Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 30. júla 2023

Pre štipľavé lečo

Tento článok vyšiel vo februárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Jiří Žáček, Adolf Born (ilustrátor): Pre štipľavé lečo 
(prel. Marta Hlušíková, Perfekt 2022)

 
Do knihy Pre štipľavé lečo sa vošiel celý školský rok! Počas prvého polroka žiak-čitateľ stretne všakovaké básničky – bojazlivú riekanku nariekanku, veršovaný opis tragédie na poli, básničku obývanú pirátmi alebo rohatým Luciferom. Prvým polrokom prefičíme, oddýchneme si počas polročných prázdnin a s popoludním prichádza druhý polrok. Mihne sa v ňom básnička o estetike, verklíku, slonoch v porceláne. Čitateľ sa dozvie, ako to vyzerá v krásnej krajine – Gramofónii a vidí výsledok vyčíňania strateného tlačiarenského škriatka. Po skončení školského roka čaká na žiakov zaslúžený trest – prázdniny. 
 
Veselé básničky Jiřího Žáčka dopĺňajú ilustrácie Adolfa Borna. O kvalitu básničkovej výučby sa postarala aj prekladateľka (a spisovateľka) Marta Hlušíková, ktorá ju sprístupnila záujemcom o štúdium v slovenskom vyučovacom jazyku. 
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára