Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 29. apríla 2024

Čo to stvára kapybara? / Čo dnes spapká mucholapka?

Tento článok vyšiel v marcovom čísle Magazínu o knihách v roku 2024. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Kristína Baluchová, Žaneta Aradská (ilustrátorka): Čo to stvára kapybara? / 
Čo dnes spapká mucholapka? (OZ Fíha, kniha! 2023)

 

Kapybara nepatrí medzi zvieratá, ktoré stretnete na každom (knižnom či neknižnom) kroku. Niektorí z vás si možno práve uvedomili, že vôbec netušia, ako tento tvor vyzerá. Ak navštívite najnovšiu knihu Kristíny Baluchovej, máte stretnutie s kapybarou zaručené! „Kapybarou básničkou“ sa začína nevšedná básničková zábava. Dozviete sa, že vzácna kapybara bola kedysi malinkým morčaťom, ktoré zjedlo zväčšovací cukrík...

Existujú aj iné zvieratá, ktoré zriedkavo vkročia na knižné stránky, ale tentoraz tak učinili – vtákopysk, kivi, vombat, agama golierová, letuchy, lietajúce ryby, dikdik.



Každému zvieraťu patrí knižná dvojstrana. Autorka nám ich radostne predstaví, opíše ich vzhľad, poukáže na ich zvláštnosti (vombat má hranaté hovienka). 

 

Básničkou o dikdikovi sa kniha nekončí – veď sme ešte iba v jej polovici! Nastal čas otočiť knihu dole hlavou a čítať ďalej. Na knižnú scénu postupne nastúpia ďalší výnimoční básničkoví hrdinovia. Eukalyptus, mucholapka, raflézia, kameňovce, mimóza... Navštíviť domácnosť obývanú mucholapkou je asi poslednou chybou, ktorej sa nerozumná mucha dopustí, na obrovskú rafléziu je síce nemožné zohnať vázu, ale na stene je miesta dosť...

Stvoriť básničky o zvieratách a rastlinách, ktoré sú pre mnohých (nielen) malých čitateľov úplne neznáme, si vyžaduje poriadnu dávku autorskej odvahy. Tá Baluchovej veru nechýba. Jej odvážne básničky sú nevšedné, svižné, hravé, veselé, úsmevné. Ilustrácie Žanety Aradskej k nim perfektne pasujú a spoločne vytvárajú knižný počin, ktorý deti (asi od troch rokov) prekvapí, zabaví aj poučí.
 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára