Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 30. júla 2023

Chochmesovci

Tento článok vyšiel vo februárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Tereza Simanová; Ové Pictures, Alica Kucharovič, Mária Kralovič (ilustrácie): 
Chochmesovci: Veselá príručka slušného správania (Media RTVS v spolupráci K2 production 2022)




















































































 
Poznanie pravidiel slušného správania býva považované za samozrejmú súčasť ľudského poznania. Tak načo o nich hovoriť? Realita však ukazuje, že o slušnom správaní hovoriť treba – deťom i dospelým. Záujemcovia o (do)vzdelanie sa môžu zapozerať aj začítať -  Chochmesovci sú im k dispozícii v seriálovej i knižnej podobe.

Mama, otec, deti, starí rodičia. Mama neúnavne ukazuje, že workoholizmus sa netýka iba mužov, kreatívny otec sa realizuje v kuchyni ako (nešikovný) vynálezca a umelec, povrchná a namyslená tínedžerka Ela pracuje na svojej influencerskej kariére, tínedžer Teo sa v ústraní zdokonaľuje v šachu...

Situácie a problémy, ktoré túto rodinku postretli, sú skvelou ukážkou toho, že slušné správanie nikdy nestráca na aktuálnosti. Správne stolovanie je dôležité, ak chcete urobiť dojem na objavenú aristokratickú príbuznú (ale nie je zárukou poskočenia v spoločenskom rebríčku). Voľba vhodného domáceho maznáčika (potkan je vhodnejší ako páví diktátor) a správna starostlivosť oň vedie nielen k spokojnosti zvieraťa, ale aj susedov...

Novozískané vedomosti nie sú odmenou za účasť na nezáživnej prednáške, plnej suchých faktov. Áno, chochmesovská príručka je síce plná faktov, ale vďaka ich zasadeniu do príbehov, prekypujúcich humorom, kde-tu absurdnosťou a ľudskosťou, sú tieto fakty oveľa stráviteľnejšie. Ako si s nadobudnutými vedomosťami čitateľ poradí, to už bude iný príbeh.   
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára