Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 27. apríla 2024

Moja veľká kniha odpovedí: Výnimočné zvieratá

Tento článok vyšiel v novembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Joanna Neville, Alistar Illustration (ilustrácie): Moja veľká kniha odpovedí: Výnimočné zvieratá (Yoyo Books 2023)

 
Zvieratá patria medzi najčastejších obyvateľov detských kníh. Sú o nich písané príbehy, ktoré deti nadchnú, dojmú, pobavia, a tiež obývajú knižný priestor umožňujúci sa s nimi dôkladne zoznámiť, uvedomiť si ich význam, výnimočnosť. Nájdeme ich aj v leporele Moja veľká kniha odpovedí: Výnimočné zvieratá. Leporelo je pokryté zaujímavými otázkami týkajúcimi sa rôznych zástupcov ríše zvierat, a tiež odpoveďami na tieto otázky. Tie sa ukrývajú pod okienkami.

„Zvieracie otázky“ sú rozložené do niekoľkých dvojstranových kapitol. Sú rozmanité, zaujímavé, občas veľmi aktuálne, hodné hlbšieho zamyslenia sa. Poukazujú na smutnú budúcnosť niektorých zvierat (Ktoré zviera na svete je najvzácnejšie? Ktorým zvieratám sa hovorí „veľká päťka“?), vedú k zamysleniu sa nad správnou odpoveďou (Ktorý živočích je najsilnejší na svete? Ktoré zviera dokáže najsilnejšie kopnúť?), privolajú poriadnu dávku zvedavosti (Ktorý prapodivný tvor vyzerá, akoby mal pery namaľované rúžom?).

Niektoré zvieratá zaujmú svojim vzhľadom, správaním či talentom, na ďalšie si radšej treba dať pozor (Dokáže nejaký jašter naozaj zabiť byvola? Ktorý mäkkýš dokáže zasadiť prudký úder?). Jedna pútavá otázka strieda ďalšiu a čitateľ sa zrazu ocitne na knižnom konci. Vyčerpanie z množstva ponúknutých faktov azda nehrozí. Sú totiž natoľko zaujímavé, zrozumiteľne a stručne formulované, že neunavia či neznechutia ani menších čitateľov. 
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára