Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 6. júna 2024

Náš svet v číslach – Encyklopédia fantastických faktov

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2024. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Clive Gifford: Náš svet v číslach – Encyklopédia fantastických faktov 
(prel. Andrej Šútovec, Slovart 2023)

 
„Ste posadnutí štatistikami a rôznymi prehľadmi? Alebo len máte radi čísla? Potom si určite vychutnáte túto neobyčajnú knihu plnú číselných údajov o každej oblasti či téme, na akú si len spomeniete...“ Ak sa teraz vaša pozornosť začala obzerať po inej knihe, zadržte ju a čítajte ďalej. Táto kniha je totiž pozoruhodným čítaním aj pre čitateľov, ktorí štatistiku neobľubujú, a k číslam majú vlažný vzťah.

Prezentované číselné fakty sú poučné, zaujímavé, mnohé čitateľa prekvapia, vyvolajú údiv, obdiv a neraz aj rozhorčenie či smútok.

Fakty o moriach a oceánoch prekvapujú a vedú k bádateľskému sneniu (viac ako 80 percent oceánskych hlbín ešte nebolo úplne preskúmaných a zmapovaných). Fakty o mikroskopickom živote sú fascinujúce a občas odpudzujúce či znepokojujúce (v ľudských ústach žije najmenej 700 rôznych druhov baktérií a iných mikroorganizmov), fakty o zvieratách zaujmú, ba aj ohúria a niektoré napovedia, ktorým zvieratám sa radšej oblúkom vyhnúť. Rastliny a zvieratá sú nepochybne fascinujúce, ale zahanbiť sa nedá ani ľudské telo (človek za život žmurkne očami približne 415 miliónov ráz).

Encyklopédia Náš svet v číslach je jedinečným zdrojom zaujímavých číselných údajov o našom svete. Deťom (asi od deviatich rokov) môže poslúžiť ako užitočný pomocník pri prehlbovaní školského učiva a veľa nového sa z nej dozvedia aj dospelí – náš svet nás totiž nehodlá prestať prekvapovať.   
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára