Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 27. januára 2019

Februárové knižné novinky (2019)


Názov: Stretneme sa v raji 
Autor: Heine Bakkeid 
Vydavateľ: Premedia 

Oficiálna anotácia: Thorkild Aske je smoliar, ktorému nevyšla ani vlastná samovražda. A jeden z najbizarnejších vyšetrovateľov, akého ponúka súčasná severská krimi. Život skôr predstiera ako žije, kedysi elitný policajt skončil vo väzení a prišiel o všetko, čo mal kedy rád. Medzi jeho najväčšie sny patrí, aby mu jeho psychiater opäť predpísal tabletky na úzkosť. Bývalý policajný vyšetrovateľ neochotne súhlasí, že bude autorke kriminálnych románov pomáhať pri práci na novej knihe. Jej predošlého konzultanta zavraždila depresívna manželka a Thorkild sa jej zdá ako vhodná náhrada. Pripravovaný román by mal byť založený na skutočnom prípade dvoch dievčat, ktoré bez stopy zmizli z detského domova. Thorkild je však magnet na problémy a nič nepôjde tak ľahko, ako na prvý pohľad vyzeralo.

zdroj: Panta Rhei


Názov: Vlny 
Autorka: Virginia Woolf 
Vydavateľ: Odeon 

Oficiálna anotácia: Román Vlny, poprvé publikovaný v roce 1931, patří k nejvýraznějším z experimentální tvorby Virginie Woolfové. Ústřední roli v něm má šest postav, vedoucích monology: Bernard, Susan, Rhoda, Luis, Jinny a Neville. Důležitá je také sedmá osobnost – Percival, přestože čtenář nikdy neslyší jeho hlas. Monology, které postavy vedou, charakterizují jejich city a povahové vlastnosti. Kniha je rozčleněna devíti krátkými částmi, které detailně popisují výjevy z pobřeží, sledování vln.


Názov: Chlapec vo svetle reflektorov 
Autor: Samuel Bjork 
Vydavateľ: Ikar 

Oficiálna anotácia: Sú Vianoce. Starší muž šoféruje auto cez Škandinávske vrchy. Zrazu si všimne, ako sa v tme pred ním čosi črtá. Len-len že stihne pribrzdiť a zastaviť. V snehových jazykoch tvoriacich sa pred autom stojí malý chlapec. Má modré pery a na hlave nasadené jelenie parohy.

O štrnásť rokov nájdu v neďalekom horskom jazere telo zavraždeného dievčaťa oblečeného v baletnom úbore. Na brehu stojí fotoaparát pripevnený na statív. Vo vrese pri brehu nájdu vytrhnutú stranu z detskej knihy Bratia Levie srdce.

Vyšetrovateľku Miu Krügerovú stále máta smrť jej dvojčaťa a jej kolega Holger Munch si vzal neplatené voľno, aby sa postaral o svoju dcéru. Čudný a spletitý prípad ich však čoraz viac vťahuje do svojich osídel, hoci sú skalopevne presvedčení, že prípad čoskoro vyriešia. Vedia toho však až žalostne málo. O tom, čo ich čaká a neminie.

zdroj: Bux.sk


Názov: Herečky 
Autor: Rudolf Sloboda 
Vydavateľ: Slovart 

Oficiálna anotácia: V zbierke poviedok Herečky znovu vystupujú svojrázne Slobodove postavy a postavičky, pri ktorých máme pocit, že ich už dôverne poznáme. Zbierka obsahuje aj poviedku Armagedon na Grbe o smrti autorovej matky, ktorá súvisí s divadelnou hrou, ktorú Sloboda napísal pre Divadlo Astorka Korzo ´90.

zdroj: Slovart


Názov: Mimo dosah 
Autorka: Samanta Schweblin 
Vydavateľ: Argo 

Oficiálna anotácia: Schweblin napsala postmoderní vícehlasou hypnotickou novelu, která se čte jedním dechem. Těžko určit, jestli je to sen, realita, horor či noční můra. Příběh odehrávající se na argentinském venkově tematizuje hledání bodu zlomu, jediného okamžiku, kdy jsme jedním banálním krokem odbočili ze své cesty a řítíme se k nevyhnutelné katastrofě, jakkoliv jsme se snažili pro sebe i své blízké najít záchrannou vzdálenost. Seznamujeme se s Amandou na nemocničním lůžku, kde jí dělá společnost David a pomáhá jí svými otázkami rekonstruovat, co se přihodilo s její dcerou Ninou a proč se jejich pečlivě střežená záchranná vzdálenost prolomila. Ve snaze najít onen konkrétní bod trvá nekompromisně na detailech a nutí Amandu vrátit se v čase, jako by skládali puzzle. Je to důležité, musí to stihnout co nejrychleji.


Názov: Juraj Jánošík® proti Dračímu řádu 
Autor: Svetozár Olovrant 
Vydavateľ: Argo 

Oficiálna anotácia: Zapomeňte na Steampunk! U nás jsme měli Parokoko, éru parních strojů za vlády královny Marie-Terezie. A největší páru ze všech hrdinů měl Juro Jánošík, pravá ruka palatina Turza. Na svém jízdním kempelenu a s parní valaškou v ruce se musí postavit nejen rebelujícím Čechům, bojujícím pomocí smrtonosných elektrických draků Prokopa Diviše, ale hlavně zlotřilé čarodějnici Mordule, která plánuje státní převrat ve službách nekromantického Dračího řádu...


Názov: Jednoho jasného, mrazivého rána v lednu na začátku 21. století 
Autor: Roland Schimmelpfennig 
Vydavateľ: Plus 

Oficiálna anotácia: Moderní pohádka ze současného Berlína od slavného německého dramatika. 

Na namrzlé dálnici 80 km od Berlína havaruje nákladní auto s cisternou. Na krajnici se na okamžik mihne vlk a my sledujeme jeho stopy do Berlína, přičemž se jeho putování kříží s cestami a osudy různých lidí. Obrazy a příběhy románu se kolem nás míhají jako v černobílém filmu a vyprávějí o hledání a ztrátách, o chladu naší doby a touze po jiném životu.


Názov: Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět 
Autor: Jonas Jonasson 
Vydavateľ: Panteon 

Oficiálna anotácia: Pokračování světového bestselleru Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel.

Přesně před rokem utekl stoletý Alan Karlsson z domova důchodců v Malmköpingu. Teď si se svým přítelem Juliem užívá života na Bali. Tedy až do chvíle, než se Julius rozhodne připravit Alanovi oslavu narozenin. Horkovzdušný balon, kterým si chtějí vyrazit, totiž odletí bez pilota a Alan s Juliem se ocitnou na širém moři. A když je zachrání severokorejská loď, pašující uran, je jasné, že několik významných politiků bude mít znovu plné ruce práce.


Názov: Bílí baroni: Bílé pláště v zajetí zelených mozků 
Autor: Jiří Kučera 
Vydavateľ: XYZ

Oficiálna anotácia: Humorný román z prostředí vojenských lékařů. 

Klasické a oblíbené dílo české literatury Černí baroni má svého následovníka v knize z prostředí vojenských lékařů s názvem Bílí baroni. Autor Jiří Kučera byl sám studentem medicíny na vojenské škole. Knihu doplňují ilustrace Petra Urbana.

Kniha zavede čtenáře do nedávno minulé doby normalizace. Fakulta vojenské lékařské školy v Hradci Králové je dějištěm úplného ohňostroje gagů, skečů a absurdních situací. Hlavního protagonistu Michala Kunce sledujeme od nástupu do přijímače lopotným studiem až k ukončení šesti let studia promocí. Tupé prostředí armády v sedmdesátých letech dokáže Jiří Kučera proměnit v grotesku a čtenář nemá šanci vydechnout a uvolnit mimické svaly ztuhlé smíchem.

Ukáže se, že hlavní předností medika, který nechce skončit s mozkem zeleným jako skokan či jiná žába, je výřečnost. Schopnost ze všeho se vykecat zachránila hrdinovi knihy nejen studium, ale často i zadek.


Názov: Zabudnutí detektívi 
Autor: Peter Nevolný 
Vydavateľ: Marenčin PT 

Oficiálna anotácia: Kniha v kriminálnych príbehoch z medzivojnového a vojnového obdobia mapuje prácu inšpektorov Michala Filsingera, Samuela Lichtenfelda, priekopníka slovenskej kriminalistiky generála Gustáva Pongrácza a ich kolegov. Zo zápiskov Michala Filsingera, z dobových novinových správ a osobných spisov inšpektorov autor literárne spracoval autentické prípady.

zdroj: Marenčin PT


Názov: Život v zahradě 
Autorka: Penelope Lively 
Vydavateľ: Host 

Oficiálna anotácia: Mezi záhony lze kromě plevele a cestiček najít také inspiraci, štěstí a občas i spisovatele. 

Penelope Lively je nejen oceňovaná spisovatelka, ale také náruživá zahradnice. V knize Život v zahradě se obě její vášně propojují: vzpomíná na život strávený v zahradách, ať už během svého dětství v Káhiře, na babiččině zahrádce, nebo na svých vlastních zahradách v Oxfordshiru a Londýně. A zároveň si vybavuje všechny záhony, na které narazila při svém bloumání světovou literaturou.

Život v zahradě je okouzlující kniha, ze které téměř cítíte vůni starého papíru a mokré hlíny. Na stránkách se střídají příběhy spisovatelů a umělců, kteří si stejně jako Penelope Lively nedokázali představit život bez záhonů, květin a bujných keřů, s jejími vlastními vzpomínkami, úvahami a postřehy nad literaturou, zahradničením a dalšími životními radostmi.

zdroj: Host


Názov: Malá kniha o duši 
Autor: Achim Haug 
Vydavateľ: Paseka 

Oficiálna anotácia: Všichni se více či méně staráme, abychom měli zdravé tělo. Jenže péči potřebuje i náš neviditelný orgán - duše. Vy jste třeba naštěstí v pořádku, ale hned ve vašem nejbližším okolí je určitě někdo, kdo má vážné psychické problémy: pomoc psychiatra nebo psychologa vyhledal aspoň jednou za život každý druhý člověk. A počet duševních chorob bohužel stále roste…

Průvodce naší duší a jejími onemocněními je malá základní příručka, která odpovídá na celou řadu důležitých otázek jako:
Co je duše?
Co je normální?
Co vlastně dělá a co zmůže psychiatr?
Co jsem já udělal/a špatně?
Jak (moc) mám brát léky a jak číst příbalové letáky?

Stručná, ale obsažná, poučná, ale srozumitelná a čtivá knížka od švýcarského psychiatra Achima Hauga pomůže zorientovat se v obtížném tématu, které se přímo či nepřímo týká nás všech.


Názov: Záhada rozumu 
Autori: Hugo Mercier & Dan Sperber 
Vydavateľ: Host 

Oficiálna anotácia: Rozum není, čím se zdá být. Říká se, že od zvířat nás odlišuje rozum. Ten se stejně jako ostatní charakteristiky našeho živočišného druhu vyvinul postupnou evolucí. Musíme si proto položit dvě zásadní otázky: Proč se rozum nevyvinul u zvířat? A proč se lidé tak často chovají úplně bláznivě? Na tyto a další otázky se snaží odpovědět francouzští kognitivní vědci Hugo Mercier a Dan Sperber. Rozum podle nich nefunguje osamoceně a neslouží k hledání té nejlepší možné reakce v konkrétní situaci. Mnohem spíše pomáhá obhajovat naše instinktivní a podvědomá rozhodnutí před naším okolím — přesvědčuje je skrze racionální argumentaci a soudí argumenty ostatních. Najednou pak dávají smysl i ty největší slabiny rozumu: například proč vždy tíhneme k tomu, co známe, nebo proč tak často nedokážeme rozlišit mezi dobrou a špatnou myšlenkou.

zdroj: Host


Názov: Dvere 
Autorka: Lenka Řezníčková 
Vydavateľ: Slovenský spisovateľ 

Oficiálna anotácia: Každý deň otvárame a zatvárame množstvo dverí bez toho, aby sme tejto činnosti venovali pozornosť. Keď si však z nejakého dôvodu uvedomíme, že sú míľnikom prechodu a dávajú nám možnosť vstúpiť alebo vyjsť, zmenia sa na dôležité dvere nášho života. Vtedy začnú rozprávať svoje príbehy. Pre niekoho sa stanú symbolom pozitívnej zmeny - bezpečia, slobody či lásky, pre iného možno väzením, z ktorého nedokáže ujsť. V malých aj veľkých okamihoch ľudského života zohrajú svoju významnú úlohu a zároveň naďalej plnia funkciu obyčajných dverí, ktoré sú závislé od ľudského dotyku. Ak sa pred nimi zastavíme, môžeme sa pokochať ich krásou. A možno v nás prebudia fantáziu a zvedavosť. Čo sa skrýva za dverami?

zdroj: Bux.sk


Názov: Povaha prostoru a času 
Autori: Stephen Hawking & Roger Penrose 
Vydavateľ: Argo 

Oficiálna anotácia: Hawkingův a Penroseův cyklus přednášek je určen spíše pro čtenáře, kteří se o fyziku zajímají do hloubky. Poskytuje jim důkladné setkání s látkou, kterou Stephen Hawking představil ve svých popularizačních knihách a kterou shrnuje název knihy. Oba vědci zkoumají vznik a vývoj vesmíru a těles v něm i podstatu času, který je s prostorem neoddělitelně spjat.

zdroj: Argo.cz




Knihy pre deti a mládež


Názov: Domček či stromček? 
Autor: - 
Vydavateľ: Ikar 
Poznámka: edícia Stonožka 
Poznámka: vekové odporúčanie: 1+ 

Oficiálna anotácia: Domček či stromček? Tieto zvieratká sa nevedia vrátiť do svojich domčekov! Pomôžeš im?

zdroj: Bux.sk


Názov: Krúžky či prúžky? 
Autor: - 
Vydavateľ: Ikar 
Poznámka: edícia Stonožka 
Poznámka: vekové odporúčanie: 1+ 

Oficiálna anotácia: Krúžky či prúžky? Tieto zvieratká sa chcú vyparádiť! Pomôžeš im?

zdroj: Bux.sk


Názov: Kam se schoval nůž 
Autori: Eduard Petiška & Helena Zmatlíková
Vydavateľ: Albatros 
Poznámka: vekové odporúčanie: 2+ 

Oficiálna anotácia: "Volné pokračování oblíbeného leporela O jabloňce!"

Půvabné leporelo Eduarda Petišky a Heleny Zmatlíkové vychází znovu po dlouhých 35 letech. Martínek se tentokrát s tatínkem a pejskem vydává do lesa na houby. Ale ouha, tatínek ztratil nůž! Kdepak asi leží? Pod smrkem, pod jedlí nebo pod břízou? Děti se nejen pobaví, ale také se během předčítání spolu s hlavním hrdinou učí poznávat různé druhy stromů.


Názov: Jak tukoni zachránili strom 
Autorka: Oksana Bula 
Vydavateľ: Host 
Poznámka: vekové odporúčanie: 2+ 

Oficiálna anotácia: Tukoni. Poznejte blíže kouzelné bytosti lesa v nové knížce Oksany Bula. 

Kdo jsou tukoni? Kouzelné bytosti, které se s radostí a láskou starají o les — někteří pečují o stromy, jiní o květiny a další zase o zvířátka a ptáčky. Jedni si s jeho obyvateli hrají, jiní je připravují na střídání ročních období a ukládají zvířátka k zimnímu spánku. Vzpomínáte, jaké trápení měli se zubrem, který chtěl prospat zimu, přestože zubři v zimě nikdy nespí, nebo s medvědem, který zase za žádnou cenu nechtěl jít spát?

Jedním z tukoňů je i Tuláček. Poznáte ho snadno podle batůžku — vypadá jako žalud. Jen tak si chodí lesem a navštěvuje přátele. Zrovna dnes si chtěl dát čaj se svým přítelem stromem. Jenže v noci byla veliká bouřka a stalo se něco ošklivého. Poradí si s tím Tuláček i ostatní tukoni?

zdroj: Host


Názov: Hrajeme si, nezlobíme 
Autori: Ondřej Müller & Libor Páv
Vydavateľ: Albatros 
Poznámka: vekové odporúčanie: 2+ 

Oficiálna anotácia: Do třetice hledací leporelo po úspěšných titulech Jedeme, jedeme a Nakupujeme! 

Příběhy veselé rodinky Stratilů z oblíbených hledacích leporel Jedeme, jedeme a Nakupujeme! pokračují v třetím leporelu s názvem Hrajeme si - nezlobíme. Na každé z pěti pestrých dvoustran tak mohou děti samy nebo s dospělými hledat známou rodinku i jejich domácí mazlíčky. Velké hledání pak začne ve chvíli, kdy papoušek na posledním obrázku zjistí, že mu chybí noty. Leporelo nezapře svou kresbou komiksový charakter, protože oba tvůrci, scenárista Ondřej Müller i kreslíř Libor Páv, komiks milují a léta se mu věnují.


Názov: A kde máš svůj nočník ty? Doma 
Autorka: Marie Vanderbemden 
Vydavateľ: Svojtka & Co. 
Poznámka: vekové odporúčanie: 2+ 

Oficiálna anotácia: Pejsek, křeček nebo kanárek – ti všichni kakají. Umíš si říct i ty, když potřebuješ? Veselá interaktivní knížka pro děti, jež se právě učí chodit na nočník. 

Tato vtipná a hravě ilustrovaná knížka je ideální učební pomůckou pro rodiče, jejichž děti se právě učí na nočník. Pomůže dítěti pochopit, že čurání a kakání je přirozenou součástí života a že chodit na nočník nebo na záchod je snadné. Děti se budou bavit při prohlížení ilustrací a zjišťování, kam jejich domácí zvířátka chodí vykonávat svou potřebu. Ať už na nočníku, nebo třeba při usínání po obědě, s touhle knížkou bude velká legrace!

zdroj: Svojtka.cz


Názov: A kde máš svůj nočník ty? Na farmě 
Autorka: Marie Vanderbemden 
Vydavateľ: Svojtka & Co. 
Poznámka: vekové odporúčanie: 2+ 

Oficiálna anotácia: Králík, slepička a koníček – ti všichni kakají. Umíš si říct i ty, když potřebuješ? Veselá interaktivní knížka pro děti, jež se právě učí chodit na nočník. 

Tato vtipná a hravě ilustrovaná knížka je ideální učební pomůckou pro rodiče, jejichž děti se právě učí na nočník. Pomůže dítěti pochopit, že čurání a kakání je přirozenou součástí života a že chodit na nočník nebo na záchod je snadné. Děti se budou bavit při prohlížení ilustrací a zjišťování, kde zvířátka z farmy zanechali hovínka. A kde má svůj nočník pan farmář? Ať už s nočníkem, nebo bez něj, s touhle knížkou bude velká legrace!

zdroj: Svojtka.cz


Názov: Pozor, jede vláček! 
Autor: Vojtěch Kubašta 
Vydavateľ: Albatros 
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+ 

Oficiálna anotácia: Vydejte se na cestu s prostorovou knihou známého výtvarníka Vojtěcha Kubašty. 

Nastupovat! Malý strojvůdce zazvonil na zvonek. Držte si klobouky, na železniční trať právě vjíždí vláček s pohádkovými bytostmi. Hned za lokomotivou sedí pejsek s kočičkou. A za nimi v modrém vagónku salutuje vojáček. Slavný mořeplavec nastoupil do vlaku na poslední chvíli. Kampak asi jede? Přečtěte si další, tentokrát poněkud netradiční trojrozměrnou knihu slavného výtvarníka Vojtěcha Kubašty, jehož práci dodnes obdivuje celý svět. V češtině vychází vůbec poprvé!


Názov: Malý traktor so zvieratkami 
Autor: Vojtěch Kubašta 
Vydavateľ: Albatros 
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+ 

Oficiálna anotácia: Je čas zberu úrody, krásny deň a dobrí kamaráti sa rozhodnú, že sa namiesto práce vyberú na výlet. Užijú si množstvo zábavy v zábavnom parku! Poďte sa pozrieť, aké kúsky predvádzajú naši hrdinovia v interaktívnej knihe slávneho českého výtvarníka Vojtěcha Kubaštu, s knihami ktorého vyrastali celé generácie detí.


Názov: Malý dom, kolieska v ňom 
Autori: Radek Malý & Vojtěch Kubašta 
Vydavateľ: Albatros 
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+ 

Oficiálna anotácia: Čo je to čas? A ako sa meria? 

O siedmej ráno vyskočia Filip a jeho sestra Lucka z postieľky, zacvičia si a hurá do nového dňa. Ak chcete vedieť, čo všetko na malých súrodencov čaká, zatiaľ čo sa hodiny neúprosne posúvajú vpred, otvorte leporelo geniálneho výtvarníka Vojtěcha Kubaštu a začítajte sa do pôvabných veršov popredného českého básnika Radka Malého. Razom pochopíte, že detský deň od siedmej do siedmej je plný veľkých dobrodružstiev. Súčasťou knižky sú aj skutočné hodiny s posuvnými ručičkami, vďaka ktorým sa každý malý čitateľ môže naučiť, ako sa meria čas.


Názov: Čin-Čin 
Autorka: Ľudmila Podjavorinská 
Vydavateľ: Ikar 

Oficiálna anotácia: Nové vydanie milej ilustrovanej knižky plnej básničiek o lenivom vrabčiakovi Čimovi. Po mnohých príučkách sa napokon z neho stane správny vrabčí otec. Knižka je aj o jeho krásnej žienke Činke, o gajdošovi Čmeľovi, zlatej muške, lastovičkách i o pani Vilme...

zdroj: Bux.sk


Názov: Lunapark: Leporelo s okénky, schovkami a otáčecím kolem! 
Autor:  
Vydavateľ: Egmont ČR 
Poznámka: vekové odporúčanie: 4+ 

Oficiálna anotácia: Vydejte se za interaktivním dobrodružstvím! 

Pojďte s námi do lunaparku! Užijte si bezva zábavu v lunaparku s touto úžasnou interaktivní hrací knížkou. Najdete v ní posuvná okénka, točicí kola, chlopně a na obrázcích spoustu věcí k vidění a ukazování. Leporelo Lunapark se výborně hodí pro společné čtení a hraní s nejmenšími čtenáři.


Názov: Proč ten ptáček z větve nespadne 
Autori: Jan Skácel & Josef Čapek
Vydavateľ: Vyšehrad 
Poznámka: vekové odporúčanie: 5+ 

Oficiálna anotácia: Knížka básní pro děti, které Jan Skácel napsal k obrázkům zvířatek Josefa Čapka. 

Básnická knížka, kterou Jan Skácel napsal ke kresbám zvířat Josefa Čapka. „Snad měly kdysi pobavit malířovu dceru Alenku, snad byly zamýšleny pro případné ilustrační použití – nevíme. Víme však, že teprve básníkova volba a slovní ilustrace učinila z opuštěné hromádky jednotlivých kreseb skutečný cyklus s vlastním posláním a tím je zachránila pro budoucnost.“ (J. Opelík)


Názov: Ladovy veselé učebnice: Brouci a hmyz 
Autori: Josef Lada & Ladislav Stehlík 
Vydavateľ: Albatros 
Poznámka: vekové odporúčanie: 5+ 

Oficiálna anotácia: "Třetí pokračování Ladových veselých učebnic!"

V novém vydání Brouků a hmyzu Ladislava Stehlíka a Josefa Lady se děti mohou dočíst, že náš největší brouk je roháč, proč mravenci chovají mšice, že vážky se vyskytovaly na Zemi dlouho před člověkem nebo jak vysoko se umí vymrštit kovařík. Nechybí tradičně krátké básničky.


Názov: Prázdniny malého Mikuláša 
Autori: René Goscinny & Jean-Jacques Sempé 
Vydavateľ: Slovart 
Poznámka: séria Malý Mikuláš, 3 diel 
Poznámka: vekové odporúčanie: 5+ 

Oficiálna anotácia: Tretia kniha o Mikulášovi s hlavou plnou vynikajúcich nápadov a nesporným pozorovacím talentom rozpráva o lete a o prázdninách malého nezbedníka. 

Trávi ich s rodičmi v prímorskom hoteli i bez nich v letnom tábore. Všade si rýchlo nájde seberovných kamarátov, s ktorými neprejde ani jediný deň bez veselej príhody, nečakaného dobrodružstva či malej katastrofy so šťastným koncom, skrátka bez fantastických zážitkov. Vtipné príbehy malého Mikuláša pobavia nielen deti, ale aj rodičov.

zdroj: Slovart


Názov: Linda a Gusto 2: Tapír v tom pláva 
Autorky: Polly Faber & Clara Vulliamy 
Vydavateľ: Ikar 
Poznámka: edícia Stonožka, séria Linda a Gusto, 2. diel 
Poznámka: vekové odporúčanie: 6+ 

Oficiálna anotácia: Linda Vševedková je skvelá v mnohých veciach, napríklad vie dosiahnuť, aby sa bojazlivý tapír cítil v rušnom meste ako doma. Gusto je tapír a vďaka Linde je zo dňa na deň odvážnejší. Druhá zbierka príbehov tejto nerozlučnej dvojice vám prinesie nielen vášnivý tanec či nebezpečný únos, ale aj bolestivú rozlúčku. Príde Gusto na to, na čom mu záleží najviac na svete?

zdroj: Bux.sk


Názov: Mirelka Pátračová rieši prípad kliatby Rozmaznaného pudla 
Autorka: Kate Pankhurst 
Vydavateľ: Ikar 
Poznámka: edícia Stonožka, séria Mirelka Pátračová rieši, 4. diel 
Poznámka: vekové odporúčanie: 8+ 

Oficiálna anotácia: Žiadna záhada nie je príliš záhadná, žiadny problém príliš zamotaný. To je heslo Mirelky Pátračovej a jej kamarátok Pipy a Violety z detektívnej kancelárie Tri pátračky. Doteraz všetkých šokovali svojimi výsledkami. Sú dokonca schopné vyriešiť akúkoľvek záhadu aj v pyžamách! Presvedčia vás o tom aj v novom prípade, v ktorom je miestom činu Mláčkovské múzeum. Podarí sa im vypátrať, či je vypchatý pudel zakladateľky múzea Lady Mäkkýšovej naozaj prekliaty? Štvrtá kniha zo série plnej humoru, veselých obrázkov a praktických tipov pre mladých super detektívov! 

zdroj: Bux.sk


Názov: Marcy a hádanka od sfingy 
Autor: Joe Todd-Stanton 
Vydavateľ: Paseka 

Oficiálna anotácia: Milá čtenářko, milý čtenáři, když zvedneš v noci hlavu, zjistíš, že obloha je plná zářících zvířat. Ale víš, kdo je na tmavém nebi pastýřem? Malá Marcy je dcerou věhlasného dobrodruha Artura z rodu Brownstonů, známého svou neohroženou povahou. Když ten však zmizí v Egyptě, místě plném kouzel a starodávných bohů, musí Marcy proniknout na sluneční bárku a odletět ke sfinze, která jí dá zapeklitou hádanku. Jenom tehdy, když ji rozluští, shledá se znovu se svým tatínkem. Vydej se na dobrodružnou cestu, setkej se s egyptskými božstvy a pronikni do podsvětí této tajemné země. Budeš mít tu nejlepší průvodkyni – malou holčičku, jež sama poznala, že statečnost není výsadou silných, ale těch nejmenších, kteří dokážou svůj strach překonat.


Názov: Podivuhodná cesta Nilse Holgerssona 
Autorka: Anne Ameling 
Vydavateľ: Pikola 

Oficiálna anotácia: Klasický příběh světoznámé švédské spisovatelky znovu ožívá v převyprávění pro malé děti, doprovázeném barvitými výpravnými ilustracemi! Nils Holgersson je kluk, který rád dělá naschvály. Skřítkové ho za trest zmenší na svou velikost, aby ho vytrestali. A Nilsovi začíná podivuhodné putování. S kačerem ze statku se nedopatřením přidá k divokým husám, které táhnou krajinou. Zažívá jedno napínavé dobrodružství za druhým. Zapomene přitom na svou zlomyslnost a pomáhá zvířatům v nouzi. Z cesty se vrací domů jako vyměněný!

Selma Lagerlöfová původně psala knihu se záměrem nabídnout dětem poutavou formu zeměpisu, seznámit je s různými oblastmi Švédska, ale i se životem na vesnici a v přírodě. Z příběhu se brzy stal světový bestseller, který byl i několikrát zfilmován.


Názov: Galaktická škola: Núdzové pristátie 
Autor: Scott Seeger
Vydavateľ: Fragment 
Poznámka: vekové odporúčanie: 9+ 
Poznámka: rada Galaktická škola, 2. diel 

Oficiálna anotácia: Pokračovanie dobrodružných príbehov z hlbín vesmíru. 

Na galaktickej škole v hlbinách vesmíru sa bude konať výročný ples. Kelvin naň túži pozvať žiarivú Lunu (je fakt žiarivá – doslova!), lenže po tom, čo naňho prasklo, že nie je mega supergénius, už u nej nemá šancu. Kým si Kelvin láme hlavu nad tým, ako byť znovu super cool, ujde zo svojho väzenia na asteroide šialený vedec Erik Nemoholson a spolu s armádou Pimoňov (zhoda s Mimoňmi je čisto náhodná) sa rúti na školu. Bitka za záchranu sveta je nevyhnutná a bude to poriadny tanec!


Názov: Já, Caesar, a banda z Kapitolu 
Autor: Frank Schwieger 
Vydavateľ: Edika 
Poznámka: vekové odporúčanie: 10+ 

Oficiálna anotácia: Nejznámější římské pověsti a báje, které bez příkras vyprávějí Caesar a spol. 

Proč je Romulus vždycky tak neuvěřitelně vzteklý? Jak dojde k tomu, že pár kejhajících hus zachrání Kapitol? Jak to, že se nechá Kleopatra dobrovolně zabalit do zaprášeného koberce? A proč musí dva nejlepší přátelé nastoupit proti sobě v gladiátorském zápase? Konečně se to dozvíš z první ruky: Zde vyprávějí Caesar a spol. v přímém přenosu a bez příkras o svých dobrodružstvích.


Názov: Inkoust, kov a sklo 
Autorka: Gwendolyn Clare 
Vydavateľ: CooBoo 
Poznámka: rada Inkoust, kov a sklo, 1. diel 
Poznámka: vekové odporúčanie: 12+ 

Oficiálna anotácia: Je možné napsat svět se špatným koncem? První díl steampunk-fantasy série. 

Když se propojí konkrétní člověk, konkrétní pero a konkrétní kniha, dokážou vytvářet zcela nové světy. Elsa z jednoho takového pochází. Její matka ho neustále mění a po jejím únosu Elsa musí vstoupit do reality. V alternativní viktoriánské Itálii potkává kromě tajemné skupiny vědců a vynálezců i krásného mechanika s tragickou minulostí. Podaří se jí vrátit svět do správných kolejí, nebo ji dříve najde nájemný vrah?


Názov: Politicky korektní pohádky na dobrou noc 
Autor: James Finn Garner 
Vydavateľ: CPRESS 
Poznámka: vekové odporúčanie: 12+ 

Oficiálna anotácia: Jak by vypadaly klasické pohádky, kdyby byly vyprávěny se vší politickou korektností?

Jak by vypadaly klasické pohádky, pokud by musely být převyprávěny se vší politickou korektností? Křehké princezny, statní muži, staré a bezbranné babičky i stereotypně zlí vlci. Těm už odzvonilo. Je čas překonat veškeré předsudky. Císař není nahý, vyznává prostě jen alternativní způsob oblékání. Sněhurka se neuchýlila do chaloupky k sedmi trpaslíkům, nýbrž k sedmi vertikálně znevýhodněným mužům. Nejznámější pohádky zbavené všech nešvarů a převyprávěné tak, aby nikoho nemohly ani trochu pohoršit, aneb břitký humor pro dospělé děti.


Názov: Můj rok 1949 
Autorky: Alena Breuerová & Jarmila Frejtichová 
Vydavateľ: Management Press 
Poznámka: Můj rok... 
Poznámka: vekové odporúčanie: 15+ 

Oficiálna anotácia: Vydejte se s námi po stopách času a prožijte znovu rok 1949. 

Z hlediska proslulosti rok 1949 za svým předchůdcem silně pokulhává. Je to však opět jedna z mnoha dějinných nespravedlností. Právě v roce 1949 totiž doopravdy startuje většina změn, které máme s nástupem komunismu spojené. Začíná první pětiletka. Je přijat zákon o JZD. Naplno se rozjíždějí politické procesy. Zavírají se hranice. Začíná industrializace Slovenska. Buduje se těžký průmysl. A chystají se velké oslavy sedmdesátin Josifa Vissarionoviče Stalina. Obyvatelé Zlína si musejí zvyknout, že od nynějška bydlí v Gottwaldově, horník Šencl je jmenován ředitelem uhelných dolů v Handlové, ženy nastupují do práce, dělníci na vysoké školy, živnostníci a úředníci do továren. Vily a zámky se mění v jesle, školky a školicí střediska. Také ve světě se dějí věci. Je založeno NATO. Končí blokáda Berlína. Německo se rozděluje na východní a západní. Sovětský svaz uskutečňuje první jaderný výbuch. Je vyhlášena Čínská lidová republika... [zvyšok anotácie nájdete po kliknutí na odkaz pod obrázkom]


Názov: Zázraky padlých svätých 
Autorka: Maggie Stiefvater 
Vydavateľ: Slovart 

Oficiálna anotácia: Všetci hľadajú zázrak. Ale zázraky nikdy nie sú také, aké čakáte. Návštevník mestečka Bicho Raro v Colorade tu nájde krajinu temných svätcov, zakázaných lások, snov o vede, zázrakmi posadnutých sov, jednu či dve siroty a oblohu plnú vnímavých púštnych hviezd. V srdci tohto mesta žijú Soriovci, ktorí majú dar konať nezvyčajné zázraky. A srdcom tejto rodiny sú traja ľudia s túžbou zmeniť jej budúcnosť: Beatriz, dievča bez pocitov, ktoré sníva iba o slobode zahĺbiť sa do vlastných myšlienok; Daniel, svätec z Bicho Raro, ktorý robí zázraky pre každého okrem seba; a Joaquin, ktorý po nociach prevádzkuje pirátske rádio Diablo Diablo.

zdroj: Slovart

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára