Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 31. júla 2023

Augustové knižné novinky (2023)

Názov: Vzrušujúce časy
Autorka: Naoise Dolan 
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Intímny, vzrušujúci a inteligentný debut o vzťahoch a ich úskaliach, slobode a chybách mladosti. 
 
Odvážny román o mileniáloch, ktorý spája žiarlivosť a posadnutosť, lásku, sex a internet. Ava sa presťahovala z Dublinu do Hongkongu, aby našla šťastie, ale zatiaľ sa jej veľmi nedarí. Cez deň pracuje ako učiteľka angličtiny pre bohaté deti a po nociach sa snaží vyhýbať nepríjemným spolubývajúcim v stiesnenom byte. Julian je vtipný britský bankár, ktorý Ave predstaví honosný život, aký by si so svojím skromným platom nemohla dovoliť. Ava ignoruje svoje feministické sklony a inštinkty, nasťahuje sa k Julianovi, dovolí mu kupovať jej oblečenie a nakoniec s ním nadviaže sexuálny vzťah. Keď Juliana zavedie práca späť do Londýna, ona zostáva v jeho byte v Hongkongu a netuší, ako sa ich vzťah vyvinie. Vtedy sa na scéne zjaví Edith – pozoruhodná a ambiciózna právnička narodená v Hongkongu. Vodí Avu do divadla a necháva jej na chodbe tulipány. Ava chce byť ňou – a s ňou. Predstiera, že Julian je len spolubývajúci, ktorý je pracovne mimo mesta. Keď jej Julian oznámi, že sa vracia do Hongkongu, ocitne sa na rázcestí. Má sa vrátiť k Julianovi, s ktorým bol jej život jednoduchší a kompatibilný, alebo skočiť do neznáma s Edith? 
 
Názov: Pět životů: Neznámé příběhy obětí Jacka Rozparovače
Autorka: Hallie Rubenhold 
Vydavateľ: Vendeta
 
Oficiálna anotácia: Polly, Annie, Elizabeth, Catherine a MaryJane se nikdy nesetkaly, a přece jejich osud skončil stejně. Psaly balady, provozovaly kavárnu, žily na venkovských panstvích, dýchaly inkoustový prach tiskařských strojů a utíkaly před obchodníky s bílým masem.

Jedno měly ovšem společné: všechny byly v roce 1888 zavražděny. Jejich vrah nebyl nikdy dopaden, ale postava, kterou z něj tisk vytvořil, se proslavila víc než kterákoli z jeho obětí.

Po více než sto let už nás tisk i četné studie přesvědčují, že „Rozparovač“ byl vrah prostitutek. Historička Hallie Rubenholdová však odhaluje, že nejenže se toto tvrzení nezakládá na pravdě, navíc ještě potlačilo zájem o skutečné, fascinující životní příběhy jeho obětí. Ve svém působivém, zdrcujícím líčení uvádí Rubenholdová věci na pravou míru. V její knize se před námi předestře svět Charlese Dickense a královny Viktorie, ale také svět chudoby, bezdomovectví a všeobecně rozšířené nenávisti k ženám.

Všech pět žen zemřelo, protože se ocitly v nesprávnou dobu na nesprávném místě. 
 
Názov: Dívka s hodinovým strojkem
Autorka: Anna Mazzola 
Vydavateľ: Bourdon
 
Oficiálna anotácia: Paříž, rok 1750. Uprostřed kruté zimy přichází do domácnosti vyhlášeného hodináře a jeho talentované dcery nová služebná jménem Madeleine. O hodináři se přitom šíří zvěsti, že jeho prazvláštní mechanické výtvory nejsou jen pouhými stroji, ale mají odporovat přirozenému řádu věcí, a možná dokonce vznikají na úkor živých. Madeleine ale není jen tak obyčejná služebná. Skrývá temnou minulost a nebezpečný úkol: výměnou za naději na nový život pro sebe a svého nemocného synovce má odhalit pravdu o hodinářových experimentech a bedlivě sledovat každý jeho krok. Z pařížských ulic se mezitím začínají ztrácet děti a Madeleine se obává, že se připletla k rozsáhlému spiknutí, které by mohlo sahat až do samotného srdce královského paláce ve Versailles.
 
Dívka s hodinovým strojkem vypráví temný příběh o posedlosti, klamu a vysoké ceně za svobodu. 
 
Názov: Ohromný svet: Ako nám zmysly živočíchov odhaľujú skryté ríše okolo nás
Autor: Ed Yong
Vydavateľ: Tatran
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 31. 8.
 
Oficiálna anotácia: Vedeli ste, že niektoré chrobáky priťahuje oheň, korytnačky sa dokážu orientovať podľa magnetického poľa Zeme, niektoré ryby plnia rieky elektrickými impulzmi a že dokonca aj podaktorí ľudia ovládajú sonar podobne ako netopiere? Že hrozivá tvár krokodíla je v skutočnosti citlivá ako dotyky milenca a rastliny sa chvejú od nečujných piesní chrobákov? Zaujíma vás, čo včely vidia na kvetoch, čo počujú spevavce vo svojich melódiách a čo psy ňuchajú na ulici?

V Ohromnom svete nám autor a oceňovaný vedecký novinár, držiteľ Pulitzerovej ceny Ed Yong cez zmysly živočíchov odhalí skryté ríše okolo nás. Ak totiž chceme pochopiť náš svet, nemusíme cestovať na nové miesta – musíme sa pozerať novými očami. 
 
zdroj: Tatran
 


Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Knižnica pána Losa
Autorka: Inga Moore
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Zažite čaro spoločného čítania s pánom Losom a jeho milými priateľmi z lesa.

Pán Los je vynikajúci rozprávač. Každý večer pri praskajúcom kozube rozpráva svojej rodine pútavé príbehy. Jedného dňa si však nevie spomenúť ani na jeden príbeh, ktorý by ešte nerozprával. Potrebuje knihy! Potrebuje knižnicu! Vynaliezavý los zrecykluje opustený autobus zo smetiska na knižný autobus – bibliobus pre celé lesné osadenstvo.

Nádherné detailné ilustrácie zapĺňajú stránky zelenou krajinou, starodávnymi vozidlami a malebnými vidieckymi domčekmi. V knihe nájdete množstvo utešených scén zvieracích rodín, ktoré si spoločne čítajú. Knihovníkov, vychovávateľov, rodičov a deti poteší posolstvo knihy: čas strávený čítaním je skutočná zábava.

V tomto láskyplnom a hrejivom príbehu nám uznávaná autorka a ilustrátorka Inga Moore podáva príbeh, ktorý oslavuje radosť zo spoločného čítania a rozprávania príbehov a význam, ktorý majú knižnice pri spájaní komunít. Vzdáva tak poctu príbehom, knižniciam a čítaniu. Kniha poteší tak nových, ako aj stálych priaznivcov Ingy Moorovej. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Mesto psov
Autorka: Nikola Kucharská
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Vtipný sprievodca plný fantastických príbehov a originálnych nápadov.

Vitajte v Meste Psov! Navštívite miestne múzeum, Akadémiu psích vied, Školu Ťapy Zurvalcovej aj hrad Kosť. Poprechádzate sa po promenáde, pozriete si predstavenie v Psom divadle a odpočiniete si v parku. Spoznáte slávnych obyvateľov či dejiny mesta, ale aj neobyčajné vynálezy ako čuchračku alebo pachomat. Nudiť sa určite nebudete, v Meste Psov je totiž veľmi rušno: polícia naháňa lupičov, po oblohe lietajú mimozemšťania, manželia Besní si pripomínajú vzácne jubileum, dalmatínec Max oslavuje narodeniny, a to nie je všetko! Roztržití turisti stále niečo strácajú, takže s nimi budete hľadať zapatrošené predmety.Vtipný sprievodca plný fantastických príbehov a originálnych nápadov

Vitajte v Meste Psov! Navštívite miestne múzeum, Akadémiu psích vied, Školu Ťapy Zurvalcovej aj hrad Kosť. Poprechádzate sa po promenáde, pozriete si predstavenie v Psom divadle a odpočiniete si v parku. Spoznáte slávnych obyvateľov či dejiny mesta, ale aj neobyčajné vynálezy ako čuchračku alebo pachomat. Nudiť sa určite nebudete, v Meste Psov je totiž veľmi rušno: polícia naháňa lupičov, po oblohe lietajú mimozemšťania, manželia Besní si pripomínajú vzácne jubileum, dalmatínec Max oslavuje narodeniny, a to nie je všetko! Roztržití turisti stále niečo strácajú, takže s nimi budete hľadať zapatrošené predmety.


zdroj: Bux.sk

 
Názov: Vodná víla Lily
Autorka: Lucy Fleming
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Poetický príbeh o priateľstve a hľadaní odvahy.

V čarovnom trblietavom jazierku má svoj domov vodná víla Lily. Stará sa oň s láskou, rovnako ako o vážky, žaby či ryby. Obzvlášť si obľúbi žubrienku Bublinku. Často spolu čistia vodu od vecí, ktoré do jazierka vôbec nepatria a mohli by niekoho ohroziť či zraniť. Niekedy má však strach, či dokáže všetky zvieratká ochrániť... Jedného dňa sa nad vodnou hladinou strhne ohromná búrka. Rozbúrené vlny polámu konáre, riasy a celé jazierko je zrazu hore nohami. Lily je zúfalá. Podarí sa jej nakoniec nabrať odvahu a požiadať kamarátov o pomoc?

Kniha kladie dôraz na starostlivosť o životné prostredie, no zároveň deti oboznámi nielen so strachom zo straty milovaného, ale aj sa dozvedia, že s priateľmi zvládneme všetko ľahšie.
 
 
zdroj: Bux.sk

 

Názov: Básničky z abecedy
Autori: Ivona Ďuričová & Adrián Macho
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
 
Oficiálna anotácia: Pre milovníkov série Zábava s abecedou, ale aj pre nových malých čitateľov prichádzajú Básničky z abecedy. Ivona Ďuričová a Adrián Macho opäť potešia zvedavé deti, ktoré si vďaka tejto knižke hravou formou obľúbia abecedu. Naučiť sa každé jedno písmenko nie je ľahká úloha, ale s básničkami ide všetko ľahšie!

Aby ste si abecedu naozaj zamilovali, siahnite aj po ostatných knihách z tejto série: môžete sa zoznámiť s veselými zvieratkami (Zvieratká z abecedy), vylúštiť tajomné hádanky (Hádanky z abecedy) alebo si podľa maľovaných obrázkov doplniť do textu slovo na každé písmenko (Písmenká z abecedy).
  
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Výmysly húsenice Hermíny
Autorky: Katarína Gillerová & Alžbeta Kováčová
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
 
Oficiálna anotácia: Chýbajú vám nápady? Hermína vám poradí.

Húsenica Hermína žije na lúke so svojimi priateľmi. A je to veľká výmyselníčka! Raz chce vyzerať ako lienka, rýchlo však zistí, že radšej bude húsenica. Inokedy si otvorí zmrzlináreň, ale prečo zákazníkom nechutí kapustová alebo kalerábová? Aj cirkusové čísla dopadnú inak, než rozdelila úlohy, a zvieratká sa idú popukať od smiechu. Zato výlet s jej cestovnou kanceláriou sa všetkým páči. Hermína pomôže všade, kde môže. Vážke usporiada svadbu, stráži ihrisko, ploštičkám rozpráva rozprávky. Jej nápady niekedy nemajú úspech, no je s ňou veselo. Obraz už namaľovala a čo keby sa teraz naučila lietať?
 
 
zdroj: Bux.sk

 

Názov: Rozprávočky na dobrú noc
Autorky: Aniela Cholewińska-Szkolik & Barbara Supeł
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
 
Oficiálna anotácia: Najlepší spôsob, ako zaspať, je rozprávka pred spaním.

Tieto hrejivé príbehy plné milých postavičiek a ich dobrodružstiev pomôžu najmenším čitateľom pripraviť sa na spánok. Keď si ich deti vypočujú pred spaním, umožnia im pripomenúť si emócie, ktoré prežili cez deň, vyvolajú pozitívne myšlienky a prenesú ich do farebného, harmonického sveta snov. Deti sa upokoja, čo im uľahčí zaspávanie. Navyše spoločne strávený čas pri čítaní rozprávok je neoceniteľným momentom vo vzťahoch rodičov a ich detí.

Zbierka rozprávok pre najmenších je dejom a rozsahom príbehu prispôsobená kognitívnym schopnostiam a úrovni koncentrácie detí vo veku štyroch rokov.
  
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Ako sa hľadá líška
Autori: Kate Gardner & Ossi Saarinen
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 30. 8. 
 
Oficiálna anotácia: Nádherná kniha, ktorá priláka malých aj veľkých čitateľov do prírody a preverí ich trpezlivosť.

Táto pútavá obrázková kniha predstavuje líšky formou imaginárneho putovania rôznymi ekosystémami a ročnými obdobiami. Zavedie vás na lúku, k rybníku či do zimného lesa. Je oslavou jedného z najpôvabnejších a najočarujúcejších tvorov našej planéty: líšky hrdzavej. Dozviete sa množstvo zaujímavých faktov zo života líšok a strhujúce fotografie sú lákadlom na výlet do lesa, kde si precvičíte pozorovacie schopnosti a naučíte sa, ako zachovať pokoj.

Úžasné fotografie Ossiho Saarinena a poučné slová Kate Gardnerovej zachytávajú magické a hlboké puto medzi zvieratami a ľuďmi.

Malých i veľkých čitateľov bude kniha inšpirovať k vlastným objavom, možno aj s fotoaparátom v ruke. Dúfame, že počas potuliek prírodou budete môcť aj vďaka tejto knihe z úctivého odstupu obdivovať líšku. 
 
zdroj: Bux.sk

 
 
Názov: Hravouka: Encyklopédia zázrakov prírody
Autorka: Tereza Vostradovská
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 30. 8. 
 
Oficiálna anotácia: Pridaj sa k myške a preskúmaj fascinujúci svet prírody.

Kravička robí mú, psík hav-hav. Hm. Vravíš, že ťa to nebaví? Že je to pre malé deti? Potom si asi radšej prečítaš o tom, ako v lese tlejú opadané listy, ako vyzerá noha žaby a kto si najradšej pochutí na myške. Práve myška žijúca v podzemnej nore je rozprávačkou, ktorá zároveň skúma les, sad aj rybník. Obkresľuje tvary kôstok, ochutnáva mrkvu, uvažuje, podľa čoho možno rozdeliť plody na ovocie a zeleninu, skúma vek stromov podľa letokruhov, loví chrobáky a lisuje rastliny. Doma si všetko starostlivo zapíše do zošita a poradí ti, ako si môžeš urobiť herbár či vytvoriť záhradné jazierko.

Hravé a náučné rozprávanie o myške, ktorú záujem o prírodu priviedol k napísaniu vlastnej knihy.  
 
zdroj: Bux.sk

 
 
Názov: Som odvážny!
Autori: Anya Damirón & Pablo Pino
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Cesta za snom nemusí byť pre každého rovnaká.

Milo, malý výmyselný a dobrodružný vlk, vyrastá v myšlienke, že sa jedného dňa zobudí ako veľký odvážny vlk. Keď zistí, že sa to nestane zázrakom a musí celé dni trénovať, aby sa dopracoval k svojmu cieľu, obáva sa, že sa kvôli tomu bude musieť od základov zmeniť a stratí sám seba. Milovi kamaráti ho však dobre poznajú a vedia, že nebude šťastný, keď bude trénovať ako ostatní, preto sa rozhodnú mu pomôcť.

Príbeh vĺčika Mila je milým odkazom na hľadanie vlastnej cesty za snom a zároveň odkrýva skutočnú podstatu priateľstva. Staňte sa spolu s Milom silným a bystrým vlkom, ktorý dokáže skákať veľmi, veľmi vysoko a jeho vytie sa rozlieha široko-ďaleko. Na začiatku knihy nájdete aj niekoľko nápadov na spestrenie čítania a zapojenie detí do príbehu. Krásne posolstvo autorky Anye Damirónovej doplnil svojimi ilustráciami argentínsky ilustrátor Pablo Pino.  
 
zdroj: Bux.sk

 
 
Názov: Mám sa rád taký, aký som: Kniha o pochopení vlastnej hodnoty pre deti a tak trochu aj pre rodičov
Autorky: Urszula Młodnicka & Agnieszka Waligóra
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Pomôž Pinkovi uveriť v seba a on pomôže tebe!

Pink je malý tvor, ktorý ešte stále rastie. Je trochu nesmelý a niekedy nevie, či to, čo si myslí a cíti, je v poriadku. Bojí sa svojich slabých stránok, pretože sa ich ešte nenaučil prijať. Nie je si istý, či je rovnako dôležitý ako ostatní. Skúma sa a usiluje sa so sebou spriateliť.

Kniha psychologičky Urszuly Młodnickej a ilustrátorky Agnieszky Waligórovej vyzdvihuje jedinečnosť každého z nás. Na svete neexistujú dvaja rovnakí ľudia. Preto si neopakovateľný a nenahraditeľný. Čo neznamená, že nemáš chyby. Máš svoje prednosti aj slabosti. Ako každý. Vďaka nim si tým, kým si, a máš svoju hodnotu. Rovnako ako Pink – tvoj nový priateľ.

Pink v rozhovore s neznámou osobou, ktorá môže predstavovať rodiča či dobrého kamaráta, opisuje napríklad svoj neúspech alebo strach zo zlyhania. Tento prístup ti umožní pozrieť sa na vlastné problémy z inej perspektívy. Neznámy v odpovediach ponúka Pinkovi i všetkým čitateľom útechu, oporu, no aj jednotlivé rady a riešenia. V šestnástich kapitolách obohatených o rôzne praktické cvičenia, či kreatívne grafické prvky, zažiješ rôzne modelové situácie, ktoré môžu aj v tebe občas vyvolávať pochybnosti a obavy. Pink ti však ukáže, ako sa dá všetko pomerne ľahko a hravo zvládnuť.
 
zdroj: Bux.sk

   
Názov: Zvieratá a ich úžasný svet
Autor: neuvedený
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 10+ 
 
Oficiálna anotácia: Svet zvierat ako ho nepoznáte! 
 
Ríša zvierat je omnoho rozmanitejšia, než si väčšina z nás dokáže predstaviť. Preskúmajte ju s touto knihou a objavte nové fascinujúce zaujímavosti o známych aj neznámych živočíchoch.

Prečo je leňoch taký pomalý? Koľko vody vypije ťava? Čo sú zač valabia, viskača alebo axolotl? Odpovede na tieto a mnohé ďalšie otázky spolu s nádhernými ilustráciami, pôsobivými fotografiami a úžasnými faktami zo sveta zvierat nájdete v tejto pútavej knihe pre celú rodinu.  
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára