Vyhľadávať v tomto blogu

streda 31. júla 2024

Augustové knižné novinky (2024)

Názov: Hrobár a vražda v krypte: Vyčíňa vo Viedni duch? 
Autor: Oliver Pötzsch
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Hrobárov almanach, 3. diel

Oficiálna anotácia: Viedeň, 1895: V krypte pod Dómom svätého Štefana nájdu turisti medzi kosťami a lebkami mŕtveho muža. Telo je bez známok násilia, iba tvár je skriveöná od hrôzy. Umrel ten človek od strachu? Čo ho tak vyľakalo? V devätnástom storočí prekvitá vo Viedni špiritizmus a na každom rohu sa konajú seansy. Tento mŕtvy učenec sa však odvolával na vedu a odhaľoval podvodníkov. Popálil si pritom prsty? Prípad opäť vyšetruje inšpektor Leopold von Herzfeldt. Anna, adoptívna dcéra hrobára Augustina Rothmayera, za upozorní na istú zvláštnosť – z jedného sirotinca v meste miznú deti. Dopúšťa sa niekto násilia na bezbranných, alebo v metropole na Dunaji skutočne vyčíňa duch?

zdroj: Bux.sk


Názov: Arsene Lupin: Dôverné priznania
Autor: Maurice Leblanc
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Arsene Lupin, 2. diel
 
Oficiálna anotácia: Pokračovanie príbehov o nepolapiteľnom lupičovi Arsénovi Lupinovi sa opäť nesie v duchu nečakaných zvratov a humorných situácií.

Znova stretávame vrchného inšpektora Ganimarda, šéfa la Sureté pána Dudouisa či Sherlocka Holmesa. Ich konflikty s Lupinom sú však tentoraz oveľa vyhranenejšie a celková výstavba deja mnohonásobne intenzívnejšia. Lupin, ktorý prekypuje mladistvým elánom a radosťou zo života, dokáže majstrovsky vyskladať dejovú líniu svojho nekalého zámeru tak, aby zo súboja po mnohých peripetiách nakoniec vyšiel ako víťaz. A obdivu sa nedokážu ubrániť ani jeho protivníci.

Druhá séria príhod Arsena Lupina obsahuje tri príbehy z výberu autorovej vnučky (Les aventures extraordinaires d'Arsene Lupin, 2011) a šesť nových príbehov (Pekelná pasca, Šál zo šarlátovo červeného hodvábu, Edith s labuťou šijou či Arsene Lupin sa žení a i.), ktoré vyšli v Editions Archipoche pod názvom Les confidences d'Arsene Lupin (2021).

zdroj: Bux.sk


Názov: Divoké labute: Tri dcéry Číny
Autorka: Jung Chang
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Divoké labute predstavujú príbeh troch generácií žien žijúcich v Číne dvadsiateho storočia, kde sa intimita memoárovej prózy prelína s panorámou národných dejín. Vplyv Maových fantazmagórií na Čínu, neobyčajný pohľad do ženského prežívania modernity a modernizácie, ale aj dojímavé rozprávanie o odvahe a láske. Jung Chang opisuje úžasné životy a zážitky vlastnej rodiny: babičky, ktorá bola konkubínou vojenského diktátora, mamy, ktorá s mladistvým zápalom bojovala za novú komunistickú Čínu, a rodičov, ktorí sa počas kultúrnej revolúcie prepadli spomedzi komunistickej elity medzi politických väzňov.

Detailné rozprávanie Jung Changovej odráža, ako neustále sa opakujúce cykly nepokojov a násilia vo víroch dvadsiateho storočia poznačili nielen osudy jej najbližších, ale aj miliónov ďalších Číňanov.

zdroj: Bux.sk


Názov: Fotografové vzpomínek
Autorka: Sanaka Hiiragi
Vydavateľ: Kontrast
 
Oficiálna anotácia: Co se stane, když člověk zemře? Přijde do nebe, do pekla, nebo… někam úplně jinam? A co je pravdy na tom, že se nám v okamžiku smrti promítne celý život od začátku do konce jako rychlý film? Japonská autorka Sanaka Hiiragi přináší povídkový příběh, který může i nemusí odpovědi na tyto otázky přinést.

Ve třech kapitolách nahlédneme spolu se třemi právě zesnulými osobami do prostředí fotogalerie lidských životů, která je současně fotoateliérem i fotolaboratoří, a kterou spravuje pan Hirasaka, průvodce zemřelých.

Komorní příběh představí navzdory úspornému rozsahu plejádu charakterů i širokou škálu jazykového vyjadřování. Setkáme se tak s penzionovanou učitelkou mateřské školy i svérázným mafiánem a úkolem pana Hirasaky je seznámit své různorodé hosty se skutečností, že jsou po smrti a pomoci jim s posledním úkolem, který je před definitivním odchodem na onen svět čeká. I záhrobí má však svá pravidla a překračování mezí není beztrestné. Nakonec i pan Hirasaka má svůj osud, svou minulost a jednu jedinou fotografii.

zdroj: Knihy Dobrovský.cz


Názov: Znaky a symboly: Ilustrovaný sprievodca ich pôvodom a významom
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Rozlúštite tajomstvá a odhaľte pôvod viac ako 2 000 znakov a symbolov, od starovekých hieroglyfov až po moderné logá. Prečo je srdce prebodnuté šípom klasickým symbolom lásky? Aké sú pradávne korene symbolov plodnosti? Prečo sú váhy symbolom spravodlivosti? Táto fascinujúca a krásna kniha skúma význam ukrytý za obrázkami.

zdroj: Bux.sk


Názov: Čo vieme o lese: Ako nám lesy pomáhajú pochopiť svet
Autori: Peter Wohlleben & Pierre L. Ibisch
Vydavateľ: Tatran
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 31.8.
 
Oficiálna anotácia: Bez dreva by sme nemali žiadne ľudské vymoženosti. Stavby a kultúrne bohatstvo, dobývanie sveta loďami, oheň, uhlie – človek by bez lesa nedosiahol súčasnú úroveň vývoja. Nielen naša minulosť je bez lesa nepredstaviteľná, človek nemá bez lesa ani budúcnosť. Lesy aktívne riadia kolobeh vody na Zemi, účinne ochladzujú krajinu a sú životným priestorom dosiaľ len čiastočne prebádaného množstva organizmov. Sme schopní zachovať dostatočné množstvo lesov a uchovať tak ich obdivuhodné schopnosti a pozitívne účinky pre nás aj pre celú planétu? Cesty zastaraného lesného hospodárstva vedú do slepej uličky. Je najvyšší čas, aby sme zásadne prehodnotili náš prístup k lesu, pretože les je oveľa viac ako len stromy.

Vo svojom prvom spoločnom diele, ktoré čitateľa podrobne zasväcuje do tajomstiev lesa, sa najznámejší nemecký lesník Peter Wohlleben a renomovaný biológ Pierre L. Ibisch opierajú o najaktuálnejšie poznatky výskumu a vedy. Na základe fascinujúcich príkladov zo sveta prírody nám sprístupňujú netušenú súhru rastlín, zvierat, mikróbov a húb – tento svet, v ktorom žiadna časť nemôže existovať osve. Platí to aj pre nás ľudí.

zdroj: Bux.sk


Názov: Múdrosť líšok
Autori: Dag Frommhold & Daniel Peller
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Hrdzavá srsť, špicatý ňufák, huňatý chvost. Hoci líšky žijú medzi nami, väčšina z nás vie o nich veľmi málo. Nie sú to len brilantné majsterky prežitia, ale aj citlivé a spoločenské stvorenia. Nesmierne rady sa hrajú a dokážu medzi sebou komunikovať rôznymi spôsobmi.

Sú zvedavé a nežné, láskyplne sa starajú o svoje potomstvo a pestujú vrelé priateľstvá. Vo svete plnom nebezpečenstiev musia prekonávať rôzne nástrahy a zvládať náročné výzvy. Napriek tomu si vedia naplno užívať život a z času na čas vyvedú nejakú pochabosť. Je to jasné, líšky sú neuveriteľné stvorenia, ktoré sú nám oveľa podobnejšie, ako si myslíme. Prejavujú nezištnosť a obetavosť, pestujú blízke emocionálne vzťahy. Ukazujú nám, že kultúrnym vedením sporov dosiahneme viac než agresiou, že múdrosťou a pružnosťou sa ľahšie dostaneme k cieľu a že nezištné správanie nakoniec prospeje všetkým.

Náruživí znalci a ochrancovia líšok Dag Frommhold a Daniel Peller rozprávajú úžasné a šarmantné príbehy, ktoré poukazujú na to, koľko spoločného máme s líškami a čo sa od nich môžeme naučiť. Múdre, súcitné a vtipné!

zdroj: Bux.sk



Knihy pre deti a mládež


Názov: Mesačná noc: Magické priestorové leporelo
Autorky: Zanna Davidson & Seo Kim
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Na dračích krídlach v ústrety nočnému dobrodružstvu...

Čarovný, priam neuveriteľný príbeh o dievčatku, ktoré sa znenazdania ocitne na dračom chrbte s hviezdami nad hlavou – v snovej ríši, v ktorej je možné takmer všetko. Statočne zdolá búrlivé vody, vysoké hory, čudesné tvory, aby sa nakoniec vrátila presne tam, kde sa celý príbeh začal...

Otvor túto nevídanú knihu a rozprestrie sa pred tebou svet tajomnej noci. Priestorové poetické leporelo s detailne ilustrovanými výrezmi a 3D scénami poteší každého zanieteného čitateľa.

zdroj: Bux.sk


Názov: Jednorožec z mora
Autorky: Jessie Sima
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Myslel si, že je nešikovný narval. A potom vyšiel na súš...

Malý Kelp je už od narodenia iný než ostatné narvaly, no všetci si už na to dávno zvykli. Nepláva tak rýchlo, dokonca ani plody mora mu príliš nechutia. Raz v noci však Kelp uvidí záhadné stvorenie, ktoré vyzerá presne ako on! Takže ako je to v skutočnosti? Kelp nie je narval, ale jednorožec? A kam teda naozaj patrí – do hlbín oceánu alebo k svojim novým priateľom, ktorí žijú na súši? Knižná predloha úspešného animovaného seriálu pre deti, ktorý poznáte z Netflixu.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Franklin a jeho prikrývka
Autorky: Paulette Bourgeois & Brenda Clark
Vydavateľ: Slová
Poznámka: séria Franklin (SK)

Oficiálna anotácia: Franklin je veľmi šikovný, sám si vie zaviazať šnúrky na topánkach, sám si uprace izbičku, dokonca i zaspať v celkom sám. Pod podmienkou, že mu niekto prečíta rozprávku na dobrú noc, dá božtek na čielko a silno ho pritúli. Existuje však niečo, bez čoho by nezaspal. Bez svojej obľúbenej modrej prikrývky.

Jedného dňa sa Franklinova prikrývka stratí. S mamičkou a oteckom prehľadajú celý dom, no nikde ju nenájde, akoby sa po nej zem zľahla. Tej noci len veľmi ťažko dokáže zaspať. Na druhý deň ráno sa vydá do lesa v lese, prikrývku hľadá u svojich priateľov, nikto ju však nevidel. Franklin je nešťastný a nedokáže si predstaviť, ako má odteraz zaspávať bez nej. Až nečakaný nález pri raňajkách všetko vysvetlí...

zdroj: Bux.sk


Názov: Franklin, ponáhľaj sa!
Autorky: Paulette Bourgeois & Brenda Clark 
Vydavateľ: Slová
Poznámka: séria Franklin (SK)

Oficiálna anotácia: Franklin je veľmi šikovný, vie sa spúšťať na pancieri dolu briežkom, počíta odpredu i odzadu, dokáže toho naozaj mnoho...

No Franklin má predsa len jeden problém. Je pomalý. Dokonca aj na korytnačku. Napriek veľkej snahe častokrát mešká, nestíha prísť včas na dohodnuté stretnutia. Jedného dňa sa vydá na oslavu k Mackovi. Vyrazí s predstihom, no po ceste sa nechá zahovoriť kamarátmi, zdrží sa pri hre s nimi, a zatiaľ čo kamaráti spokojne stihnú prísť na oslavu, Franklin sa opäť zamotá vo svojom vlastnom ponímaní času. Hrozí, že zmešká oslavu svojho najlepšieho kamaráta! Po ceste stretne niekoho, kto je ešte pomalší než on, a vďaka vzájomnej opore sa všetko dobre skončí.

zdroj: Bux.sk


Názov: Psík a jeho dievčatko
Autori: Martha Brockenbrough & Gabriel Alborozo
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+

Oficiálna anotácia: Nádherná obrázková kniha o jedinečnom pute medzi starším psíkom a jeho dievčatkom.

Starý psík má rád pomalšie tempo. Odkedy sa však do rodiny narodilo dievčatko, život ľudí ubieha prirýchlo. Keď majú toho toľko, čo treba urobiť, kto si už len nájde čas na starého chlpáča, aby s ním očuchával každé steblo trávy či hľadal dokonalý kamienok? Nájde sa v uponáhľanom ľudskom svete niekto, kto tiež potrebuje objavovať čarovné miesta a veci v tom správnom tempe?

Nezabudnuteľná kniha, ktorá vás prinúti spomaliť a zamyslieť sa. Na svete je totiž toľko krásnych miest a vecí, ktoré treba objaviť!

zdroj: Bux.sk


Názov: Som skutočný priateľ: Kniha o vzťahoch s rovesníkmi pre deti a a tak trochu aj pre rodičov
Autorky: Urszula Młodnicka & Agnieszka Waligóra
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
Poznámka: séria Pink, 2. diel

Oficiálna anotácia: Pomôž Pinkovi zistiť, čo je to priateľstvo, a dovoľ mu skamarátiť sa s tebou!

Pink má až troch priateľov – Binga, Lea a Lulku. Hrajú sa, pozývajú sa k sebe prespať a trávia spolu veľa času. Doteraz sa nezamýšľali prečo, ale skrátka sú jeden pre druhého dôležití a patrične si to aj dávajú najavo.


Priateľ je ten, na kom ti záleží. Kto vie, čo máš rád a čo nie, a pri kom môžeš byť sám sebou. Je to niekto, kto sa ti zdôveruje a zároveň ťa pozorne počúva. Kto sa stará o teba a o koho sa staráš ty.

Pokračovanie bestsellera Mám sa rád taký, aký som.

zdroj: Bux.sk


Názov: Strašidelný darček
Autori: Meritxell Martí & Xavier Salomó  
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 31.8.

Oficiálna anotácia: Zábavná knižka plná strašidelných darčekov pre najstrašidelnejšie strašidlá na svete.

Svetový deň hororu prišlo osláviť deväť slávnych strašidiel. Pri tejto príležitosti pripravil hostiteľ, vychýrený šéfkuchár Lojzko Pripečený, svojim vzácnym hosťom to najlepšie občerstvenie. Polnočné rozbaľovanie darčekov je plné prekvapení a skvelých darčekov ušitých na mieru každému hrôzostrašnému kamarátovi.

Začítajte sa do veselo ilustrovanej knižky, kde vás pod každým otváracím okienkom čaká nové prekvapenie!

zdroj: Bux.sk


Názov: Zloduška 2: Čarodejnica v zácviku
Autorky: Susanna Isern & Laura Proietti
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
Poznámka: séria Zloduška, 2. diel

Oficiálna anotácia: Čarodejnicou nemôže byť každý... ale čarodejnicou v zácviku? Uvidíme!

Zloduška síce nesplnila očakávania troch zlomyseľných bosoriek, no napriek tomu si splnila sen a stala sa z nej čarodejnica. Navyše získala nových priateľov: zajačicu Lilu a Tristana, chlapca, ktorý strávil vyše päťdesiat rokov v tele obra. Až naspäť doma si uvedomila, že svoje čary sa musí naučiť skutočne používať. Preto si na dvere zavesí tabuľku ČARODEJNICA V ZÁCVIKU a dúfa, že obyvatelia mestečka budú zhovievaví, keď sa netrafí hneď na prvý pokus. Nemá však potuchy, aké to bude zložité...

Pokračovanie príbehu pre začínajúcich čitateľov od autorky bestsellerov Susanny Isernovej obohatila ilustráciami Talianka Laura Proietti.

zdroj: Bux.sk


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára