Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 22. augusta 2024

Alžbetka a obláčik

Tento článok vyšiel v augustovom čísle Magazínu o knihách v roku 2024. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Eric Fan, Terry Fan: Alžbetka a obláčik
(prel. Lucia Hlubeňová, Ikar – Stonožka 2024)

Bola sobota ako každá iná a predsa iná. Každú sobotu chodievala Alžbetka s rodičmi na promenádu a daná sobota nebola výnimkou. Park sa pýšil altánkami, fontánami a majestátnymi stromami. Miesto ako stvorené na oddych, prechádzky, detské šantenie. No Alžbetka sem prišla s iným cieľom – bežala k predavačovi oblakov. Chlapec s oblakovou chobotnicou už odchádzal. Inak tu nečakal nik, oblaky neboli v móde. Boli niekedy v móde? To sa nedozvieme... 

Predavač oblakov ponúkal všakovaké oblaky. Oblakového papagája, králika, rybu či slona. Alžbetka však chcela úplne obyčajný oblak a taký si aj doniesla domov.

O oblak sa treba starať, a preto si dievčatko naštudovalo stručnú (jednostranovú) príručku Ako sa starať o oblak. Pomenujte ho (dala mu meno Milo). Denne ho zalievajte výlučne čistou sladkou vodou. Pozor na nadmerné zalievanie, ktoré môže spôsobiť prívalové dažde... Alžbetka Mila denne polievala a on zase polieval rastliny v jej izbe. V slnečné dni brávala obláčik na prechádzky a daždivé dni si Milo, pod starostlivým Alžbetkiným dohľadom, vychutnával vznášajúc sa na upršanom nebi. Dni ubiehali a oblak sa zväčšoval, až bol taký veľký, že zakryl celý strop izby. Raz v noci zaznelo v izbe tiché dunenie a kvapky padali na zem až do rána. Alžbetka sa na Mila nehnevala. Uvedomila si, že zabudla na najdôležitejšie pravidlo. „Nikdy nezatvárajte oblak do malej miestnosti.“

Kniha Alžbetka a obláčik je výnimočná slovne i vizuálne – zaujme deti (asi od štyroch rokov) aj dospelých nevšedným príbehom, v ktorom je zamiešaná poriadna dávka starostlivosti a empatie, a je naplnená pôsobivo a vo svete detských kníh nezvyčajne farebne ladenými ilustráciami.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára