Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 30. júla 2023

Lulu a Cita

Tento článok vyšiel v októbrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Zlatica Hoppanová, Ľudmila Mičianová, Elena Rabčanová (ilustrátorka): Lulu a Cita: Záhada pokazenej nálady 
(INFRA Slovakia 2022)

Dobrá nálada je skvelá vec. Život s ňou plynie príjemnejšie, jednoduchšie. Ľahko sa zvykne na jej prítomnosť, len tá veru nie je samozrejmá – často sa niečo prihodí a nálada sa pokazí...

Lulu najradšej trávi čas u babky a dedka so psou kamarátkou Citou. Sú si veľmi podobné – obe sú priateľské, zvedavé a neodmietnu dobrotu. Lulu sa o Citu s láskou stará a dohliada, aby netrpela hladom - dnes už zjedla salámový chlebík, krupicovú kašu, banán, jahodový puding a gumené cukríky. Podozrenie, že je opäť hladná, sa nepotvrdilo. Prečo je teda taká nesvoja?

Existujú rozmanité prejavy lásky (nielen) k zvieraťu. Častým je ponúkanie dobrôt – žiaľ, neraz nerozumne volených a dávkovaných. Zvieratko dobrotu ochotne zlupne, a hoci je v tom nevinne, občas na to neskôr doplatí. Vydareným knižným dôkazom je príbeh logopedičiek – Zlatice Hoppanovej a Ľudmily Mičianovej, a ilustrátorky Eleny Rabčanovej. No talentované autorské trio zašlo ešte o (knižný) kusisko ďalej. Ich kniha má totiž potenciál podporiť čitateľskú gramotnosť, rozvíjať myslenie a slovnú zásobu dieťaťa. Je preto rozumné nesmerovať priamočiaro k vyriešeniu záhady pokazenej nálady, oplatí sa ovládnuť svoju zvedavosť a venovať pozornosť aj kladeným otázkam a tvorivým úlohám.
 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára