Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 29. apríla 2024

Obchodík s hrôzami 3: A strašná doba ľadová

Tento článok vyšiel v marcovom čísle Magazínu o knihách v roku 2024. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Magdalena Hai, Teemu Juhani (ilustrátor): Obchodík s hrôzami 3: 
A strašná doba ľadová (prel. Alexandra Salmela, Ikar 2023)

 
Obchodík s hrôzami je plný všakovakých prekvapení (prvé dva diely knižnej série sú toho jasným dôkazom), no toto ráno bolo prekvapenie prítomné už pred jeho dverami. Bol totiž zavalený snehom, pričom okolité budovy a chodníky boli snehom nepoškvrnené. Ešte väčšie prekvapenie čakalo na deväťročnú Ninu vnútri obchodu – chumelili sa tu obrovské vločky! Toto nie je normálne, dokonca ani na tomto čudesnom mieste. „Čo sa tu deje?“ vyzvedala Nina. „Akoby na obchodík s hrôzami padla doba ľadová!“ Čudedo nevedel odpovedať a táto nevedomosť nebola niečo, s čím by sa Nina bola ochotná zmieriť. Musia zistiť čo sa deje. Nina, Čudodedo a obchodové strašidlo Bertík sa rozhodli vystrojiť prieskumnú výpravu. Smer výpravy bol jasný – hore. Cestou však stále narážali na obrovské, chlpaté, značne ospalé stvorenie a poriadne im liezlo na nervy. Výprava je predsa náročná aj bez toho, aby sa oň stále potkýnali! Výstup na strechu obchodu bol ťažký, ale úspešný. Objavili tu zmrznutého Mľandroša, usilovného tvorcu zákerných plánov. Vedľa zamrznutého osmonoha výskumníci objavili čudesný stroj nasávajúci teplý vzduch a vyfukujúci mrazivý vzduch. Ako tento čudesný stroj vypnúť? A čo s ním má spoločné Mľandroš? 
 
Výprava bola úspešná, snehová masa nad obchodíkom nevyhrala. Vďaka tomu azda budú môcť deti (asi od piatich rokov) túžiace po sympaticky hrozivých knižných zážitkoch znova vkročiť do hrôzyplného obchodíka a byť svedkami čerstvého znepokojivého diania. 
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára