Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 29. apríla 2024

Jazero života

Tento článok vyšiel v marcovom čísle Magazínu o knihách v roku 2024. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 

Adam Illés, Adrián Macho (ilustrátor): Jazero života (Albatros 2023)


 
Kde je voda, tam je šťastie. S vodou je to občas ťažké – ak je jej veľa, vie narobiť problémy, šťastie ustúpi do úzadia. Ak je jej málo, šťastie sa tiež vytráca – to sa udialo v Afrike, v krásnom kraji pod veľkou horou, kde žije mnoho zvierat. Stáda pakoní, žirafy, zebry, levy, gepardy, krokodíly, hrochy, slony... Lúky im poskytovali chutnú obživu, tieň stromov ponúkal oddych a úľavu od horúcich slnečných lúčov. Jazerá lákali zvieratá túžiace po zahnaní smädu, po ovlažení či zábave. Nažívali si tu spokojne, šťastne. Aj slonie mláďa Abebe si žilo šťastne, vychutnávalo si bezstarostné slonie detstvo v tejto horúcej divočine. Na horúčavy boli miestne zvieratá zvyknuté, ale počasie sa rozhodlo poriadne ich potrápiť – neúnosné horúčavy a sucho sa stali ich každodennou realitou. Život zvierat prestal byť šťastným – stal sa z neho boj o prežitie. Kde nájsť jazierko, či aspoň bahnitú mláku? snažil sa zistiť sloník Abebe, sprevádzaný papagájom Olom. Stará múdra slonica mu venovala slová plné nádeje. „Počula som, že ďaleko na západe, tam, kde sa slnko večer ukladá spať, je veľké jazero, ktoré nikdy nevysychá. Vody je tam vraj pre všetkých dosť.“ Abebe vedel, že ho musí nájsť...
 
Príbeh je síce rozprávkovo krásne ilustrovaný, ale opis vyčerpávajúcej a neistej cesty zvieratiek k ďalekému jazeru má od bezstarostnej rozprávky veru ďaleko. Deti sa môžu do sýtosti pokochať ilustráciami, a slová, ktoré na nich spočívajú, im výstižne opisujú, aká je voda pre život nesmierne dôležitá. Podľa vydavateľa je kniha vhodná od siedmich rokov (podľa recenzentky osloví aj mladšie deti – v škôlkarskom veku). 
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára