Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 25. mája 2024

Júnové knižné novinky (2024)

Názov: Na Zemi sme na chvíľku nádherní
Autor: Ocean Vuong
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Román plný túžby, bolesti a surovej úprimnosti.
 
Brilantný, srdcervúci, nežný, originálny – debutový román Oceana Vuonga je rozsiahlym a zdrvujúcim portrétom rodiny a zároveň dokladom oslobodzujúcej sily rozprávania. Rozprávač, ktorému nikto nepovie inak ako Psíček, sa v svojich takmer tridsiatich rokoch rozhodne napísať list, v ktorom odkrýva rodinnú históriu. Tá sa začína ešte pred jeho narodením vo vojnovom Vietname a dovoľuje matke nazrieť do okamihov svojho života, ktoré nikdy nepoznala.

Román prináša svedectvo o iste láskyplnom, avšak komplikovanom vzťahu medzi slobodnou matkou a jej synom, ako aj surový pohľad na otázky rasy, spoločenskej vrstvy, sexuality a maskulinity. Román Na Zemi sme na chvíľku nádherní nás uvádza do sveta závislosti, násilia a traumy, ide až na dreň súčasnej americkej skúsenosti, zároveň však nestráca zmysel pre súcit a pochopenie. Román Oceana Vuonga je básnickým obrazom sily prameniacej z možnosti vyrozprávať vlastný príbeh a prelomiť ticho tých, ktorí ostali nevypočutí. 
 
Názov: Ignis Fatuus
Autorka: Petra Klabouchová 
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Hororový příběh z magické Šumavy, kde si život a smrt podávají ruce.

V zakázaném území kolem šumavské řeky Křemelná se koncem sedmdesátých let začíná probouzet k životu dávná legenda. Pohraniční stráž zde stále častěji hlásí výskyt neznámých světelných jevů. Roste podezření na možné nepřátelské plány ze strany Západu. A krajem se opět šíří odvěké pověsti o bludičkách a beztělcích. Do míst, jež byla po desetiletí nepřístupná, je vyslána vědecká výprava, která má záhadná zjevení prozkoumat. Vědci věří, že najdou rozumné vysvětlení, ale možná právě oni uprostřed šumavských slatí o rozum přijdou. Je za vším jen únava a přírodní jevy, nebo si tu s nimi opravdu něco dávného hraje na kočku a myš? Každý z nich si v duši nese minulost svou i svých předků a zdejší kraj nezapomíná. Tentokrát se bude mstít sama Šumava. 
 
Názov: Nikto nič nevidel
Autorka: Andrea Mara 
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Stojíte na nástupišti metra plnom cestujúcich. Vaše dve malé dcérky naskočia do vlaku ako prvé. Chcete ísť za nimi, ale vtom sa dvere zatvoria a vlak odíde, pričom vy zostanete bezmocne stáť na nástupišti. Cestou na nasledujúcu zastávku sa presviedčate, že všetko dobre dopadne. Keď však dorazíte na nástupište, nečakajú vás dve deti, ale iba jedno. A nikto nič nevidel. Je možné, že sa vaša druhá dcéra stratila? Alebo ju uniesol neznámy človek, náhodný okoloidúci? Alebo sa páchateľ nachádza bližšie, než si myslíte? Nikto nehovorí pravdu a čím dlhšie pátranie potrvá, tým ťažšie bude vašu dcéru nájsť. 
 
zdroj: Bux.sk
 
Názov: Výmena
Autor: Stefan Ahnhem
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Poriadna dovolenka je presne to, čo Carl a Helene potrebujú, aby utužili svoj vzťah. A keď v Kalifornii objavia dom snov, neváhajú ani okamih. V rámci výmeny ponúknu majiteľom svoju rezidenciu na Štokholmskom súostroví, zatiaľ čo oni strávia leto v ich vile v Santa Cruz. Hneď po príchode však poznajú, že niečo nie je v poriadku. Je to skutočne ten istý dom, ktorý videli na fotkách? A čo sa medzičasom odohráva u nich doma? Našťastie majú v každej izbe bezpečnostné kamery a pokušenie sledovať cudzí pár je priveľké.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Kníhkupkyňa z Paríža
Autorka: Kerri Maher 
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: V roku 1919 si mladá Američanka Sylvia Beachová otvorí na tichej ulici v Paríži kníhkupectvo Shakespeare & Company, ktoré navždy zmení smerovanie svetovej literatúry. Nájdu u nej druhý domov mnohí významní spisovatelia zo stratenej generácie, ako napr. Ernest Hemingway či Gertrude Steinová, vznikajú tu dôležité literárne spojenectvá. Hlboké priateľstvo sa vytvorí aj medzi ňou a írskym spisovateľom Jamesom Joyceom. Keď zakážu Joyceov kontroverzný modernistický román Odysseus, práve ona mu ho pomôže vydať pod záštitou Shakespeare & Company.

Úspech Joyceovho románu však ohrozí budúcnosť jej milovaného kníhkupectva. Celý svet začína sužovať hospodárska kríza a mnoho Američanov sa rozhodne opustiť Paríž a vrátiť sa domov. Sylviu zasiahne osobná i finančná kríza, jej priateľstvá sú podrobené tvrdej skúške. Hoci odjakživa verila v tvorivú silu kníh a literatúry, teraz začína pochybovať, či kníhkupectvo bolo jej najšťastnejší životný krok. 
 
zdroj: Bux.sk
 
 
Názov: Zuzana Čaputová: Odvaha k ľudkosti
Autor: Peter Bárdy
Vydavateľ: Ringier Slovakia Media
 
Oficiálna anotácia: Tretia kniha Petra Bárdyho vás opäť zavedie do zákulisia slovenskej politickej scény. Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch titulov však bude v centre príbehu žena. Prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá pár mesiacov po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ohlásila kandidatúru a ako politická outsiderka porazila ostrieľaného diplomata symbolizujúceho toxicitu vlád Smeru. Veľké víťazstvo znamenalo aj veľké očakávania a nádeje zo strany slovenskej verejnosti. Nakoľko sa ich podarilo naplniť, sa dozviete v najnovšej knihe z dielne Aktuality.sk Zuzana Čaputová – Odvaha k koľudskosti.

Šéfredaktor Aktuality.sk sa podobne ako pri písaní predchádzajúcich dvoch politických bestsellerov stretol s mnohými ľuďmi z okolia ústrednej postavy knihy: nielen so súputníkmi, so spolupracovníkmi a s blízkymi ľuďmi Zuzany Čaputovej, ale aj s analytikmi a odborníkmi na slovenskú i zahraničnú politiku. Výsledkom niekoľkomesačného úsilia je obraz prvej ženy v prezidentskom kresle zasadený do turbulentného príbehu slovenskej demokracie.

Kniha s názvom Zuzana Čaputová – Odvaha k ľudskosti však nebude iba portrétom štátničky a zrkadlom slovenskej politiky reprezentovanej takmer výlučne mužmi. Bude aj sondou do mysle a pocitov obyčajnej ženy Zuzany Čaputovej – matky dvoch dcér, právničky a občianskej aktivistky, ktorá sa rozhodla postaviť zlomoci mocných.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Vy a vaše dospelé dieťa: Ako spoločne zvládnuť náročné obdobie
Autor: Laurence Steinberg
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Mimoriadne potrebný sprievodca pre rodičov dvadsiatnikov a tridsiatnikov z pera popredného vývinového psychológa. 
 
Vaše dieťa je už dospelé, no vaša práca v úlohe rodiča sa ani zďaleka nekončí. Práve naopak, ako rodič sa musíte ďalej vyvíjať, aby ste dokázali napĺňať potreby svojich potomkov, pretože aj tie sa postupom času menia. O aké potreby ide? A prečo je dnes všetko úplne iné ako vtedy, keď ste vkročili do dospelosti vy?

Tento sprievodca je prvým komplexným návodom určeným rodičom detí, ktoré sa práve nachádzajú v dvoch azda najkritickejších dekádach svojho života. Popredný americký psychológ Laurence Steinberg rozoberá rozličné problémy, napríklad či a ako sa angažovať na priebehu synovho či dcérinho vysokoškolského štúdia, ako reagovať, keď sa dieťa náhle musí nasťahovať späť do rodičovského domu, ako vyjadriť názor na jeho partnera či partnerku, čo robiť v prípade, že sa ako rodič nestotožňujete s výchovnými metódami svojho dieťaťa, aké pravidlá uplatniť, ak sa mu chystáte prispieť na nové bývanie či na rozbeh podnikania, a mnoho ďalších kľúčových otázok.

Laurence Steinberg zasvätil celú štyridsaťpäťročnú kariéru výskumu vzťahu medzi rodičmi a deťmi. V tejto jedinečnej knihe vysvetľuje základné princípy, ktoré pomôžu rodičom dospelých detí racionálne premýšľať o každodenných problémoch, vyhnúť sa „nášľapným mínam“ vo vzťahu k dospelým deťom, zvládnuť bežné výkyvy vo vzťahovej sínusoide a v neposlednom rade si vytvoriť pevnejšie, šťastnejšie a spoľahlivejšie puto so svojím potomkom.
 
zdroj: Bux.sk


 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: O čarovnej knihe
Autori: Peter Nagy & Edita Hajdu
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
Poznámka: séria Rozprávky pre odvážne deti, 3. diel

Oficiálna anotácia: Naberte odvahu a pomôžte princeznej Eleanore a Rolandovi ochrániť všemocnú knihu! 
 
Kde bolo, tam bolo, boli raz dvaja dobrí kamaráti Eleanora a Rolando. Žili v paláci. Jedného dňa im kráľ s kráľovnou oznámili, že pôjdu na ples do Bieleho kráľovstva. ,,Do paláca nikoho nepustite. Ani vtedy, ak by to bol niekto, koho poznáte. Sľubujete?“ Deti dali kráľovi sľub, no netrvalo dlho a Eleanora sľub porušila. Jedného dňa totiž zabúchal na palácové dvere cudzinec, ktorý tvrdil, že je kráľovský pekár. Eleanoru premohla zvedavosť aj chuť na sladké dobroty a cudzincovi otvorila...
 
Názov: Kto žije hore? Kto žije dole?: Jedinečná cesta do tajuplných svetov
Autorky: Johanna Prinz & Jana Walczyk
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie =5+

Oficiálna anotácia: Na Zemi existuje veľa rôznych miest a prostredí. Niektoré sú husto zarastené stromami, iné sú pokryté skalami, ďalšie ležia hlboko pod morskou hladinou. V niektorých oblastiach pripeká slnko, v druhých zas štípe mráz. Odlišné prostredia sú domovom najrozličnejších živočíchov.

Táto výnimočná populárno-náučná kniha doplnená prekrásnymi farebnými ilustráciami berie čitateľov na jedinečnú cestu okolo sveta. Nahor do výšin oblohy a nadol do hlbín zeme, od Arktídy až po Himaláje, dokonca až na najhlbšie miesto Indického oceánu. Mapa sveta v úvode uľahčuje geografické zaradenie jednotlivých prostredí. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Čarovná trojka: Odvážny medveď Leonard
Autorka: Stefanie Dahle 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: séria Čarovná trojka, 1. diel

Oficiálna anotácia: Medveď Leonard a tchor Alfréd sú nerozluční priatelia, no zatiaľ čo Leonard má strach z duchov, pavúkov či z búrky, Alfréd je odvážny za desať medveďov! Kamarátovi chce však pomôcť v prekonávaní obáv z neznámeho, preto ho nahovorí na návštevu bosorkinho opusteného domu za Včelím údolím. Keď tam dorazia, v Leonardovi narastá nepokoj. Čo sú to za zvuky? Naozaj v domčeku straší alebo tak hrôzostrašne znie bublanie vriaceho kotla? Zdá sa však, že vzadu v komore niekto uviazol. Prekoná nakoniec Leonard svoj strach a podarí sa mu s Alfrédom oslobodiť neznámeho zo zamknutej komory?

Milý príbeh o priateľstve, prekonávaní strachu a o viere v seba samého.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Len preto
Autori: Matthew McConaughey & Renée Kurilla
Vydavateľ: Tatran

Oficiálna anotácia: Autor bestsellera New York Times a držiteľ Oscara Matthew McConaughey vdýchol svojský humor a múdrosť aj tejto kolekcii neobyčajných životných lekcií, ktoré malému i veľkému čitateľovi pomôžu pochopiť, čo všetko dokáže, keď chce.

Už si sa niekedy bál a bol vzrušený súčasne? Už sa ti stalo, že ťa niekto zranil, ale aj tak si mu odpustil? Zamyslel si sa niekedy nad tým, či existuje viac než len jedna správna odpoveď na otázku? Rozporuplnosť je všade okolo nás. A robí nás tým, kým sme.

Len preto, že si teraz terčom posmechu,
neznamená, že to tak bude vždy..
Len preto, že mám techniku,
neznamená, že nezáleží na šťastí.
 
zdroj: Bux.sk
 
 
Názov: Ako zemepána Vymletého spravodlivosť zomlela
Autori: Branislav Jobus & Jana Hrčková Stankovianska
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie =7+

Oficiálna anotácia: K mlynárovi Vetroslavovi Plevovi nastúpi do služby Justícia Nepochybná, ktorú z rodnej doliny vyhnal zemepán Vymletý. No zrazu vietor utíchol, mlyn sa zastavil a všetci zákazníci od Plevu poutekali. Až raz dotiahol čierny záprah plný voz zrna na pomletie. Nebolo to obyčajné zrno, boli to ľudské skutky. Každé zrnko jeden skutok. Bolo ho treba pomlieť, ale ani jedno zrnko nesmie vyjsť nazmar, všetko do posledného prachu múky treba odovzdať. No Justícia z múky pozametanej z mlynských kameňov upiekla posúch, a tým dohodu porušila. Dáma v čiernom Karmen však Justícii poradí ako tento prehrešok odčiniť. Všetky situácie, v ktorých sa ocitne, sa musia skončiť spravodlivo. Božie mlyny melú pomaly, ale isto.
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Mortina a tajomná komnata
Autorka: Barbara Cantini  
Vydavateľ: Egmont SK
Poznámka: vekové odporúčanie =8+
Poznámka: séria Mortina, 6. diel

Oficiálna anotácia: Ďalšie pokračovanie príbehov o dievčatku - strašidielku!
 
Každý dom ukrýva nejaké tajomstvá... To dobre vie aj Mortina, ktorá v knižnici vo vile Rozvalinke objaví tajnú chodbu vedúcu k dverám s prazvláštnym zámkom. Aby Mortina odhalila, čo sa za nimi ukrýva, vydá sa spolu s bratrancom Dilbertom a chrtom Truchlíkom na cestu plnú prekvapení a zvratov. Za dverami totižto nájde odpoveď na jedinú ozajstnú otázku: prečo je jej rodina... rodinou strašidiel? 
 
Názov: Biela vlčica
Autorky: Simona M. Ceccarelli & Vanessa Walder 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie =8+

Oficiálna anotácia: Napínavé dobrodružstvo o odvážnej bielej vlčici a jej neľahkej ceste za samostatnosťou.

V čase, keď sa v údolí rieky narodí päť vlčích mláďat, zúri silná búrka. Posledné mláďa je malá biela vlčica. Ostatné vlky ju nazvú Päťka a prisľúbia jej ochranu. Päťka sa túži stať vodcom svorky, rovnako ako jej otec Široká papuľa. Jej bezstarostná mladosť sa však skončí vo chvíli, keď v lese vypukne rozsiahly požiar. Zrazu cíti, že sa musí od svojej vlčej rodiny odlúčiť a sama vykročiť do sveta plného dobrodružstiev a nástrah. Našťastie má po boku verného priateľa havrana Kráka, ktorý je vždy nablízku a stráži každý jej krok. Cesta za samostatnosťou a založením vlastnej svorky nebude jednoduchá, no jej odhodlanie ju privedie na doposiaľ neznáme územie. Tam ju možno čaká nový začiatok a hádam aj šťastný koniec...

Čiernobiele ilustrácie Simony M. Ceccarelliovej skvele dotvárajú atmosféru príbehu a záverečné strany zas približujú základné fakty zo života vlkov. 
 
zdroj: Bux.sk

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára