Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 1. augusta 2023

Veľké príbehy sa začínajú písať v detstve

Tento článok vyšiel v januárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.
 
Kníh o významných osobnostiach vychádza stále dosť, stačí sa len zapozerať správnym smerom a vybrať si. Dospelý čitateľ má veľa knižných možností, a ak nie je limitovaný slovenčinou, je ich priam neúrekom! Lenže čo s deťmi? Knižná ponuka pre predškolákov a mladších školákov nie je veľmi bohatá. Situácia sa však vďaka knižnej sérii Malí ľudia, veľké sny od Slovartu pozvoľna zlepšuje. 
 
María Isabel Sánchez Vegara, Gee Fan Eng (ilustrátorka): Frida Kahlo (prel. Denisa Ľahká, Slovart 2022)
María Isabel Sánchez Vegara, Amaia Arrazola (ilustrátorka): Audrey Hepburnová (prel. Matej Golian, Slovart 2022)
María Isabel Sánchez Vegara, Sveta Dorosheva (ilustrátorka): Anna Franková (prel. Denisa Ľahká, Slovart 2022)
María Isabel Sánchez Vegara, Ana Albero (ilustrátorka): Coco Chanel (prel. Denisa Ľahká, Slovart 2022)
María Isabel Sánchez Vegara, Frau Isa (ilustrátorka): Marie Curie (prel. Zuzana Deverová, Slovart 2022)
María Isabel Sánchez Vegara, Aaron Cushley (ilustrátor): J.R.R. Tolkien (prel. Denisa Ľahká, Slovart 2022)
María Isabel Sánchez Vegara, Mikyo Noh (ilustrátorka): David Attenborough (prel. Denisa Ľahká, Slovart 2022)
 
Sny vedia byť presvedčivé. Sú lákavé, oslnivé, často podporené talentom, intelektom, fantáziou. Lenže život vie cestu za ich naplnením poriadne skomplikovať. Namiesto rovnej  cesty sa vynára cesta plná zákrut, zahataná prekážkami. Smrť rodičov, zdravotné problémy, strata domova, chudoba, vojna... Knižná séria Malí ľudia, veľké sny predstavuje (aktuálne) sedem osobností, ktorých cesta za splnenými snami bola vskutku pozoruhodná. Začala detstvom a deti toho môžu byť svedkom.

Frida Kahlo

Frida Kahlo prežila už ako dieťa veľa bolesti. Vyhrala síce nad detskou obrnou, ale zdravotných komplikácií sa nezbavila (následkom choroby mala jednu nohu viditeľne chudšiu). Namiesto utápania sa v beznádeji a prežívania v nečinnosti sa rozhodla žiť. A tak žila a bola neprehliadnuteľná. O chuť žiť ju neobrala ani hrozivá dopravná nehoda. Frida sa počas uzdravovania venovala maľovaniu, predovšetkým svojich portrétov. Bolo len otázkou času, kedy svoje kresby niekomu ukáže... 
 


Audrey Hepburnová

Audrey Hepburnová patrí medzi najznámejšie herečky všetkých čias. Už v detstve snívala o tom, že sa stane herečkou a baletkou. Lenže hladovanie počas vojny sa podpísalo na jej zdraví. Audrey preto neskôr dospela k ťažkému rozhodnutiu – namiesto baletu sa zameria na herectvo. Tanca sa napriek tomu nemienila vzdať - chcela tancovať a hrať v muzikáloch. Jej kariéra napredovala a Audrey prenikla aj na filmové plátno – účinkovala v mnohých hollywoodskych filmoch. Získaná sláva a dosiahnuté úspechy by mnohých oslepili, obrali o schopnosť reálne pozerať na svet a o chuť pomáhať ostatným, ju však nie... 
 


Anna Franková

Židovské dievča Anna Franková sa po nástupe Adolfa Hitlera k moci presťahovalo spolu s rodinou do Holandska. Pokojné detstvo a nádejná budúcnosť jej však neboli dopriate. Zlo preniklo aj sem, rozsievalo strach a obavy o vlastný život a životy blízkych. Anna sa preto s rodinou schovala do úkrytu a tu žila v utajení, ale nie v beznádeji, pasívnom čakaní na lepšie časy. Mala so sebou denník a doň písala o živote svojej rodiny a ich strachu z odhalenia. Písaniu sa venovala celé hodiny a jedného dňa chcela denník publikovať a stať sa slávnou. Tak sa aj napokon stalo, ale jej úspech mal veľmi trpkú (pa)chuť...
 


Coco Chanel

Coco Chanel býva označovaná za najväčšiu módnu dizajnérku všetkých čias. Na počiatku však stálo výnimočné dievčatko menom Gabriella, s ktorým sa život veru nemaznal. Gabriella sa ako jedenásťročná po smrti matky ocitla v sirotinci a naučila sa tu šiť. Keď sa iné deti hrali, ona šila a túto záľubu si preniesla aj do dospelosti, stala sa jej obživou. V roku 1908 začala navrhovať a vyrábať klobúky a neskôr si v Paríži otvorila svoj prvý obchod. Jej štýl bol elegantný, jednoduchý, jedinečný, získaval si stále viac priaznivcov a jej sláva dosiaľ nevyprchala – Coco Chanel pozná celý svet. Deti by však najprv mali spoznať Gabrielle.  
 


Marie Curie

Marie si ako dieťa sľúbila, že sa stane vedkyňou a sľub nezrušila ani kvôli náročným prekážkam, ktoré komplikovali jeho dosiahnutie (pochádzala z chudobných pomerov, nemohla študovať na univerzite v rodnej krajine). Bola usilovná, múdra, dychtiaca po vedomostiach – presťahovala sa za nimi do Paríža, a našla tu aj svoju životnú lásku, Pierra Curieho. Spájala ich láska k vede a vďaka spoločnému výskumu získali Nobelovu cenu. Po úspechoch sa, žiaľ, dostavilo veľké nešťastie – Pierre zahynul pri tragickej nehode. Marie jeho strata veľmi zasiahla, ale neukončila jej pozoruhodné vedecké napredovanie...
 


J.R.R. Tolkien

Malý John Ronald Reuel Tolkien patril medzi deti s nezvyčajnými záľubami – často premýšľal, kde a ako vznikajú slová a jazyky, veľa času venoval vymýšľaniu a zdokonaľovaniu tajných jazykov. Jeho detstvo bolo dejiskom smutných zmien a udalostí – ako trojročný s mamou opustil Južnú Afriku, zomrel mu otec a neskôr prišiel aj o mamu... Osirel, ale nezostal sám, stáli pri ňom blízki priatelia. Na jednom stretnutí s priateľmi sa rozhodol, že sa naučí všetko o pôvode jazykov. Neskôr sa oženil, narodili sa mu štyri deti, z ktorých sa stali poslucháči jeho magických príbehov. Jedného dňa im čítal príbeh o neobyčajnom hrdinovi – hobitovi. Hobita neskôr predstavil v knižnej verzii širokej verejnosti. Dostavil sa úspech a spolu s ním pochopiteľné očakávanie, že talentovaný autor bude v písaní pokračovať. On tak síce učinil, ale trvalo dlhých dvanásť rokov, kým dopísal Pána prsteňov – 9 250-stranový, jedinečný fantazijný príbeh.
 


David Attenborough

Davidovi Attenboroughovi, svetoznámemu prírodovedcovi, moderátorovi, scenáristovi a producentovi, bolo dopriate detstvo naplnené objavmi, pozorovaniami, príležitosťami stavať základy neskoršej kariéry. Už ako dieťa miloval prírodu a zvieratá, všetky živočíšne a rastlinné druhy. Snažil sa im porozumieť, dôkladne ich spoznať, zbieral a skúmal fosílie. Raz sa mu ocitla v rukách výnimočná fosília – vysušený morskí koník, a ešte v ten deň sa zrodilo významné rozhodnutie – stane sa prírodovedcom...
 

 

Detstvo je začiatkom

Recenzované knihy nie sú zaplnené slovami, tie v nich majú skromné zastúpenie. María Isabel Sánchez Vegara síce slovami nehýrila, no vytknúť jej to by bolo nespravodlivé – osobnosti (ani malí čitatelia) nie sú o nič ukrátené. Autorka ukázala ich detstvo, sny a cestu, ktorá viedla k ich naplneniu. Za každým pútavo ilustrovaným životným príbehom sa nachádza stručná časová os spolu s krátkym životopisom a niekoľkými fotografiami. Na konci každej knihy je uvedený knižný tip či iné relevantné zdroje (filmy či napísané diela), po ktorých môžu siahnuť čitatelia túžiaci po bohatšej dávke (s)poznania.

Knihy majú spoločnú autorku textov, ale ilustrátorku (a v jednom prípade ilustrátora) má každá vlastnú. Ilustrátorská rôznorodosť sérii prospela - pridala jej na zaujímavosti, rozmanitosti, osobitosti. 

Malí ľudia, veľké sny - málo slov, veľká ukážka odhodlania, motivácie a snahy, bez ktorých by intelekt a talent nestačil na dosiahnutie takých významných úspechov. Aktuálne sedemnásobná knižná ukážka, s prísľubom ďalšieho rastu. Veľké sny malo mnoho výnimočných ľudí. Veľkých ľudí, ktorí boli kedysi malými deťmi. Deti si zaslúžia ich spoznať.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára