Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 29. apríla 2024

Zvierací svet je plný prekvapení

Tento článok vyšiel v marcovom čísle Magazínu o knihách v roku 2024. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.
 
Detských kníh plných základných faktov o zvieratách u nás vyšlo už neúrekom. Občas sa o (písané) slovo prihlásia knihy lákajúce čitateľov na menej známe fakty a práve také knihy ponúka (nielen) deťom švédska autorka Maja Säfströmová. Stvorila ilustrované atlasy naplnené faktami o zvieratách, mláďatách a prehistorických zvieratách. 
 
Maja Säfströmová: Ilustrovaný atlas neuveriteľný faktov o zvieratách 
(prel. Magdaléna Poppelková, Albatros 2018)

 
Säfströmová v úvode Ilustrovaného atlasu neuveriteľných faktov o zvieratách prezrádza, že doň nakreslila svoje obľúbené zvieratá a vybrala k nim zopár zaujímavostí z ich života. „Dúfam, že sa pri knihe zabavíte, naučíte čosi nové a uvedomíte si fascinujúcu krásu zvieracieho sveta.“ týmito slovami zakončuje stručný úvod a na scénu prichádzajú zvieratá.

Ako prvé čitateľ stretne sovy a ako posledné hviezdovky. Kým k nim dorazí, natrafí na veľa zvierat s častým i so zriedkavým výskytom v knižnom svete. Myši, mravce, žirafy, levy, slony, kravy. Morské koníky, pásavce, havrany, muchy, vtáčkare, vtákopysky, leňochy, šváby...

Každá „zvieracia skupinka“ získala jednu knižnú dvojstranu, pôvabnú vizuálnu podobu a skromne zastúpené fakty – niekde je iba jeden, inde tri až päť (veľmi výnimočne šesť).

Neuveriteľnosť môže mať mnoho podôb. Säfströmová často spomína neuveriteľné fakty týkajúce sa tiel zvierat. Morské koníky nemajú žiadne zuby ani žalúdok, chobotnice majú viac mozgových buniek ako človek, pštrosy majú oko väčšie ako mozog.

Autorka spomína tiež síce uveriteľné, ale zaujímavé fakty o koži a srsti niektorých zvierat – koža pandy je pod čiernou srsťou čierna a pod bielou ružová, zebry sú čierne s bielymi pruhmi, tigre majú rovnaký vzor na srsti ako na koži.

Viacnásobne sú zastúpené neuveriteľné fakty týkajúce sa stravovania zvierat. Panda musí denne zjesť viac než 45 kilogramov bambusu, krokodíly dokážu prežiť bez jedla aj tri roky, mravčiare zožerú priemerne 30 000 mravcov za deň...

Spoznávanie zvierat ubytovaných v tomto atlase je poučno-očarujúcim čitateľským zážitkom od začiatku až do knižného konca. 
 


 
Ilustrovaný atlas najrozkošnejších mláďat
 
Maja Säfströmová: Ilustrovaný atlas najrozkošnejších mláďat 
(prel. Magdaléna Poppelková, Albatros 2019)

 
Po neuveriteľných faktoch o zvieratách prichádzajú (podľa autorkiných slov) dych vyrážajúce fakty o najzaujímavejších mláďatkách. A nielen to! Ako už knižný názov napovedá, sú označené ako najrozkošnejšie! Autorkin výber je zaujímavý a prekvapivý, ľahko sa k nemu vynoria čitateľské výhrady a návrhy na vyškrtnutie niektorých (vraj) najrozkošnejších mláďat – pustovnícke kraby, žraloky piesočné, strehúne, úhory európske, pakobylky... Veru, aj týmto tvorom sa ušlo knižné miesto - rozkošnosť je (nielen) v ich prípade diskutabilná, zaujímavosť im však uprieť nemožno.

A poďme k tým dych vyrážajúcim faktom. Niektorým mláďatám sa ušiel jeden fakt, iné sú faktami obklopené. Ponúkané fakty sú veľmi rôznorodé – niektoré rozprávajú o mláďatách, ktoré sa ešte nenarodili (mláďatá žraloka piesočného v maternici navzájom súperia), väčšina sa však týka už narodených mláďat. Rôznorodosť týmto nekončí, čitateľ na ňu natrafí na každom knižnom kroku. Niektoré mláďatá sa od svojich rodičov líšia (mláďatká ťavy sa rodia bez hrbov), iné sú ich vernou malou kópiou.

V atlase zabývané mláďatá sa líšia aj spôsobom života a rodinnými (ne)vzťahmi. Niektoré majú vďaka starostlivým rodičom veľkú šancu dožiť sa dospelosti, ďalšie sa jej práve vinou rodičov (alebo širšieho príbuzenstva) dožiť nemusia. „Útlone ochraňujú svoje mláďatká proti predátorom tak, že ich potierajú jedom zo žliaz na labkách! Mláďatá varana komodského žijú prvé roky svojho života na strome, aby sa vyhli dospelým jedincom, ktoré by ich inak zjedli!“

Mláďatá prichádzajú o pozornosť a ochranu rodičov skôr či neskôr, ale nájdu sa šťastlivci, ktorí si ju vychutnávajú celoživotne („V niektorých rodinách zostávajú mláďatá kosatky pri matke po celý život.“).

Vďaka „mláďatkovskej rozmanitosti“ si každý čitateľ môže nájsť tých svojich najrozkošnejších obľúbencov a natrafí na fakty, ktoré mu takpovediac vyrazia dych. 
 



Ilustrovaný atlas najčudesnejších prehistorických zvierat
 
Maja Säfströmová: Ilustrovaný atlas najčudesnejších prehistorických zvierat 
(prel. Magdaléna Poppelková, Albatros 2019)

 
„Milí čitatelia, v tejto knihe som zilustrovala a predstavila zopár z tisícov neuveriteľných tvorov, ktoré kedysi obývali Zem.“ prezrádza autorka v úvode. Knižný názov čitateľov zase láka na tie najčudesnejšie (prehistorické) tvory. Kniha je vrchovato naplnená tvormi (občas sa skôr hodí výraz potvorami), pričom často je ťažké uveriť, že „niečo také“ kedysi naozaj žilo. V mnohých prípadoch má čitateľ čo robiť, ak sa odhodlá nahlas vysloviť ich meno –  Haikouichthys, Ophthalmosaurus, Quetzalcoatlus, Josephoartigasia monesi... Dinosaurov by ste tu hľadali márne – autorka sa totiž rozhodla do knihy zaradiť iné, menej známe tvory.

Čitateľ stretne prehistorických drobčekov, a tiež najväčšie tvory, aké kedy žili na Zemi – Jaekelopterus (najväčší známy bezstavovec vôbec), Quetzalcoatlus (najväčší lietajúci živočích všetkých čias), Titanoboa (najväčší had všetkých čias)...

Prehistorické tvory ohromia čitateľa svojimi rozmermi, čudesným vzhľadom, zvláštnosťami a výnimočnými prvenstvami. Haikouichthys bola jedna z prvých rýb na planéte, Dunkleosteus terrelli bola panciernatá ryba – zabijak, Coryphodon sa medzi cicavcami preslávil najmenším mozgom v porovnaní s telom... Každá knižná dvojstrana predstavuje čitateľovi naozaj poriadne čudesného tvora. Môže si ho bezpečne obzrieť a dozvedieť sa o ňom zopár pozoruhodných faktov.
 


Aha, výkričník! 
 
Z atlasov priam sála nadšenie, ktoré autorku napĺňalo pri ich písaní a kreslení. Jej nadšenie je sympatické a nákazlivé, avšak v prvom zmieňovanom atlase je rušivo podporené (pri)štedrou dávkou výkričníkov. Výkričník sprevádza väčšinu faktov, mnohým sa ušli dva výkričníky, viac sa ich vyskytuje iba zopárkrát („Kolibríky počas jednej sekundy zatrepocú krídlami až 200 ráz!!!!“). V ďalších atlasoch sú síce výkričníky tiež prítomné, ale už tak, našťastie,  nekričia.  

Fanúšikovia týchto atlasov vyzdvihujú ich vizuálnu krásu, rozplývajú sa nad čierno-bielymi ilustráciami. Tie sú roztomilé, nevšedné, zaujmú na prvý pohľad. Ich farebná strohosť poteší každého, kto je znechutený zo záplavy kníh hrajúcich azda všetkými farbami. Fakty sú zaujímavé, poučné, menej známe, občas vtipné, často prekvapivé. Pozornosť zvedavých detských čitateľov (asi od ôsmich rokov) si preto tieto atlasy rozhodne zaslúžia.

Knihy sú dostupné samostatne aj spolu v boxe nazvanom Ilustrované atlasy unikátnych faktov z ríše zvierat.  
 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára