Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 30. júla 2023

Lev v srdci

Tento článok vyšiel vo februárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Rachel Brightová, Jim Field (ilustrátor): Lev v srdci 
(prebásnila Jana Kantorová-Báliková, Tatran 2022)

 
Uprostred horúcej divočiny sa týči mohutná skala. Pozorný čitateľ na nej spozoruje leva, ale príbeh odvedie jeho pozornosť oveľa nižšie – pod skalu. Tu nájde nenápadný príbytok obývaný myším chlapcom. Jeho rozmery mu do života prinášajú jednu komplikáciu za druhou. Snaha o nadviazanie kontaktu často vyvolá zmätok oslovených, pobyt vonku je (pri)často zdrojom kurióznych nehôd... Žil sám, bez povšimnutia, v tichosti.

Od Myšiaka sa presúvame na samý vrch veľkej skaly, kde naozaj nájdeme leva. Mačací kráľ, známy svojim hrozivým revom, bol rozhodne neprehliadnuteľný – Myšiak k nemu vzhliadal s obdivom.

Raz v noci sa v myšacej mysli zrodilo zistenie, v čom je chyba, a tiež nápad, čo treba robiť. „Dosť bolo piskotu! Musím REVAŤ!“ Ako sa naučiť poriadne zrevať? Myšiak dospel k záveru, že ho to dokáže naučiť iba jediné zviera...

Rachel Brightová s ilustrátorom Jimom Fieldom deťom prinášajú milo ilustrované, veršované príbehy o zvieratách (Lev v srdci, Veľryba, čo chcela viac Vĺčikova cesta domov), ktoré prešli zmenami myslenia a konania, a tak viedli k šťastnejšiemu a kvalitnejšiemu životu, od prežívania k plnohodnotnému žitiu. Ich úspešná cesta je zdrojom cenného poučenia nielen pre knižných hrdinov, ale aj pre malých čitateľov. 
 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára