Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 6. júna 2024

Macko v čarovnom lese

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2024. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Rachel Piercey, Freya Hartas (ilustrátorka): Macko v čarovnom lese 
(prel. Mária Štefánková, Slovart 2024)

 
Vezmite svoje dieťa do čarovného lesa a pridajte sa k medveďom. Nemusíte sa báť, chvíle strávené s týmito chlpáčmi sú príjemné a bezpečné.

Ocko maco vyslovuje dojímavé vyznanie lásky k svojmu mláďatku. Nežne ho oslovuje, vymenúva, čo drobec rád robí, čo sa mu na ňom páči. Priznáva, že sa naň rád díva, v tichosti ho pozoruje, vychutnáva si jeho radosť zo života. Ľúbi ho, obdivuje ho, podporuje vo všetkom. Knižné stránky sú nasiaknuté rodičovskou láskou, ale pozornosť dieťaťa k sebe prilákajú najmä pôvabné ilustrácie plné milých zvieratiek. Dieťa si ich môže do sýtosti prezerať, ale určite sa rado pustí aj do úlohy, ktorú ocko pripravil pre svojho Macka. Uložil preň do knihy sto srdiečok a on ich má všetky nájsť. Stačí letmý pohľad na jednotlivé knižné dvojstrany k nájdeniu zopár srdiečok, ale nájsť ich rovných sto, to už si vyžaduje sústredenosť a systematickosť. Srdiečka sú rôznych farieb, vzorov, niektoré sú veľmi nenápadné, iné sú neprehliadnuteľné.

Kniha je určená pre deti od štyroch rokov, a preto je ideálne, aby sa do srdiečkovskej úlohy pustili spolu s rodičmi. Vedieť rátať do sto nie je v tomto veku samozrejmosťou a aj keby, dieťa si knihu určite viac užije, keď sa nebude musieť sústrediť na rátanie. Určite však bude zvedavé, koľko ich vlastne našlo. Ak prvýkrát zopár srdiečok prehliadne, ďalšia výprava do čarovného lesa mu ich určite odhalí. 
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára