť medveďa všetko, čo bude potrebovať, aby dokázal prežiť vo voľnej prírode, je veru náročná úloha.

Lula mala teda o mimoškolský program postarané, ale nemôže zabúdať ani na školské povinnosti. Dosiaľ skvelá žiačka začala mať problémy – napodiv, na hodinách biológie...

Autorka pôsobivo opísala Mišove myšlienky, emócie, správanie, odkryla jeho minulosť. Veľmi pútavo a uveriteľne sú vykreslené aj Luline postupne sa nabaľujúce problémy v škole. Rozhorčený čitateľ síce nemôže do deja zasiahnuť, zabrániť učiteľovi v šikanovaní žiačky, no nakoniec sa spolu s ňou (a Mišom) dočká šťastného konca... Kniha je vhodná pre deti od siedmich rokov.
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára