Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 22. augusta 2024

Zaviazať si šnúrky na topánkach, áno, to už dokážem!

Tento článok vyšiel v júlovom čísle Magazínu o knihách v roku 2024. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Evgenia Golubeva (ilustrátorka): Zaviazať si šnúrky na topánkach, áno, to už dokážem! 
(Yoyo Books 2024)


Súrodenci Tomáš a Monika sa rozhodli ísť na bicykloch na ihrisko. Monika si chce obuť svoje nové topánky. Sú červeno-ružové, zdobia ich žlté kvetinky a... nie sú v nich šnúrky! S prosbou o ich navlečenie sa obráti na Tomáša. On sa ešte len učí navliekať a zaväzovať šnúrky na topánkach, ale mladšiu sestričku neodmietne, s úsmevom sa zhostí tejto úlohy. Navlečie šnúrky vo vodorovnom smere, Monika zhodnotí výsledok veselým zvolaním – „vyzerá to ako rebrík!“, a potom sa na bicykloch odvezú na ihrisko. Zábava však musí počkať, Monike sa rozviazali šnúrky na topánkach. Tomáš tentoraz vyskúšal navliekanie šnúrok v prekríženom smere. Sú síce navlečené, ale Monika ich ťahá za sebou po zemi. Tomáš má riešenie – zaviaže ich na uzlík. Hotovo, ale nepovšimnuté zostanú iba chvíľočku – upútali hravé šteniatko. Trpezlivý Tomáš sa rozhodne urobiť ešte jednu vec. „Skúsim ti urobiť mašličku,“ povie sestričke...

Tomáš sa úplne sám naučil zaväzovať topánky – vyžadovalo si to len trošku skúšania a tréningu. Spolu s ním môže trénovať aj malý čitateľ, pretože v knihe sú výrezy akurát veľké na pretiahnutie šnúrky. A šnúrka je tiež súčasťou knihy! Dieťa má postupovať podľa návodu, ktorý má písomnú aj vizuálnu podobu, stačí postupovať krok za krokom. Vďaka tomu robí presne to isté čo Tomáš. Spolu si so šnúrkami určite hravo poradia a dieťa bude môcť hrdo vyrieknuť – áno, už to dokážem!




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára