Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 20. augusta 2024

Septembrové knižné novinky (2024)

Názov: Yellowface
Autorka: R. F. Kuang
Vydavateľ: Lindeni

Oficiálna anotácia: Mŕtvej ukradla úspech, teraz čelí bolestivej sláve.

Nevinné lži. Drsný humor. Fatálne následky...
June Haywardová a Athena Liu sa mali spoločne stať vychádzajúcimi literárnymi hviezdami. Athena je miláčikom literárnych kruhov, o June sa to však povedať nedá. Kto by už len čítal knihy o obyčajných belošských dievčatách?

Keď sa June stane svedkom Atheninej prazvláštnej smrti, impulzívne sa rozhodne ukradnúť jej práve dokončený rukopis, majstrovský experimentálny román o nedocenenom prínose čínskych robotníkov počas prvej svetovej vojny. June román upraví a pošle svojmu agentovi ako vlastné dielo, premenuje sa na Juniper Song a ani z novej autorskej fotografie sa nedá presne určiť, akú má etnicitu. Ten kus histórie si predsa zaslúži, aby ho ktosi vyrozprával, nech už je rozprávačom ktokoľvek – a zoznam bestsellerov New York Times dáva June za pravdu.

June sa však nedokáže vymaniť z Atheninho tieňa a čoraz častejšie sa vynárajú dôkazy, ktoré ohrozujú jej ukradnutý úspech. Ako ďaleko je ochotná zájsť, aby si udržala to, čo si podľa seba zaslúži?

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Listy na desiatovom papieri 
Autor: Carsten Henn
Vydavateľ: Tatran

Oficiálna anotácia: Poetický román Listy na desiatovom papieri od autora dojímavých kníh Starec a more príbehov a Pekár a vôňa príbehov rozpráva príbeh plný citu o dvoch ľuďoch, ktorí ani nemôžu byť odlišnejší.

Kati Waldsteinová sa na prahu štyridsiatky rozhodla začať nový život. Prvým krokom boli listy: napísala 37 listov ľuďom, ktorí nejakým spôsobom ovplyvnili jej doterajší život. Listy napísané na desiatovom papieri, ktorý pre Kati roky odkladal jej otec, dostali priateľská predavačka v pokladnici supermarketu, prísna učiteľka matematiky,
ľahostajný exmanžel a ďalší adresáti. Kati ako dobrovoľníčka zadarmo strihá bezdomovcov na týždennom trhu. Tam stretne tuláka Severina, muža, ktorý miluje klasickú hudbu a rád číta knihy. Kati si čoskoro uvedomí, že majú mnoho spoločného, napríklad aj minulosť, s ktorou sa treba vyrovnať. V bohatom príbehu navštívime kadernícky salón Madame Catherine či Múzeum Arktídy, zoznámime sa s dvojicou sobov a spolu s Kati zistíme, prečo na ňu zanevrel jej milovaný otec.

Zaujímavý životný príbeh Kati a Severina neschádza z mysle ani po dočítaní knihy. Hoci ich životy neboli najšťastnejšie a všeličo sa obrátilo na zlé, sami sa musia rozhodnúť ako ďalej. Lebo osud možno rozhoduje o tom, kto človeku príde do života, ale srdce rozhoduje, kto v ňom ostane.

zdroj: Tatran


Názov: Dole v údolí 
Autor: Paolo Cognetti
Vydavateľ: Odeon

Oficiálna anotácia: Po narodení synov zasadil otec v záhrade dva stromy. Ten prvý bol smrekovec. Tvrdý aj krehký zároveň. Ťahá sa do výšky, rastie na slnečnej strane. Je presne ako starší brat Luigi. Ten za tridsaťsedem rokov ani raz neopustil údolie. Druhý strom je jedľa. Stojí v tieni, odolná, silná a húževnatá. Presne ako mladší Alfredo, spurný bitkár. Utiekol ďaleko do Kanady, medzi Indiánov a ropné vrty, aby viac nespôsoboval problémy.

Alfredo a Luigi majú niečo spoločné. Obaja často hľadia na dno pohárika. Pijú bez prestávky celé dni, potom zaspia a ráno pokračujú s bielym vínom, pivom aj whisky pri bare. Bratov spája aj starý dom. Po otcovej smrti sa Alfredo vracia do rodného kraja, ale netuší, že tá chatrč by raz mohla mať obrovskú hodnotu.

Novela Paola Cognettiho približuje krehkú existenciu stratenú v hneve, alkohole a tajuplnej sile, ktorá ju strháva čoraz nižšie až na samé dno. Pritom zmätie všetko, čo jej príde do cesty. Pozdĺž rieky Sesia si tak ľudskú bolesť mlčky odnášajú aj zvieratá a stromy.

zdroj: Bux.sk


Názov: Kníhkupectvo na konci sveta 
Autorka: Ruth Shaw 
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Pútavé, vtipné a srdcervúce spomienky šarmantnej kníhkupkyne, ktorá vedie dve malé kníhkupectvá v odľahlej dedine na Novom Zélande.

Autorka Ruth Shaw žije v odľahlej dedinke Manapouri vo Fiordlande, ďaleko na juhu Nového Zélandu. Do jej farbistých pamätí sa vplietajú príbehy ľudí, ktorí navštívili jej kníhkupectvá, úvahy o obľúbených knihách a romantické aj trpké príbehy z jej pestrého života.
Roky sa plavila po Tichom oceáne, prepadli ju piráti, pracovala v sydneyskej štvrti Kings Cross s drogovo závislými a s prostitútkami, bojovala za riešenie viacerých environmentálnych problémov a spolu s manželom Lanceom prevádzkovala plachetnicu Breaksea Girl.
Všetky jej potulky a dobrodružstvá sa odohrávajú na pozadí hlbokých strát a dlhoročnej bolesti. Vyvažuje ich jej prekrásny príbeh lásky s Lanceom a sympatický zmysel pre humor.

Táto kniha vás rozplače aj rozosmeje. Pri jej čítaní dostanete chuť prečítať si ďalšie knihy a zatúžite navštíviť Ruth a jej kníhkupectvá.

zdroj: Bux.sk


Názov: Šum: O chybách v ľudskom úsudku 
Autori: Daniel Kahneman & Olivier Sibony & Cass R. Sunstein 
Vydavateľ: Aktuell 

Oficiálna anotácia: Všade, kde je ľudský úsudok, nájdeme aj šum.

Predstavte si, že dvaja lekári v tom istom meste určujú rozdielne diagnózy rovnakým ­pacientom, alebo že dvaja sudcovia na tom istom súde vymeriavajú rôzne tresty páchateľom za rovnaké zločiny. A teraz si predstavte, že ten istý lekár a ten istý sudca prijímajú rôzne rozhodnutia podľa toho, či je ráno alebo popoludnie, či je pondelok alebo streda, alebo či ešte neobedovali. To sú príklady šumu: variabilita v úsudkoch, ktoré by mali byť rovnaké.

Daniel Kahneman, Olivier Sibony a Cass R. Sunstein v tejto knihe ukazujú, ako šum spôsobuje chyby v mnohých oblastiach vrátane medicíny, práva, verejného zdravia, ekonomických ­prognóz, forenzných vied, ochrany detí, kreatívnej stratégie, hodnotenia výkonnosti a prijímania zamestnancov. Hoci sa šum vyskytuje všade, kde sa ľudia rozhodujú a robia úsudky, ­jednotlivci aj organizácie bežne ignorujú jeho vplyv, a tak zbytočne prichádzajú o značné ­prostriedky.

Kniha Šum je plná nových myšlienok a vychádza z podrobných analýz a ­rozsiahlych prípadových štúdií, vďaka ktorým sa knihy Myslenie rýchle a pomalé a Nudge stali ­medzinárodnými bestsellermi. Vysvetľuje, ako a prečo sú ľudia takí náchylní podľahnúť šumu a skresleniu pri rozhodovaní. Všetci robíme chyby v úsudkoch, a to viac, než si myslíme. Táto ­prelomová kniha prináša niekoľko jednoduchých riešení a skúma, čo môžeme urobiť, aby sme sa rozhodovali lepšie.

zdroj: Panta Rhei


Názov: Vraždoku 
Autor: G. T. Karber
Vydavateľ: Lindeni

Oficiálna anotácia: Ste ďalšia slečna Marplová alebo Hercule Poirot? Návyková kniha s vražednými hádankami dokonale preverí vaše deduktívne schopnosti!

Zbierka 100 originálnych logických hlavolamov – dokonalý dar pre gaučových detektívov, ktorým si môžu cibriť mysle. Deduktív Logiko rieši tie najohavnejšie vraždy a vy mu môžete pri tom pomôcť. V týchto vtipných a záhadných hlavolamoch musíte zistiť, kto, ako, kde a prečo spáchal zločin. Preskúmajte stopy, vypočujte svedkov a pomocou sily dedukcie vyplňte mriežku a dolapte páchateľa. Spoločne odhaľte stopy ukryté za vraždami a odkaz, ktorý sa dá dešifrovať len vtedy, ak vyriešite všetky prípady. Prvá zbierka hlavolamov svojho druhu plná ilustrácií, šifier a máp prekypujúca vtipom a intrigami je kniha, ktorú si zaslúži tajný deduktív v každom z nás.

zdroj: Albatrosmedia.sk




Knihy pre deti a mládež


Názov: Búvaj, dieťa krásne: 24 vianočných príbehov so skladacím papierovým betlehemom
Autorky: Blanche Collange & Sara Ugolotti 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Skráťte si čakanie na Vianoce a postavte si vlastný rozprávkový betlehem. Každý decembrový deň sa zoznámte s novým hrdinom a jeho vianočným príbehom. Vydajte sa za dobrodružstvom s tvrdohlavým somárikom Lackom, naplňte si brušká ako maškrtný cukrár Hugo alebo sa naučte prekonať strach a s anjelom Danielom zaspievajte uspávanku malému Ježiškovi...

Vytvorte si vlastný trojrozmerný betlehem. Na každej stránke tejto knižky nájdete figúrku a podstavec. Opatrne ich vylúpnite. Figúrku vložte do podstavca pomocou vyznačených zárezov. Stojacu figúrku umiestnite do betlehema, ktorý je tiež súčasťou knihy.

zdroj: Bux.sk


Názov: Najkrajšie rozprávky starého otca
Autorka: Karine-Marie Amiot  
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Roztomilé rozprávky pre krásne zaspávanie.

Objavte s polárnym zajačikom Mrázikom vzácny poklad, prijmite pozvanie na slávnostný olovrant v Štebotavej škole a ochutnajte výborný sladký koláčik. Vydajte sa na výlet s dobrosrdečným psíkom Packom a preleťte nočným lesom na krídlach starého výra Emila. Zasúťažte si s kozičkou Rozálkou – dajte si však pozor, aby ste sa nepopučili od smiechu. Alebo sa naučte s nebojácnym kocúrikom SuperMurkom prekonať svoj strach!

Na stránkach tejto knihy pred vami jedna po druhej ožijú rozprávky plné nehy, dobrodružstva a farieb. Ich hrdinovia vám zaručene vyčaria tie najsladšie sny.

Ak si vás získala kniha Najkrajšie rozprávky starej mamy (IKAR 2023), zbystrite pozornosť! Ďalšia kniha z pera Karine-Marie Amiotovej doplnená o jemné ilustrácie talentovanej Julie Mellanovej vyčarí úsmev na perách všetkým čitateľom a stane sa nerozlučným spoločníkom nielen pred spaním.

zdroj: Bux.sk


Názov: Šťastné a veselé, milý medveď
Autorky: Karma Wilson & Jane Chapman
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Nezabudnuteľný príbeh o pravej podstate Vianoc.

Medveďovi kamaráti sú odhodlaní udržať ho hore počas Štedrého dňa za každú cenu! Najskôr Medveďa zobudia z tvrdého zimného spánku, potom mu pomôžu priniesť a ozdobiť vianočný stromček z lesa, upiecť koláče a zaspievať koledu. To ich však tak veľmi unaví, že nakoniec všetci zaspia. Všetci okrem Medveďa, ktorý zatiaľ priateľom pripraví krásne darčeky a nečakané prebudenie, vďaka čomu odhalí skutočné vianočné čaro.

Milý zimný príbeh, ktorý priblíži deťom, ako sa môže jedna návšteva kamarátov alebo prítomnosť našich najbližších premeniť na vianočný zázrak. Lebo spoločne strávené chvíle sú to jediné, na čom skutočne záleží.
zdroj: Bux.sk

Názov: Nevymýšľaj si, Nina!
Autorki: Isabella Paglia & Paolo Proietti
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Nina je veľká neporiadnica a jej rodina je z nej úplne zúfalá. Nezbedné dievčatko nebaví stále počúvať, ako ju všetci kvôli jej neporiadku hrešia, a preto má poruke hneď niekoľko neuveriteľných výmyslov. A keďže má fantáziu naozaj veľkú, jej výmysly nebudú hocijaké, ale rovno OBROVSKÉ! A aby toho nebolo málo, začnú naberať konkrétnu podobu smiešnych a poriadne hlučných PRÍŠERIEK! Príšerky každým jedným klamstvom pribúdajú a preto jej neostáva nič iné, len prísť na to, ako sa ich nadobro zbaviť...

Názov: Cesta do neznáma
Autor: Chris Saunders 
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+

Oficiálna anotácia: Pripojte sa ku krtkovi Vrtkovi na jeho dobrodružnú výpravu do neznáma, ako aj ďalšie zvedavé zvieratká: večne hladná myška, štýlový lišiak, jazvec – milovník čaju, odvážny zajac a najmenší členovia zvieracej družiny – vtáčik červienka a slimák. Všetkým vŕta v hlave jediná otázka: Kamže to krtko vlastne ide?

Milý a dojímavý príbeh o vzácnych momentoch, ktoré stoja zato, aby sme ich zdieľali s priateľmi.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Edison: Záhada strateného myšieho pokladu
Autor: Torben Kuhlmann 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+

Oficiálna anotácia: Myší svet prešiel veľkými zmenami. Inteligentné hlodavce už študujú na myších univerzitách a so zvedavosťou sledujú ľudské vynálezy. Mladý myšiak Peter sa vďaka starému zažltnutému denníku svojho predka dozvie o poklade, ktorý sa údajne stratil na dne mora. S pomocou myšieho profesora spraví všetko pre to, aby ho získal späť. Čo objavia v potopenom vraku lode?

zdroj: Slovart


Názov: Hotel v srdci lesa 1: Skutočný domov
Autorky: Kallie George & Stephanie Graegin
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: séria Hotel v srdci lesa, 1. diel

Oficiálna anotácia: Keď do nitky premočená myška Mona objaví kúzelný svet Hotela uprostred lesa, hneď zatúži po tom, aby v ňom mohla zostať bývať.Ukáže sa, že je presne takou slúžkou, akú tu potrebujú. Prichádzajú sem zvieratká zblízka i zďaleka a hľadajú tu bezpečie, luxus a pohodlie. Nejde však len o to. V lese totiž číha nebezpečenstvo a každým dňom je stále bližšie a bližšie k hotelu. Mona musí vynaložiť všetok svoj um a dôvtip, aby ochránila miesto, ktoré jej prirástlo k srdcu. Dúfa totiž, že sa hotel stane jej domovom.

Názov: Zajacov portrét
Autori: Emmanuel Trédez & Delphine Jacquot 
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+

Oficiálna anotácia: Zajac si spokojne nažíva vo svojom zámku až do chvíle, keď dostane záhadnú poštu z Ameriky. Je od krásnej lasičky z New Yorku. Požiada Zajaca, aby jej poslal svoj portrét. Zajac chce toho najlepšieho umelca a preto navštívi svojho priateľa Kvika, veľkého svetáka a elegána.

„Potrebujem čo najkrajší portrét, kamarát,
od maliara - ale toho najlepšieho by som rád.“

Bez váhania, ako z dela Kviko strieľa, dáva tip:
„Maestro Lišiak! To je eso! Toho musíš navštíviť!“

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Lujza: Myška, ktorá sa nikdy nevzdáva
Autorky: Charlotte Habersack & Laura Fuchs 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+

Oficiálna anotácia: Vyberte sa na napínavé dobrodružstvo v 24 kapitolách!

Lujza nie je šťastná, túži sa stať herečkou vo veľkom divadle s javiskom a divákmi. Namiesto toho však musí s rodičmi, so súrodencami a s ďalšími myškami zháňať jedlo pre Tartara, neúprosného myšieho kráľa, i keď sami sú takmer ustavične hladní. Lujza sa proti Tartarovej krutovláde búri, až po jednom konflikte musí z jeho kráľovstva v radničnej veži definitívne odísť. Na ceste za novým životom sa nepretĺka sama, spoločnosť jej robí brat Oto, ktorý z domova ušiel tiež. Spoločne sa vrhnú do dobrodružstiev, no ich cesty sa nečakane rozdelia. Nestráca však nádej, že sa znova stretne s Otom, oslobodí celú svoju rodinu a zažiari na divadelných doskách. Splnia sa jej napokon všetky sny?

Príbeh o odhodlaní, snoch a vytrvalosti obohacujú utešené ilustrácie Laury Fuchsovej.

Knižka má 24 kapitol, ktoré sa môžu čítať v predvianočnom období, a tak slúžiť ako adventný kalendár. Je vhodná aj pre menších čitateľov na predčítavanie pred spaním, alebo pre väčších na prvé samostatné čítanie.

zdroj: Bux.sk


Názov: Babrákovci
Autor: David Walliams 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 30. 9. 

Oficiálna anotácia: Svetoznámy autor príbehov pre deti David Walliams dokázal nemožné. Jeho nová kniha je ešte vtipnejšia než ostatné! Svetoznámy autor príbehov pre deti David Walliams dokázal nemožné. Jeho nová kniha je ešte vtipnejšia než ostatné! Zoznámte sa s BABRÁKOVCAMI, najbláznivejšou rodinou v histórii. Bohuš s Biankou a ich deťmi žijú v rozpadávajúcom sa vidieckom sídle BABRÁKOVSKÉ PANSTVO. Spoločnosť im robí domáci pštros Cecil posadnutý ďobaním ľudí do zadku. Maľby visia hore nohami, tapety sa odlupujú zo stien a okná sú porozbíjané, no BABRÁKOVCI sú tam šťastní. Na panstvo si však brúsi zuby prefíkaný muž z banky. Babrákovci chrlia šialené nápady na záchranu ako na bežiacom páse. Jedna ZBABRANÁ akcia strieda druhú. Podarí sa im zachrániť svoj domov? Keď prečítate túto knihu, zistíte to. Samozrejme, len ak sa medzitým neušúľate od smiechu!

zdroj: Slovart


Názov: Preži deň ako astronaut, Mars či kométa: Vesmír, ako ste ho ešte nevideli
Autori: Mike Barfield & Jess Bradley
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+

Oficiálna anotácia: Aký veľký je vesmír? Čo sa stane, keď sa priblížiš k čiernej diere? Čo jedia astronauti vo vesmíre? Vyštartuj s knihou Preži deň ako... na prieskum vesmíru a zoznám sa s ľuďmi (aj so zvieratami!), ktorí sa podieľali na jeho spoznávaní. Vo vtipných komiksoch, v tajných denníkoch a prehľadných nákresoch ťa čaká množstvo pozoruhodných faktov a nových informácií.

zdroj: Slovart


Názov: Tiger
Autori: Cezary Harasimowicz & Marta Kurczewska 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+

Oficiálna anotácia: Neobyčajný príbeh o divých zvieratách, dobrých aj zlých ľuďoch a o tom najcennejšom – o slobode.

Tigrito je hviezda cirkusu Paradiso. Jeho strhujúcim skokom cez horiacu obruč tlieskajú každý večer davy divákov. Keď sa však tiger jedného dňa vzbúri, riaditeľ cirkusu sa ho rozhodne predať...
Tak sa začína príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami – zadržaním nelegálneho transportu tigrov na poľsko-bieloruskej hranici – a postavou riaditeľky poznanskej zoologickej záhrady Ewy Zgrabczynskej, ktorá prišla zvieratám na pomoc.

Vďaka poetickému jazyku Cezaryho Harasimowicza a dojímavým ilustráciám Marty Kurczewskej vo vás Tigritov príbeh zanechá hlbokú stopu.

zdroj: Bux.sk


Názov: Penelopa Štrúdľová a hľadanie narodeninového pokladu
Autor: Brendan Kearney 
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+

Oficiálna anotácia: Vitajte v sídle rodiny Pudingovcov! Penelopa Štrúdľová má dnes narodeniny!

Je len na tebe, či pomôžeš Penelope nájsť narodeninové prekvapenie, ktoré jej strýko Derek Puding ukryl niekde vnútri ich obrovského rodinného sídla. Dokážeš vypátrať jej narodeninový darček skôr než sa k nemu dostanú dotieravé kakajúce alky? Vydaj sa s Penelopou na výpravu za skrytým narodeninovým pokladom – nasledujte indície, lúštite kódy a riešte hlavolamy!

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Leto s Marge
Autorky: Marta Hlušíková & Adela Režná 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+

Oficiálna anotácia: V lete sa pri mori dejú zvláštne veci. Dominik a Oskar sú obyčajní chlapci, no babka, ktorú si všimnú pod vedľajším slnečníkom, je neobyčajná. Bývalá akvabela farebná ako vianočné svetielka s motýľmi v oranžových vlasoch. Dedko, čo sa o ňu stará, vyzerá ako Homer Simpson. Veď to nemôže byť nik iný ako Marge! Nemá síce modré vlasy, no každý deň sŕka piňakoládu, má aspoň sto rokov a chce zistiť, aký je to pocit, keď človeka zahrabú do teplého piesku. Kto je tá zvláštna babka? A čo si zapisuje do žltého zošita? Že by bola policajtka? Vypátrajú Dominik s Oskarom jej tajomstvo?

zdroj: Slovart


Názov: Vlky: Skutočné príbehy
AutoriMichał Figura & Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinski
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+

Oficiálna anotácia: Čo sú vlky? Krvilačné šelmy s ostrými tesákmi, ktoré vyjú na mesiac a žerú rozprávkových hrdinov? Alebo skôr nádherné spoločenské zvieratá s fascinujúcim správaním? Do života vlčej rodiny vás v tejto komiksovej knihe zasvätí dlhoročný ochranár a člen poľského združenia Vlk Michał Figura.

zdroj: Slovart


Názov: MOMO
Autori: Michael Ende & Simona Ceccarelli
Vydavateľ: Slová

Oficiálna anotácia: Prinášame vám mimoriadnu knihu o hodnote prítomného okamihu. Momo je jeho stelesnením, má nekonečne veľa času. Adaptácia vyšla pri príležitosti päťdesiateho výročia prvého vydania rozprávkového románu o záhadnom dievčatku (1973).

Knihu o Momo napísal autor z väčšej časti vo svojom novom domove, talianskom Ríme, kde strávil posledných dvadsať rokov svojho života. Príbeh je silne ovplyvnený rímskou kultúrou a spôsobom života. Ako inšpirácia pre napísanie knihy poslúžili autorovi staré vreckové hodinky bez ručičiek, nevinný predmet, ktorý rozpútal jeho fantáziu. Príbeh vznikal celkovo šesť rokov, počas ktorých ho autor neustále prepracúval a doplňoval.


Spolu s kultovým Nekonečným príbehom a knihou o Jimovi Gombíkovi patrí Momo medzi najpopulárnejšie diela Michaela Ende.

Na okraji veľkého mesta, v ruinách starovekého amfiteátra býva dievčatko MOMO. Nikto nevie, odkiaľ prišla, no všetci vedia o jej vzácnom dare: Momo dokáže celkom výnimočným spôsobom načúvať. Načúva dospelým, deťom, zvieratám, ba i vetru v korunách stromov. A samotným načúvaním pomáha všetkým okolo riešiť ich problémy. Utáranému chlapcovi Gigimu, ktorý zväčša len splieta dve na tri, prichádzajú po rozhovore s ňou na um tie najneuveriteľnejšie fantastické príbehy. Starec Beppo, ktorý je zväčša zdržanlivý, sa s Momo podelí o najdôležitejší poznatok zo svojho života: Cestu, ktorá sa zdá byť nekonečne dlhá, možno zdolať len krok za krokom. A vždy treba myslieť iba na ten ďalší.

Nádherne ilustrovaná adaptácia rozprávkového románu svetoznámeho autora Michaela Ende oslavuje ústredný motív knihy o záhadnom dievčatku: tajomstvo načúvania a pozornosti, tajomstvo prítomného okamihu. Prináša pôvodné momenty podané čo najprístupnejšie mladším čitateľom, nevynechávajúc však niektoré z autorových posolstiev, ukryté práve v postave dievčatka Momo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára