Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 26. apríla 2024

Májové knižné novinky (2024)

Názov: Hľadanie Adama
Autor: František Kozmon
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Tínedžer Adam dospieva v rodine zasvätenej fanatickému náboženstvu a zápasí s dvojakosťou svojej viery aj sexuálnej identity. Čitatelia sa vďaka nemu vydávajú na dojemnú cestu sebapoznania, priateľstva, prvej lásky, no aj prekážok a skrývania autentického ja pred rodinou.

Kamil, televízny PR manažér, vedie celkom iný život. Plný pracovný a spoločenský kalendár mu naruší matka, ktorá sa mu náhle zjaví na prahu. Dávno sa odcudzili, no nevyliečiteľná choroba ju privedie k synovi. Na pozadí nezvratných udalostí skúmame témy zmierenia, odpustenia a trvalého vplyvu minulých rán na súčasné vzťahy.
Na prvý pohľad sa Adam a Kamil nemôžu líšiť viac, na druhý sú si čoraz podobnejší. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Ostblok: Román z horšej spoločnosti
Autor: Richard Rychtarech
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Ctihodný podnikateľ Feri Poláček má perfektne udržateľný biznisplán - zabávať sa, nevraždiť, voľným štýlom plávať medzi bezkrkými gangstermi aj bielymi goliermi. Skúsil toho veľa. Súkromníčenie v štátnom podniku, veksel decentných aj ohromných rozmerov, ruličkovanie, fakturantstvo, podnikanie bez bločkov či vratky dph, ktoré zaplatili v republičke takmer všetko. Feriho cesta hore - a dolu - je hodnoverným svedectvom masívnej spoločenskej a ekonomickej transformácie štátov bývalého východného bloku, ale aj univerzálne nemennej ľudskej baživosti.
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Sen o strome
Autorka: Maja Lunde 
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Longyearbyen rok 2110. Hlboko v horách na severe sa nachádza úložisko semien rastlín zo všetkých kútov sveta. Tommy vyrastá v drsnom prostredí Špicbergov s dvoma bratmi, pre ktorých by urobil čokoľvek, a so starou mamou, správkyňou úložiska. Prežiť kúsok južne od severného pólu je náročné, no malé spoločenstvo ľudí si tam našlo svoj spôsob existencie - pred mnohými rokmi prerušili kontakt s inými krajinami a žijú v súlade s prírodou. V tom istom čase na druhom konci sveta žije Tao zo spomienok na svojho syna Wei-Wena, ktorého stratila pred dvanástimi rokmi. Dni jej plynú rovnako, otupne a smutno. Tao hladuje, tak ako ostatní ľudia žijúci v biednom a spustošenom prostredí, z ktorého dávno zmizla väčšina rastlinstva. Všetko sa však zmení v deň, keď ju požiadajú, aby viedla expedíciu na sever. Cieľom výpravy sú Špicbergy a úložisko semien. Záverečný diel románového cyklu Maje Lunde o klimatických zmenách.
 
zdroj: Slovart
 
 
Názov: Úkryt času
Autor: Georgi Gospodinov
Vydavateľ: Odeon (Ikar)
 
Oficiálna anotácia: Román ocenený v roku 2023 Medzinárodnou Bookerovou cenou.

Čudácky a zároveň podmanivý Gaustin dostane veľkolepý nápad. Rozhodne sa založiť „kliniku minulosti“, ktorá by pomáhala pacientom s Alzheimerovou chorobou zžiť sa s realitou, v ktorej sa zasekla ich myseľ. Každé poschodie na klinike preto predstavuje jedno desaťročie a od nábytku až po najmenší gombík, a dokonca vôňu či odtieň svetla, zachytáva danú dobu. Absurdita detailov je natoľko lákavá a presvedčivá, že kliniku čoraz častejšie vyhľadávajú aj zdraví ľudia ako takzvaný úkryt v čase. To však vedie k nečakanému rébusu. Čo sa stane, keď sa minulosť začne pliesť do prítomnosti? 
 
zdroj: Bux.sk
 
 
Názov: Paradox
Autor: Mark Lipsky
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Prečo jedna z najmodernejších vesmírnych lodí potrebuje práve jeho pomoc? A ak sa pri nebezpečnej akcii niečo nepodarí, kto zachráni jeho? Kto sa nakoniec ocitne v najväčšom nebezpečenstve – Canival Sky, Mark alebo samotné ľudstvo?

Dejová línia je založená na bizarných následkoch dilatácie času. Rozprávačom príbehu je mechanik raziacich strojov Mark, ktorý sa preberá z prerušeného umelého spánku a zisťuje, že ho čaká úloha, ktorá je nad jeho schopnosti, pretože má úplne sám zachrániť vesmírnu loď Carnival Sky, ktorá neznámo prečo uviazla na jednom konkrétnom mieste. Nie je však isté, či plavidlo pomoc skutočne potrebuje, ani či sa v nebezpečenstve neocitne sám hlavný hrdina, alebo dokonca celé ľudstvo.

Príbeh je podaný prostredníctvom prvej osoby a napriek tomu, že sa odohráva v rozsahu necelých dvoch hodín, stihne sa, z trochu nezvyčajného uhla pohľadu, pozrieť na zúbok aj mimozemskému životu.

Mark Lipsky je pseudonym slovenského spisovateľa, autora knihy Vtáčkar (Tatran, 2016).
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Slová ostré ako šípy: Čo spôsobuje emocionálne násilie na deťoch a ako mu zabránime
Autorka: Anke Elisabeth Ballmann
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Čo spôsobuje emocionálne násilie na našich deťoch a ako mu zabránime.

Povinné čítanie pre každého rodiča a pre všetkých, ktorí pracujú s deťmi.

V spoločnosti čoraz častejšie rezonuje téma emocionálneho násilia. Ak je páchané na deťoch, predstavuje nebezpečenstvo s ďalekosiahlymi následkami. Neláskavé slová, nahnevané pohľady – tieto často nevedomé prejavy hostility formujú správanie detí po zvyšok ich života. Psychologička a pedagogička Anke Elisabeth Ballmann vám na najnovších poznatkoch z oblasti vývinovej psychológie ponúkne rady, ako s deťmi zaobchádzať ako s rovnocennými, s láskou a ohľaduplnosťou, aby z nich vyrástli zodpovední a vyrovnaní jedinci. Vďaka tejto knihe sa predstava detstva bez násilia stane skutočnosťou.

„Emocionálne násilie má mnoho tvárí. Je vážnym rizikovým faktorom vo vývoji detí, ktorý má často zdrvujúce dôsledky. Túto dôležitú knihu by si mal prečítať každý, kto prichádza do kontaktu s deťmi, či už súkromne alebo profesionálne.“ Prof. Dr. Albert Ziegler
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Prečo sa netreba báť
Autorka: Brigid Delaney  
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Stoicizmus pre vyrovnaný život.

Žiť v modernom svete nie je ľahké. Trápia nás nízke platy, vysoké ceny v obchodoch, sme prepracovaní, máme problémy s duševným zdravím a dokonalé fotografie zo sociálnych sietí v nás vyvolávajú úzkosť. Valia sa na nás vojny, epidémie, klimatické krízy, a než sa nazdáme, zmietame sa vo víre ďalších katastrofických správ. Ako si poradiť v týchto náročných časoch?

Máme dobrú správu! Záchranou pred životnými neúspechmi a pohromami môže byť filozofia stoikov. Starovekí filozofi Seneca, Epiktétos a Marcus Aurelius hľadali odpovede na rovnaké otázky, aké trápia aj nás. V každodennom živote môžeme plne kontrolovať len tri veci: svoj charakter, svoje reakcie a to, ako sa správame k druhým. Uvedomenie si, že ostatné veci sú mimo našej kontroly, prináša v konečnom dôsledku úľavu a vnútorný pokoj. Stoicizmus vám pomôže zbaviť sa strachu a úzkosti a ukáže vám, ako sa stať silným človekom.

Obľúbená publicistka denníka The Guardian Brigid Delaney sa obracia k múdrosti stoikov, aby pochopila najhlbšie otázky týkajúce sa našej existencie. V tomto úprimnom diele, plnom srdečnosti, humoru a nadhľadu, skúma, ako žiť bohatý a zmysluplný život.  
 
zdroj: Bux.sk



Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Dráčik, upokoj sa!
Autor: Robert Starling
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 18 mesiacov+
Poznámka: séria Dráčik Rúfus
 
Oficiálna anotácia: K dráčikovi Rúfusovi má prísť na návštevu jeho kamarátka Elisa, s ktorou sa už dlhší čas nestretol. Najskôr sa jej plánovanému príchodu poteší, no potom sa s ním začne diať niečo zvláštne – do tváre sa mu nahrnie červeň, bolí ho bruško, nikde neobsedí... Rúfus jednoducho nie je vo svojej koži. Mamička mu objasní, že prežíva iba nervozitu, s ktorou sa občas v živote stretne každý. Podarí sa mu nakoniec prekonať čudesné pocity a užiť si návštevu kamarátky?

Nový veselý a výchovne zameraný príbeh s dráčikom Rúfusom sa tentoraz sústredí na problém nervozity u detí. Vďaka jednoduchej a jednoznačnej konverzácii zvieratiek sa deti naučia, že sa môžeme na určité veci veľmi tešiť a zároveň sa ich aj obávať. Dôležité však je nepoddať sa nášmu strachu a smelo mu čeliť s kamarátmi či s rodičmi po boku, presne ako Rúfus.

Zábavná knižka, ktorú by mali rodičia čítať deťom vo chvíľach, keď tie svojím správaním pripomínajú dráčika Rúfusa.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: A zajko počúval
Autorka: Cori Doerrfeld
Vydavateľ: Zelený kocúr
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 31. 5.
 
Oficiálna anotácia: Kniha A zajko počúval so svojím skromným, no hlbokým textom a neodolateľne rozkošnými ilustráciami hovorí o liečení malých i veľkých trápení a o tom, aké je dôležité nájsť si čas a počúvať.

Jedna z najlepších detských kníh roku 2018 podľa časopisu TIME.

Z recenzií

„... prekypuje úprimnými emóciami a hlbokou empatiou. Je to múdry a zábavný príbeh, s ktorým sa dá ľahko stotožniť.“ Publishers Weekly
 
zdroj: Bux.sk
 
 
Názov: Ako pes menom Mačka stretol mačku
Autori: Tomi Kontio & Elina Warsta
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
 
Oficiálna anotácia: Voľné pokračovanie hrejivého príbehu o priateľstve, ktoré prekonáva hranice a stereotypy.

Kuna a Mačka, náhodní priatelia z okraja spoločnosti, trávia dni pozorovaním rušného prístavného života. Odrazu sa z jednej z lodí vynorí mačka. Ozajstná mačka, nie Kunova priateľka Mačka. Pomaly sa k nim približuje a pes menom Mačka cíti, čo necítil, odkedy je s Kunom – strach, neistotu a napätie. Medzi mačkami a psami sú predsa večne nejaké doťahovačky...

Ako pes menom Mačka stretol mačku nadväzuje na poetický príbeh z pera fínskeho autora Toniho Kontiu o priateľstve, ktoré búra stereotypy a strach z neznámeho. Nájdte v ňom návod, ako akceptovať rozdiely, zbaviť sa predsudkov a nadväzovať nové, často nečakané vzťahy. Prekážkou pri tom nie sú dokonca ani rozdiely či odveké škriepky. Harmonické ilustrácie Eliny Warstovej dokonale podčiarkujú krehkú atmosféru príbehu.
 
zdroj: Bux.sk
 
 
Názov: Veľká kniha rozprávok na dobrú noc zo všetkých kútov sveta
Autorky: Angela McAllister & Anna Shepeta 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Pohodlne sa usaďte a vydajte sa na čarovnú cestu okolo sveta s bohato ilustrovanou knižkou Veľká kniha rozprávok na dobrú noc zo všetkých kútov sveta. Každý večer vás čaká nové dobrodružstvo plné zázrakov a prekvapení. Nájdete tu klasické rozprávky, ako sú Cisárove nové šaty alebo príbeh o Odyseovi, no aj menej známe poklady z Afriky, Austrálie a Oceánie, zo Severnej aj z Latinskej Ameriky. Čarovná lampa, Matarakiho hviezda či Zázračný štetec? Len si vyberte!
 
Rozprávky na dobrú noc sú ako stvorené na čítanie pred spaním, no tento výlet do krajiny snov si určite vychutnáte kedykoľvek.  
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Myška Sofi 1: Nový kamarát
Autorka: Poppy Greenová 
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
Poznámka: séria Myška Sofi, 1. diel
Poznámka: v máji vyjde aj druhý diel série - Myška Sofi 2: Smaragdové bobuľky
 
Oficiálna anotácia: Presvedčí Sofi kamarátov, že nového spolužiaka sa netreba báť? Ani keď je to had? 
 
Do lesa pri Striebornom jazere zavítala jar. Na stromoch kvitnú púčiky, vo vzduchu cítiť vôňu kvetov a myška Sofi sa už nevie dočkať, kedy sa po dlhých zimných prázdninách znova vráti do školy. Čaká ju však so spolužiakmi veľké prekvapenie, keď sa dozvedia, že do ich triedy príde nový žiak...
 
Názov: Najhoršie príšery na svete
Autori: David Walliams & Adam Stower
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+
 
Oficiálna anotácia: Ak sa vám zdá, že po najhorších deťoch, učiteľoch a zvieratkách na svete vás už nič neprekvapí, ste na príšernom omyle. Z najnovšej knihy obľúbeného svetoznámeho britského komika a autora detských kníh Davida Walliamsa totiž číhajú najhoršie príšery na svete!

Bojíte sa duchov, zombíkov, upírov a múmií? Tak to ju radšej ani neotvárajte! No ak milujete smiech, napätie a príjemné mrazenie, ste na správnej adrese. Zoznámite sa s bezhlavým duchom, čo zbožňuje kolotoče, zažijete útok zombíkov a konečne odhalíte pravdu o Lochnesskej príšere.  

Ale pozor, po prečítaní tejto knihy hrozí, že budete chcieť spávať už len pri rozsvietenej lampe!
 
zdroj: Slovart

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára