Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 27. apríla 2024

Vydra je vzácny tvor – v reálnom i literárnom svete

Tento článok vyšiel v novembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.
 
 
Vydra riečna patrí na Slovensku medzi ohrozené druhy. Malý výskyt má aj v literárnom svete – máloktorá detská kniha má vydru ako hlavnú postavu. Ťažko odhadnúť, prečo stojí mimo záujmu autorov. Radšej si preto všimnime autorské počínanie tých, ktorí si uvedomujú jej jedinečnosť a poskytli jej knižný domov...
 
Tento rok sa ocitli na pultoch kníhkupectiev dve detské knihy s vydrou v hlavnej úlohe – Ferdi a Flo: Malá vydra sa učí plávaťZáchranná stanica: Vydra Anička. Knihu Ferdi a Flo: Malá vydra sa učí plávať napísala nemecká autorka Katrin Pokahr a rozpráva fiktívny príbeh. Vydra Anička je dielom slovenskej autorky Zuzany Štelbaskej a príbeh je inšpirovaný skutočnými osudmi viacerých vydier. 
 
 
Ferdi a Flo: Malá vydra sa učí plávať
 
 
Katrin Pokahr, Sandy Thissen (ilustrátorka): Ferdi a Flo: Malá vydra sa učí plávať (prel. Silvia Ivanidesová, Ikar – Stonožka 2023)



 
 
Vydrie mláďa Ferdi sa každé ráno tešil na chvíľu, keď sa s mamou nechajú unášať riekou. Ferdi si tento ranný rituál vychutnával z pohodlia maminho objatia – nevedel totiž ešte plávať. Bolo to pohodlné, príjemné, bezstarostné, prečo to teda meniť? Nuž, preto, že raz nadíde deň, keď sa už na mamine brucho nezmestí. Jeho mama vyslovila to, čo on nechcel počuť – „je načase, aby si sa naučil plávať.“ Nevidela v tom žiaden problém. Veď Ferdi je vydra! Plávanie má v krvi. Jeho však tieto slová nepovzbudili. Mysľou sa mu prevaľovala neodbytná, desivá myšlienka – a čo ak sa potopím? Domnieval sa, že vedieť plávať nie je nevyhnutné. Z nory predsa môže vyjsť aj cestičkou medzi koreňmi. Svoju teóriu si tajne skúsil overiť a výsledok ho nepotešil – zostal zakliesnený v nore. Jeho záchrankyňou sa stalo neznáme kačiatko. Kačiatko Flo ho zachránilo a navrhlo mu, aby si spolu na druhý deň zaplávali. Lenže Ferdi sa dovtedy musí naučiť plávať! Na druhý deň sa mu podarilo naučiť základy plávania a Flo ho naučila potápať sa. Spoločne si vychutnávali chvíle vo vode, potápali sa, lovili kamienky, pretekali... A potom sa vynoril nový cieľ. Zúčastnia sa na Slávnosti vodných zvierat! Lenže vydria mama je rezolútne proti...
 
Ferdi je pohodlný, ustráchaný, tvrdohlavý. Flo je odvážna, energická, bezstarostná. Sú takí odlišní a predsa medzi nimi vzniklo silné priateľstvo. Flo prispela k prekonaniu Ferdiho strachu z plávania, naučila ho potápať sa a v jej spoločnosti zisťoval, čo všetko mu plávanie ponúka. Láskavý príbeh o prekonaní strachu, napredovaní, sile priateľstva a spoločnom prekonávaní prekážok je vhodný pre začínajúcich čitateľov, no započúvať sa doň môžu aj menšie deti.
 




Záchranná stanica: Vydra Anička

 
Zuzana Štelbaská, Lucia Zednikovičová (ilustrátorka): Záchranná stanica: Vydra Anička (Albatros 2023)

 
Na začiatku vydrieho príbehu spoznávame šesťročnú Lydku, žijúcu v neveľkej dedine Bretka. Veľa času trávi na čerstvom vzduchu, vydáva sa na potulky do miestnej prírody. Znie to sympaticky, však? Ideálne detstvo! Stačí sa mu však lepšie prizrieť a vidíme, že to tak nie je. Tvory, ktoré pri potulkách nájde, by určite hlasovali za to, aby radšej sedela doma na zadku. Jej obľúbenou činnosťou totiž je hľadanie a zbieranie živých tvorov na brehu rieky a stretnutie s ňou je to posledné, čo zažijú. Zle skúsenosti s ňou majú aj mačky a jej pes, ktorého život je aj bez jej pričinenia príliš krutý – trávi ho na reťazi, zanedbávaný, nemilovaný. Zvieratá nič necítia, tvrdia jej rodičia a ona nemá dôvod im neveriť. Toto presvedčenie jej bráni zamyslieť sa nad svojimi činmi, pociťovať ľútosť či súcit.

Jedného dňa natrafila na výnimočného tvora. Priviedli ju k nemu jeho pískavé zvuky. Pískajúce zviera vyzeralo čudne a zároveň veľmi lákavo. Veľmi ho chcela! Aj sa jej ho podarilo chytiť, lenže svedkami jej počínania sa stala partia miestnych tínedžerov. Tí vedeli, čo je Lydka zač a nepáčilo sa im, že chce ubližovať ďalšiemu zvieraťu. Dievčatko sa rozbehlo preč a dobehlo domov, ukrylo sa do stodoly. Onedlho sa v stodole ocitli aj jej rodičia i dvaja jej prenasledovatelia, chlapec a dievča. Tým sa podarilo zo stodoly odísť so zvieratkom, zabránili tak tragédii, ale šťastný koniec bol ešte desiatky knižných strán vzdialený...

Ako sa ocitlo vydrie mláďa opustené na brehu rieky? Prečo na jeho úpenlivé volanie nereagovala jeho mama? Autorka vezme čitateľa do minulosti a ukáže mu, že život vydrej hrdinky bol spočiatku idylický, no ako to už (pri)často býva, zásahom človeka sa všetko zmenilo. Bezcitný rybár rozdelil vydriu rodinu – uniesol vydrie mláďatá z ich domova a jeho kruté počínanie spôsobilo smrť vydrieho samčeka. Vydria samička prežila, no jej volanie neprilákalo mamičku, ale Lydku. Stres, bezcitné zaobchádzanie a absencia potravy si vypýtalo svoju daň, mláďatko na tom bolo zle. Jeho mladí záchrancovia to s ním mysleli dobre, lenže ich snaha nestačila. Našťastie si na pomoc privolali múdreho ujka Paľka. Vydru, ktorá dostala meno Anička, nakŕmil kozím mliekom a múdro usúdil, že je potrebná pomoc profesionálov. Anička sa onedlho ocitla na tom na tom správnom  mieste – zavítala na Záchrannú stanicu pre divé zvieratá v Zázrivej. Tu sa mohla v pokoji uzdraviť, načerpať silu, naučiť sa to, čo ju jej mama nestihla naučiť. 

No Anička nebola jediná, kto potreboval pomôcť, naučiť sa dôležité veci. Pomoc potrebovala aj Lydka – pochopiť, že zvieratá sú cítiace bytosti a zaslúžia si náš rešpekt a pomoc. Tejto zodpovednej výchovnej úlohy sa ujal ujko Paľko. Týmto ušľachtilým rozhodnutím pomohol nielen dievčatku, ktoré nemohlo za to, do akej rodiny sa narodilo, ale tiež mnohým živým tvorom. Tvorom, ktoré by časom Lydka stretla. A tiež tvorovi smutne prežívajúcemu na reťazi...

Príbeh o vydre Aničke je štvrtým dielom série Záchranná stanica od Zuzany Štelbaskej a ilustrátorky Lucie Zednikovičovej. Knihy predstavujú neľahké životné osudy zvieracích hrdinov inšpirovaných skutočnými príbehmi zvierat. Hrdinovia sú vždy iní, ale záchranu a vidinu lepšej budúcnosti vždy nájdu na Záchrannej stanici pre divé zvieratá v Zázrivej. Knihy však spája nielen to – každá je vrchovato naplnená napínavými a dojímavými momentmi. Kde-tu sa vyskytne veselý moment, knižná realita je chvíľu radostnejšia a čím je koniec príbehu bližšie, tým je knižné ovzdušie príjemnejšie. Štelbaská v každej knihe zas a znova ukazuje, že zvieratá má nielen rada a všeličo o nich vie, ale aj to, že im aj naozaj rozumie – hlboko, ľudsky. V spojení s jej autorským talentom a skúsenosťami tak vznikajú knihy, ktoré deti (asi od siedmich rokov) nielen zaujmú, ale ich aj formujú, majú potenciál pozitívne ovplyvniť ich vzťah k zvieratám, odovzdať im užitočné vedomosti. 



 

 Článok o knihe Záchranná stanica: Medveď Mišo - tu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára