Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 1. augusta 2023

Vianoce v knihách ukryté

Tento článok vyšiel v decebrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.

Jennifer Coulmann: O malých a veľkých vianočných darčekoch (prel. Zuzana Dodoková, Verbarium 2022)
Robert Barry: Vianočný strom, čo si z les objednal pán Hron (prel. a prebásnil Ľubomír Feldek, Verbarium 2022)
Francesca Pirrone: Červená rukavica (prel. Katalin Jančo, Verbarium 2022)
Sabine Städingová, SaBine Büchnerová: Petronela Jabĺčková: Vianočná kniha (prel. Eva Budjačová, IKAR – Stonožka 2021)
Kristin Lückelová, Heidi Försterová (ilustrátorka): Tajomná vila: Adventný kalendár pre deti s únikovou hrou (prel. Zuzana Dodoková, Zelený Kocúr 2022)
Alex T. Smith: Ako myšiak Félix zachránil Vianoce (prel. Jela Krajčovič, Verbarium 2022)
Maggie O’Farrellová, Daniela Jaglenka Terrazziniová (ilustrátorka): Kam chodia snehoví anjeli (prel. Lucia Halová, TATRAN 2021)
Kristína Baluchová, Hedviga M. Gutierrez (ilustrátorka): Hotdog a čarovné Vianoce (Plutošop 2022)


Vianoce sa pozvoľna blížia. Deti sa ich už nevedia dočkať a svojou nedočkavosťou zasypávajú rodičov, už tak dosť skúšaných obchodmi, ktoré na blížiaci sa príchod Vianoc usilovne upozorňujú už od októbra. Ako deti potešiť, dopriať im v predstihu  vianočnú atmosféru a spríjemniť im čakanie bez práce a stresov naviac? Knihami, samozrejme.

Prespať zimu nie je medveďou povinnosťou! Niektorí jedinci sa rozhodnú stráviť zimný čas inak - napríklad medveď v knihe O malých a veľkých vianočných darčekoch sa chcel na Vianoce stretnúť s kamarátkou myškou.

Vo vianočne vyzdobenom príbytku nachádzame myšku čakajúcu na medveďa a darček preň, čakajúci s ňou. Dočká sa, medveď prišiel a dostal darček. Obdarovaný chlpáč bol z neho v rozpakoch, a preto sa rozhodol, že si ho otvorí až doma. Lenže z napohľad jednoduchého úkonu sa vykľul poriadne zložitý problém! S medvedími labami sa drobulinké darčeky rozbaľujú veľmi ťažko...

Malý, na(medvedí)pohľad neotvoriteľný darček vniesol do slávnostného dňa krušné chvíle, ale tiež pochopenie, že najväčšími, ale nie vždy videnými darmi sú vzájomná blízkosť, láska a podpora. Kniha je vhodná pre deti od troch rokov. 
 


Vianočný strom, čo si z lesa objednal pán Hron

V lese rástol majestátny strom, hrdo sa týčil do výšav. Nebolo mu však súdené zostať tu navždy – Vianoce sú veru pre ihličnaté stromy (a tiež kapry) tragickým obdobím. Strom bol presťahovaný do sídla pána Hrona a už sa týčiť nemohol - salón bol preň prinízky. „Veď on vrškom povalu mi prerazí!“ zahlásil znepokojene pán Hron a poveril sluhu, aby odsekol vršok stromu. A tak sa aj stalo, strom prišiel o poriadne veľký vršok. Vršok, ktorý prešiel ešte viacerými „vrškovými skráteniami“, prinášajúcimi radosť do ďalších domácností...

Humorný veršovaný príbeh o strome rozdávajúcom radosť na pokračovanie, majstrovsky preložený a prebásnený Ľubomírom Feldekom, je priam stvorený na rodinné čítanie pri vianočnom stromčeku. Kniha je vhodná pre deti od piatich rokov. 
 


Červená rukavica

Ľudová rozprávka Červená rukavica je zdrojom inšpirácie pre spisovateľov, ktorí ju obohacujú o kus (či aspoň kúsoček) svojich myšlienok, nápadov, dávajú jej novú vizuálnu podobu - učinila tak aj Francesca Pirrone.

Jedného mrazivého dňa stratil neznámy muž v lese rukavicu. Rukavica zostala pár dní nepovšimnutá, nemala koho zohrievať. To sa zmenilo, keď k nej docupitala premrznutá myška. Tá veru nelenila, radostne sa nasťahovala. Jej nový domov bol hrejivý a priestranný. Označenie priestranný však pozvoľna strácalo na priliehavosti príchodom ďalších záujemcov o bývanie. Žaba síce veľa miesta nezabrala, sova a zajac tiež nie, ale bolo zjavné, že ďalší prišelci – líška, diviak a medveď - si z rukavicového interiéru ukroja poriadny kus. Zvieratká však mali veľké srdcia a prijali ich medzi seba. Rukavica poskytla hrejivý domov prekvapivo veľkému počtu malých aj veľkých zvierat, no viac „uzimencov“ sa do nej už určite nezmestí. Lenže jeden maličký tvor tiež zatúžil ocitnúť sa v nej...

Nadčasový, mrazivo-hrejivý, milo ilustrovaný príbeh o láskavosti, pohostinnosti a zázrakoch, ktoré tieto prejavy ľudskosti (či tentoraz „zvieratkosti“) vnášajú do životov, patrí k zime, adventu, do detských rúk. Kniha je vhodná pre deti od troch rokov. 
 


Petronela Jabĺčková: Vianočná kniha

Život jabĺčkovej čarodejnice Petronely Jabĺčkovej má veľa spoločné so životmi obyvateľov reálneho sveta. Upratuje, varí dobroty, stará sa o domácnosť a blízkych, poradí a pomôže vyriešiť problém, rozmotať zamotané situácie. Deti môžu pozorovať jej dobrodružstvá na stránkach niekoľkých kníh. Kniha Petronela Jabĺčková: Vianočná kniha im bude príjemným a užitočným knižným spoločníkom počas zimných dní.

Petronela Jabĺčková veru vie, ako domácnosti vdýchnuť vianočnú atmosféru! Borovicové šišky, čečina, jablkové krúžalky, mech s lieskovými orieškami. Zdobí, pečie, majstruje, tvorí a dokonca privolá sneh. Po usilovných prípravách a príchode snehu už môže doraziť aj tak túžobne očakávaný Štedrý večer...

Vianočný príbeh zo života Petronely Jabĺčkovej je tentoraz veľmi kratučký, ale to je v poriadku. Cieľom tejto knihy totiž nie je venovať deťom detailmi prešpikovaný príbeh, ale inšpirovať a motivovať ich, aby zažili ešte príjemnejšie a obohacujúcejšie čakanie na Vianoce a, samozrejme aj Vianoce samotné. Kniha im ponúka vianočné recepty a zaujímavé nápady na vianočné dekorácie a darčeky. Je vhodná pre deti od ôsmich rokov. 
 


Tajomná vila

Sladký adventný kalendár je obľúbeným spoločníkom počas čakania na Vianoce. Jeho získanie dieťa poteší, ale radosť z tajomstva, odhalenia aktuálneho okienka i zo zjedenia dobroty rýchlo vyprchá. S knižným adventným kalendárom pre deti s únikovou hrou od vydavateľstva Zelený Kocúr sa tak nestane – bežné „adventno-kalendárové radosti“ (okrem radosti z maškrtenia) budú trvať dlhšie a pribudnú k nim radosti navyše.

Je 23. decembra, no nie všetky deti môžu myslieť na blížiace sa okamihy hojnosti, aspoň Jo teda určite nie! Napriek pokročilému, mrazom sprevádzanému času je v parku - žiaľ, mať psa znamená aj mať povinnosť ísť s ním na prechádzku. Spolu s kamarátkou Naďou sa dostavila nádej na lepší program a následne tiež problém – kde je pes? Pátranie ich priviedlo k tajomnej vile, usadlosti bohatého bádateľa. Deti, pevne odhodlané psa nájsť, vošli do vily a postupne nachádzali všakovaké hádanky, preverujúce ich bystrosť a logické myslenie. Okrem nich našli aj nezvestného psa (a ďalšieho parťáka) a príbeh by teda mohol skončiť. No neskončí sa, pretože sa vynoril zlovestný problém...

Adventná úniková hra veru čitateľa vôbec nešetrí! Zapečatené „knižné okienka“ sú poriadne napínavé, no aj kruto krátke, a preto treba naozaj vrchovatú porciu trpezlivosti a sebaovládania, aby človek odolal a neotvoril ďalšie okienko predčasne. A aj keď sa už dočká ďalšieho dňa, pokračovanie si vyžaduje vyriešenie včerajšej hádanky a ani to mu neumožní hneď pokračovať v čítaní. Najprv musí zistiť, kde presne v knihe sa pokračovanie nachádza (dej je totiž poprehadzovaný).

Kniha deťom ponúka napínavé dobrodružstvo s detektívnym nádychom, ktoré sa postupne odkrýva iba tým, čo si to zaslúžia. Deti tento fakt určite ocenia a knihu odmenia svojou čitateľskou priazňou. 
 


Ako myšiak Félix zachránil Vianoce

Tajomná vila nie je jediný knižný adventný kalendár, ktorý tento rok pristál na pultoch kníhkupectiev. Ocitla sa tam tiež kniha Ako myšiak Félix zachránil Vianoce, adventný príbeh v dvadsiatich štyroch a pol kapitolách. Deti tentoraz nemusia ani rozmýšľať nad úlohami, ani hľadať správnu stránku s pokračovaním príbehu, pretože príbeh nie je poprehadzovaný.

Každé „príbehové okienko“ obsahuje niekoľkostranovú časť príbehu, navodzujúcu chuť pokračovať v čítaní. Za ním nasleduje vianočná aktivita – recept, tvorenie vianočnej ozdoby, darčeku, drobnosti atď.

Oliver by nemusel písať list pre Santa Klausa – jeho rodičia vlastnia hračkárstvo, hračiek sa môže nabažiť do sýtosti. On ho však napísal. Čo si želal? To kniha prezrádza až na záver ako dojemne-radostnú bodku za príbehom.

Oliver napísal list, vhodil ho do schránky, lenže list z nej vyletel a svoju vzdušnú jazdu ukončil nárazom do myšiaka Félixa. Nič netušiaci pisateľ listu mal veru šťastie, že list narazil zrovna na (či presnejšie do) Félixa. Tento myšiak je totiž odvážny, spravodlivý, húževnatý a čo sa veľmi hodilo – vie čítať. Zistil, že list mal byť doručený Santa Klausovi, lenže niečo sa pokazilo a nestalo sa tak. A čo je horšie, dnes je už 24. decembra! Ak ho vhodí do schránky, na Severný pól nedorazí včas a pisateľ zostane bez darčekov. Félix sa rozhodol okamžite konať. Lenže kde presne je Severný pól? A ako sa tam dostať? Jeho misia pôsobila ako nemožná, vopred odsúdená na neúspech. Myšiak však mal opakovane šťastie na správne stretnutia...

Vianočná rozprávka o obetavosti, odvahe, nezdolnosti, šťastných náhodách a skutočných hodnotách je citlivo a pútavo napísaná, očarujúco ilustrovaná, doplnená o zaujímavé vianočné aktivity. Každá „denná dávka príbehu“ poľahky zaujme, zabaví, prekvapí či dojme, opíše všakovaké vône, chute, lákavé miesta či veci. Kniha je vhodná pre deti od piatich rokov. 
 


Kam chodia snehoví anjeli

Je hviezdna, napohľad obyčajná noc, ale rýchlo sa ukáže, že zdanie klame. Sylvia sa náhle prebudila uprostred noci a uvedomila si, že v izbe nie je sama. Zbadala kohosi siluetu mihotajúcu sa ako mesačný svit, s pokožkou modrobielou, s obrovitánskymi krídlami. Mrmlal si pod nos, mysliac si, že je nevidený. Dievča ho však informovalo o opaku. „Ty ma vidíš?“ zašepkal neveriacky neznámy návštevník a skonštatoval, že určite niečo pokazil. Po Sylviinom naliehaní prezradil, že je jej snehovým anjelom a zletel na zem, aby ju zachránil. Lenže Sylvia nemala mať o jeho existencii ani tušenia! Dozvedela sa tiež, že to ona ho (za lanskej zimy) stvorila – na druhý deň sa sneh síce roztopil, ale on nezmizol. Keď si raz urobí človek v snehu anjela, je navždy jeho – dohliada naň a v prípade potreby sa vráti, pomôže svojmu stvoriteľovi. Sylvia potrebovala pomôcť, a tak prišiel. Domnieval sa, že dievča si na druhý deň ich stretnutie nebude pamätať. No mýlil sa...

Kam chodia snehoví anjeli je pôsobivo ilustrovaná kniha rozprávajúca magický príbeh, ktorý svojím výnimočným posolstvom určite povzbudí a poteší čitateľov milujúcich knihy presiaknuté láskavosťou, zázrakmi a nádejou. 
 


Hotdog a čarovné Vianoce

Dobré skutky sú oceňované celoročne, ale najviac pozornosti pritiahnu počas adventu. Pozornosť, presnejšie tú autorskú, im venovala aj Kristína Baluchova spolu s ilustrátorkou Hedvigou M. Gutierrez a stvorili knižný recept na čarovné Vianoce.

Päťročné dvojičky Hanka a Hugo žijú s mamou a jazvečíkom Hotdogom v bratislavskom paneláku. Deti určite dospejú k príjemnému poznaniu, že s knižnými súrodencami majú mnoho spoločného, najmä čo sa vnímania (pred)vianočného obdobia týka. Nadšenie zo snehu a šíriacej sa sviatočnej atmosféry, disciplinované vyjedanie adventných kalendárov, neúnavné dumanie nad Vianocami... Pre deti sú Vianoce vždy výnimočné, ale tento rok budú práve vďaka Hanke a Hugovi výnimočné aj pre ostatných obyvateľov paneláku.

Na počiatku ich cesty za čarovnými Vianocami stála inšpiratívna úloha od pani učiteľky – každé dieťa si malo vystrihnúť z bieleho papiera stromček, ktorý sa časom stane vianočným stromčekom. Každá dokreslená guľa či mašľa, vytvárajúca jeho vianočný vzhľad, bude výnimočná a cenná. Má totiž reprezentovať skutočný dobrý skutok, ktorý dieťa vykonalo. Ono určuje, ako bude vianočný stromček na Štedrý deň vyzerať a najmä, aké skutočne bohaté budú jeho Vianoce. Hanka a Hugo sa úlohy usilovne zhostili, lenže získať „skutkové ozdoby“ veru nie je jednoduché...

Vianočná rozprávka Hotdog a čarovné Vianoce možno prekvapí skromným počtom strán, privolá myšlienku, že sa jedná o „krátku knižnú záležitosť“ – rýchlo prečítanú, prediskutovanú. Nie je to však tak. Autorka totiž k príbehu pristupovala tvorivo, akoby zdobila stromček – bohato ho ozdobila rozmanitými slovíčkami, dozdobila prepracovanými opismi a rozhovormi.

Baluchová stvorila sympatické a uveriteľné postavy, pestro (priam „pestroslovne“) vykreslila ich svet, dotvorila ho štipkou humoru a mágie, ukázala, akú čarovnú moc majú dobré skutky. Jej vianočný príbeh má potenciál priviesť deti k rozhodnutiu prežiť vďaka dobrým skutkom ešte čarovnejšie Vianoce a dopriať ich také aj iným.  
 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára