Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 30. júla 2023

Slimák Henry

Tento článok vyšiel vo februárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 

Katarína Macurová: Slimák Henry (Albatros 2022)

 
 
Henryho príchod na svet mal rozumné načasovanie. Neodohral sa počas dažďa, počkal si, kým sa pominie. Po listoch stekali posledné kvapky dažďa a z drobného vajíčka vykukli očká slimačieho novorodeniatka Henryho. Slimáčik nezačal plakať, hľadať mamu, či bojazlivo hľadieť na neznámy svet. Na plač ani nepomyslel a na svet hľadel so zvedavosťou a s jasným cieľom – hneď sa šplhať ako ostatné slimáky. „Veď to nič nie je. Musím sa len slizom pevne prilepiť na stonku... ...a potom sa posúvať nahor.“ Také jednoduché! Henry to určite zvládne, veď je predsa slimák. Nuž, realita nebrala na vedomie túto slimačiu samozrejmosť. Henry sa na nízku stonku vyšplhať nedokázal - nemá totiž ani trošku slizu. Na druhý deň ráno sa pokúsil nájsť si náhradu za chýbajúci sliz. Vyskúšal med i kvapku smoly, no ukázalo sa, že sliz ničím nenahradí.

Za smutným zistením prišla nádejná myšlienka. „Ale ak by som mal silnejšie svaly, možno by som zvládol liezť do výšky aj bez neho.“ A preto začal denne cvičiť. Prenášal na hlave jahodu, ťahal kamienky, zdvíhal hrášok, balansoval broskyňovou kôstkou. Vďaka jeho nezdolnému počínaniu sa nedosiahnuteľné stalo dosiahnuteľným...

Katarína Macurová stvorila ďalšieho sympatického hrdinu a venovala mu povšimnutiahodný knižný osud. Príbeh o vytrvalej ceste jedného slimáka za svojim snom je nádherne ilustrovaný, naplnený hravými, smiešnymi a milo bláznivými knižnými momentmi a detailmi, ktoré na tvorbe Kataríny Macurovej čitatelia tak zbožňujú. Kniha je vhodná pre deti od troch rokov. 
 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára