Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 6. júna 2024

Hravouka – Encyklopédia zázrakov prírody

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2024. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Tereza Vostradovská: Hravouka – Encyklopédia zázrakov prírody 
(prel. Anna Kališková, Ikar – Stonožka 2023)

 
Aké knihy čítajú myšky? Určite medzi nimi letia rozprávky a všakovaké dobrodružstvá a ocenia, ak sa v nich vyskytne syr. Niektoré myšky si však najradšej zapĺňajú hlavičky vedeckými poznatkami. Hnedá myška, pobehujúca po stránkach knihy Hravouka, preferuje vedecké encyklopédie, napríklad o letectve, o podmorských objavoch alebo o cyklistike. Knihy číta v pohodlí svojej nory, do ktorej nenápadne prenikli korienky rastlín, čo v nej prebudilo zvedavosť. „Škoda, že nemám nejakú peknú obrázkovú knižku o prírode, aby som zistila, odkiaľ sa tie korienky berú!“ Domnievala sa, že korienky budú zaujímať aj jej tety z mesta, ktoré k nej koncom leta prídu na návštevu. „Skúsim sa na ne trochu pripraviť. Porozhliadnem sa po okolí, všetko si zapíšem, nakreslím a po čase možno budem mať svoju vlastnú encyklopédiu,“ rozhodla sa.

Najprv preskúmala okolie nory, neskôr zamierila do lesa, k rybníku a do záhrady. Pozorne si všímala miestne rastliny a živočíchy – vytvorila si herbár, chytala a skúmala hmyz, nazbierala hromadu poznatkov, obrázkov, vzoriek, odpovedí. Stačí už „len“ dokončiť knihu a upratať si v nore. Príchod tiet sa blíži...

Deti (asi od piatich rokov) majú príležitosť pútavou formou spoznávať prírodu, inšpirovať sa myškinými aktivitami a hádam sa z tohto malinkého stvorenia na ne prenesie aspoň troška z jej obrovskej túžby po vedomostiach.
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára