Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 22. augusta 2024

Čo to búcha?!

Tento článok vyšiel v augustovom čísle Magazínu o knihách v roku 2024. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Hedviga M. Gutierrez: Čo to búcha?! 
(Monokel 2024)


„A do postele!“ zaznie na začiatku príbehu. Čo také môžeme zažiť s hrdinom, ktorý má ísť spať? Nuž, prekvapivo.... všeličo!

Knižné chlapča zamieri do postele a v jeho izbe sa udeje smiešne dobrodružstvo plné zvukov. Zvukové šantenie odštartujú vŕŕŕzg a škŕŕ, po nich sa dostaví štvorica – buch, dup, klap, buch. Ticho sa nechce predviesť, namiesto neho sa o slovo prihlási dvojité dup! „Čo to dupe? Majú snáď susedia slony?“ rozmýšľa chlapec. Túto otázku vzápätí vytlačí ďalšia, ktorá nasleduje za zvukom – šplech. „Čo to špliecha?“ Nie je čas na hľadanie odpovede, ledva dospeje k jednej z možných odpovedí (Veľryba vo vani?!), dostaví sa ďalší zvuk a za ním ďalší a potom ďalší... No uznajte, vedeli by ste zaspať v takej podivne hlučnej izbe? Ani nášmu hrdinovi sa to nedarí! Snaží sa odhaliť pôvod zvukov a na ticho nečaká v posteli. Ocitne sa vedľa nej, pod ňou, ba aj na hlavu sa na perine postaví! Takýto rušný predspánkový program by umoril aj slona. Nemožno sa čudovať, že zrazu sa po izbe nesie spokojné chrápanie...

Čo to dupe, špliecha, klope, chrčí, vŕka, cinká, rachoce... Čo to búcha?! Zvuky sú síce iba v knižnej podobe, ale autorka tak pútavo a pôsobivo znázornila chlapcovo fantazijné šantenie plné zvukov a ich všakovakého zdroja, že ich poľahky začujú aj čitatelia. Tí sa rýchlo nakazia chlapcovou zvedavosťou a s narastajúcou veselosťou budú sledovať, čo bude nasledovať.

Hedviga M. Guttierez prišla s ďalšou nápaditou knihou, ktorá malým čitateľom zabezpečí skvelý knižný program. Čo to búcha?! je sympatický, veselý knižný počin, ktorý sa postará o program aj po jeho dočítaní. Dieťa určite začuje zvuky, ktoré dosiaľ v izbe nepočulo...




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára