Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 22. augusta 2024

Prekvapenie pre knihovníka Tea

Tento článok vyšiel v augustovom čísle Magazínu o knihách v roku 2024. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Martina Orsi, Elisa Paganelli: Prekvapenie pre knihovníka Tea
(prel. Alexandra Lenzi Kučmová, Ikar – Stonožka 2024)

Knihu Prekvapenie pre knihovníka Tea obýva výnimočný medveď. Čím je výnimočný? Nuž, takmer všetkým! Zimný spánok sa ho netýka, on sa ukladá na letný spánok – v zime pracuje v knižnici. 

Medveď Teo žije medzi knihami a okrem nich mu spoločnosť robí kolega, pán Králik a návštevníci knižnice. Potešenie mu prinášajú nielen príbehy a dobrá spoločnosť, ale aj horúca čokoláda a sušienky. Život v knižnici je pokojný, to sa však zmení, keď im na dvere zaklope neznáma biela medvedica. Medvedica Linda tvrdí, že chýry o medveďom knihovníkovi sa dostali až na severný pól a ona sa s ním chcela zoznámiť. Teo a pán Králik jej ponúknu ubytovanie a Linda do ich knižničnej domácnosti tak skvelo zapadne, že z nej spravia oficiálnu medvediu knihovníčku. Teove sympatie vyústia do lásky a s tou prídu rozpaky, ostýchavosť a obavy. Sovie čitateľky Teovi ochotne poradia, ako si získať Lindinu náklonnosť. Teo s nimi nie je stotožnený, tvrdí, že by sa jej chcel páčiť taký, aký je. „Tak potom nemáš šancu!“ zvolali sovy jednohlasne...

Milý príbeh deťom (asi od štyroch rokov) rozpráva o nevšednom chlpáčovi, plnení si snov, knižnici, a tiež o príbehoch a ich magických účinkoch.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára