Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 27. apríla 2024

Mesto Psov

Tento článok vyšiel v novembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 

Nikola Kucharská: Mesto Psov (prel. Ladislav Holiš, Ikar – Stonožka 2023)


 
Radi cestujete, spoznávate nové miesta, skúmate starobylé uličky svetových miest a spoznávate ich históriu? Ak je to tak, nasleduje už iba overenie si, že sa nebojíte psov. Ak sa bojíte čohokoľvek iného, prijmite pozvanie na prehliadku Mesta Psov. Pohľad na plán mesta napovedá, že sa poriadne nachodíme, no zablúdenia sa báť netreba. Na prehliadku mesta sa vydáme spolu s Rikim, skúseným psím sprievodcom.

Trasa prehliadky je nám vopred známa – Námestie a mestské trhovisko, Múzeum psov, Psie divadlo, Psí park, Akadémia psích vied, Psia promenáda, Škola Ťapy Zurvalcovej, hrad Kosť. Vieme, že na nás čaká veľa zaujímavých turistických zastávok, už len vyraziť!

Prvou zastávkou je námestie. Riki nám stručne predstaví históriu tohto miesta a my sa môžeme dôkladne poobzerať. A veru, je na čo pozerať! Tunajšie trhovisko je zaplnené stánkami s rozmanitou ponukou. Mäsko, bio maškrty, hračky, knihy, klobúky, kosti... Na námestí nájdeme aj malebné budovy, ktoré ponúkajú (nielen) obyvateľom mesta svoje produkty a služby. Z námestia sa presunieme do Múzea psov, kde môžeme dôkladne preskúmať všetky poschodia tejto históriou naplnenej budovy. Nájdeme tu psaraónovu bustu, sochu kapitolskej sučky, kostru psosaura, Kosť sváru i slávne umelecké diela.

Nasleduje knižná dvojstrana venovaná slávnym obyvateľom mesta. Predstavuje nám najuštekanejšiu sučku v dejinách, psa Jupíka, princeznú Sábu, kráľa Fifíka či Coco Pudel. Po zistení, kto bol Brutus Lapaj, pokračujeme v prehliadke mesta, prichádzame do Psieho divadla. Ak na vás po prehliadke tohto kultúrneho miesta doľahne únava z toľkých zážitkov a vnemov, nezúfajte. Naše ďalšie kroky povedú do Psieho parku, kde si dáme prvú polhodinovú prestávku. Odpočinok každému účastníkovi padne vhod – prehliadka mesta totiž ešte ani zďaleka nekončí!

Nikola Kucharská stvorila ďalšie nádherne ilustrované, neuveriteľne prepracované a sympaticky zábavné leporelo, ktoré vás k sebe pritiahne zas a znova. Aj tí, čo si ho prezrú viackrát určite prehliadnu minimálne zopár zaujímavých detailov, súvislostí, nenájdu všetky predmety, ktoré roztržití turisti postrácali. Leporelo je vhodné pre deti od troch rokov. 
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára