Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 30. júla 2023

Tajomné jazero

Tento článok vyšiel vo februárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Marius Marcinkevičius, Lina Dūdaitė (ilustrátorka): Tajomné jazero 
(prel. Lucia Hlubeňová, Ikar – Stonožka 2022)
 
 
Mrazivé, snehom obdarené dni sú ideálne na zimnú prechádzku, a tak sa na ňu prasiatko Félix vydalo. Kráčalo po cestičke popri zamrznutej rieke, pozdravilo vysoké stromy, zamyslelo sa nad básňou a napokon zamierilo na zamrznuté jazero, svižne sa premávalo po jeho hladkej hladine.

Neskôr zašlo za kravkou Adelou a navrhlo jej spoločné korčuľovanie. Félix a Adela sa do sýtosti pokorčuľovali a potom pokojne sledovali západ slnka. Pokojné chvíle však narušili podivné štuchnutia a ohromné zahrmenie zdola. Z hlbín jazera na nich hľadeli dve obrovské oči, patriace tvorovi s papuľou plnou ostrých zubov, ktorý sa snažil s nimi komunikovať. Strach rýchlo vystriedala zvedavosť a snaha o nadviazanie kontaktu. Félix ryl do ľadu správy a tvor na ne odpisoval. ABYR, AS MÍSUD, MAREIMU. Jeho slová si vysvetľovali po svojom, nenapadlo im prečítať ich obrátene. No potom sa zjavilo slovo SOS...

Tajomné jazero rozpráva príbeh o priateľstve, radosti, vychutnávaní si prítomného okamihu, súcite a ochote pomôcť. Je fascinujúce, čo všetko si pri čítaní možno všimnúť, koľko príležitostí na chvíľu zastať, zapozerať sa, zamyslieť, pokochať, či s nadšením ukázať nájdenú krásu niekomu inému nám táto malebná kniha ponúka.

Pôvabne ilustrovaný príbeh prekvapuje svojou krehkosťou a silou, zasnenosťou a reálnosťou, bezstarostnosťou a starosťami zároveň.

Kniha osloví deti asi od štyroch rokov a dospelých, obľubujúcich očarujúco ilustrované knihy naplnené ľudskosťou. 
 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára