Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 6. júna 2024

Myšiakov les: Rok v prírode

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2024. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Alice Melvin: Myšiakov les: Rok v prírode 
(prel. Lucia Hlubeňová, Ikar – Stonožka 2024)

 
Myšiakov les je nádherné a výnimočné miesto – jeho návšteva nám zaberie celý rok...

Do lesa vchádzame v januári. Prejdeme cestičkou medzi snehom pokrytými stromami, až dorazíme k zelenému zrubu. Vnútri nájdeme myšiaka, ktorý začína nový rok pohodlne – chúli sa pod dekou, číta si a podriemkava. Oddychový január mu dodal energiu a vo februári už spolu vykročíme na prechádzku lesom (a myšiakovým životom). Prejdeme okolo domčeka sivej veveričky a môžeme doň vstúpiť. Knižné stránky nás vedú lesom naprieč jednotlivými mesiacmi a ročnými obdobiami. Všetko tu stojí za obzretie – každý mesiac sa má čím pochváliť, požičiava miestnej prírode jedinečnú podobu. Čitateľovu pozornosť si zaslúžia aj lesní obyvatelia a ich obydlia – každé je iné, svojské, a všetky pôsobia milo a útulne. Občas sú knižné stránky také krásne, že sa ťažko s nimi lúči, ale ďalšie čitateľské kroky vedú na ďalšie krásne miesta...

V tejto prenádherne ilustrovanej knihe sa prelína skutočnosť s rozprávkovosťou. Malebne znázornené zmeny v prírode, meniaca sa tvár lesa zodpovedá skutočnosti a zobrazené zvieratá v lesoch naozaj žijú. No tieto zvieratká žijú inak, rozprávkovo a ich obydlia sú ako vystrihnuté z predstáv nejedného z nás o ideálnom bývaní. Kniha je vhodná pre deti od troch rokov. 
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára