Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 29. júla 2019

Augustové knižné novinky (2019)


Názov: Píseň zbloudilých duší
Autorka: Jesmyn Wardová
Vydavateľ: Vyšehrad 

Oficiálna anotácia: Americký Jih ve své hrůze i kráse, ve své krutosti i slitování.

Píseň zbloudilých duší je zajímavou variací na román odehrávající se na cestě – intimní portrét jedné rodiny, ale i výpravný příběh o vedru, bahnu a umírání. Provází nás státem Mississippi minulosti i dneška a pozoruje na něm nelidskost v srdci příběhu samotné Ameriky.

Třináctiletý Jojo se snaží chovat jako dospělý po vzoru svého dědy, kterému říká „taťko“. To od svého druhého dědy zaslechl v životě méně slov než od zvířat, jejichž řeči rozumí. Jojova mladá matka Leonie neustále bojuje sama se sebou i s okolím, a nemá proto na Joja ani na jeho mladší sestřičku čas. Nejvíce jí nedává spát drogová halucinace v podobě jejího zesnulého bratra. Jednoho dne však sbalí děti a vydá se vyzvednout Michaela, Jojova otce, z vězení. Tam už na Joja čeká další třináctiletý chlapec…

William Faulkner prý kdysi řekl: „Abychom pochopili svět, musíme nejdříve poznat místo, jako je Mississippi.“ Nikdo jiný nám tuto znalost dnes nezprostředkuje lépe než Jesmyn Wardová.

Není náhodou, že právě ona obdržela jako první spisovatelka americkou Národní knižní cenu hned dvakrát, a to za svůj druhý román Salvage the Bones (2011), který Vyšehrad též připravuje k vydání, a v roce 2018 právě za Píseň zbloudilých duší. S americkým Jihem je spjata od dětství a také se tam po studiu na Stanfordu i vrátila. Soustavně se věnuje literárnímu zpracování dnešní reality Afroameričanů, a to ve formě beletristické i faktografické (např. memoárem Men We Reaped). Od roku 2014 přednáší na anglistice na Tulane University, kam přešla z University of South Alabama, kde vyučovala v programu tvůrčího psaní. 


zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Neskartované
Autor: Karol Urban
Vydavateľ: ecoletra.com 

Oficiálna anotácia: Spomienky bývalých príslušníkov ŠtB ochotných podať svedectvo, obsahujú najzaujímavejšie poukazy na menej známe a doposiaľ nepublikované akcie zaniknutej Štátnej bezpečnosti. Všetky by sa ani do jednej knižky nezmestili. Predkladané sú skôr voľnejšou interpretáciou, avšak pravdivou. Niektoré sa odohrali na javisku dávnejších čias histórie Československa okolo roku 1948, iné v období po roku 1968, až po rok 1989, na konci ktorého už nie je osudová osmička. Svedčia o ich služobnej kariére a postojoch v kľúčových momentoch dejinných zvratov. Mnohé by sa mohli zdať ako neuveriteľné, o iných dodnes nie je všetko dokonale známe. Ani väčšine ich aktérov... 


zdroj: Panta Rhei


Názov: Život a Smrt
Autor: Tomáš Kabourek
Vydavateľ: Tomáš Nosek 

Oficiálna anotácia: Jaké strasti může přivést cesta plná strachu, tmy, stesku po domově, osamocenosti, ale i nerozbitného přátelství ukutého z nejtvrdší oceli? Podaří se jednomu člověku změnit svět k nepoznání? Napínavá kniha, kterou právě držíte v rukou, skrývá kromě odpovědí mnohem více, než byste si mysleli. Máte-li dostatek odvahy, lučištník vám bude vyprávět svůj příběh. Často do sebemenších mrazivých detailů… Čeho se bojíte více? Života nebo Smrti? 


zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Vetešník
Autor: Jess Kidd
Vydavateľ: Host 

Oficiálna anotácia: Samotářská pečovatelka a nevrlý vetešník v domě plném tajemství…

Maud Drennanová je pečovatelka, které se následkem tragické události v dětství zjevují upovídaní duchové svatých. Kromě své bytné se s nikým nestýká a plně se věnuje svému povolání, v němž nachází útěchu — dokud se neseznámí s panem Floodem. Cathal Flood žije v rozlehlé rezidenci plné haraburdí a divokých koček. Předchozího pečovatele dohnal do blázince a Maud je jeho poslední nadějí, že bude moci ve svém sídle zůstat. Nesourodou dvojici stmelí láska k irským příběhům i společná nevraživost vůči Floodovu panovačnému synovi. Jenže z temných koutů domu se začnou vynořovat rodinná tajemství a záhady, které se Maud snaží s pomocí své bytné vyřešit. Byla smrt Cathalovy krásné manželky Mary skutečně nehoda? A jak s rodinou Floodových souvisí zmizení patnáctileté školačky v Dorsetu? 



zdroj: Knihcentrum


Názov: Pravidla zdvořilosti
Autor: Amor Towles
Vydavateľ: Vyšehrad 

Oficiálna anotácia: Čtenáři i kritikou oslavovaný román z prostředí newyorské smetánky třicátých let minulého století, který dává vzpomenout na to nejlepší z děl F. Scotta Fitzgeralda. 

Pětadvacetiletá Katey nemá na konci roku 1937 příliš důvodů k oslavám, a tak si s kamarádkou naplánuje klidný silvestrovský večer v zapadlém jazzovém baru. Náhodné setkání s úspěšným bankéřem Tinkerem, který v baru hledá svého bratra, jí však naprosto změní život. Od onoho osudného Silvestra pak sledujeme Kateyinu klikatou cestu mezi newyorskou smetánku, poznáme pozlátko i bídu „lepší společnosti“ a nahlédneme do duše neobyčejné dívky s ještě neobyčejnějším osudem.

Amor Towles se v románu Pravidla zdvořilosti pokouší o zdánlivě nemožné – očima ženy se v něm probouzí dávno zaniklý svět se všemi jeho nepsanými zákony a zásadami, které něžnému pohlaví nedávaly příliš šancí na seberealizaci a úspěch. Období 30. let minulého století se mu však daří vykreslit s obdivuhodnou živostí a čtenář se zvědavostí sleduje, kam až se Katey za pomoci šťastných náhod i vlastních schopností podaří vystoupat.  


zdroj: Knihcentrum


Názov: Hlava XXII
Autor: Joseph Heller
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: edícia EVG   

Oficiálna anotácia: Román Hlava XXII je jedným z najdôležitejších protivojnových diel, ktoré vyšli po druhej svetovej vojne. Autor opisuje márny boj hlavného hrdinu Yossariana proti absurdnej vojenskej mašinérii, pričom hojne využíva čierny humor a neustále balansuje medzi komikou a hororom. Názov knihy odkazuje na vojenský predpis, podľa ktorého vojakov s istým počtom náletov odvelia z vojny, no zároveň nariaďuje, že vojak musí za každých okolností poslúchnuť svojho nadriadeného a plukovníci neustále zvyšujú počet náletov. Podľa románu bol nakrútený úspešný film. 


zdroj: Slovart


Názov: Výrostek
Autor: Fjodor Michajlovič Dostojevskyj
Vydavateľ: Slovart CZ 

Oficiálna anotácia: Mnozí milovníci Dostojevského považují Výrostka za jeho nejlepší dílo. Autorův génius v něm s neuvěřitelnou přesvědčivostí a otevřeností promlouvá ústy vypravěče - hlavní postavy, na nejzazší okraj společnosti vyhoštěného levobočka Arkadije Dolgorukého, který sám sebe s odzbrojující upřímností označuje za „výrostka" a stejně kriticky dokáže nahlížet i na své okolí. Je to mládenec plný protikladů - citlivý a současně zmatený ve svých citech, naivní a nedůvěřivý zároveň, na straně jedné upřímný, romantický snílek, toužící dobrat se pravdy a dobra i za cenu sebeobětování, na straně druhé člověk „podzemní", pokořený a zesměšňovaný, sebedestruktivní a sám sebou pohrdající, toužící po pomstě. Jeho těžký a zdlouhavý zápas o sebe sama se podobá hře v neúprosnou ruletu. Podaří se mu po všech bouřlivých a podivuhodných peripetiích obstát? 


zdroj: Slovart


Názov: Všichni sou trapný
Autorka: Simona Bohatá
Vydavateľ: Host 

Oficiálna anotácia: Radosti a strasti pražského Žižkova v časech normalizace.

Puberťáci Bóža a Růža bez sebe nedají ani ránu. Martin s nikým nemluví a je tajemný jako hrad v Karpatech. Holky se pošťuchují a soutěží v trapnosti — myslí si kluci. Až na to, že by s holkama taky chtěli něco mít. Třeba Šimona — ta má doma dokonce video! Všichni jsou z jedné třídy a pod dohledem učitele Jury se tak nějak snaží dospět. V kulisách Žižkova osmdesátých let. Do Prahy se chodí jenom výjimečně — Žižkov je svět sám pro sebe, Praha je velký svět. Estébáci, šlapky a veksláci možná překračují hranice oběma směry, ale děti, kriplové a týraná zvířata jsou doma jenom na Žižkově.

Simona Bohatá přichází s novelou, která má výraznou atmosféru. Místem je periferie, časem normalizační bezčasí, hlavními postavami děti. A jazykem živá pražština, řeč průjezdů, dvorů a pavlačí. Z fragmentární struktury vyprávění postupně vystupuje obraz jednoho zvláštního světa, který dnes už téměř zmizel. Máloco je však této novele vzdálenější než nějaká normalizační nostalgie. Román Všichni sou trapný je ostrá próza z doby, kdy zničit někomu život bylo až příliš snadné. A sobě zvlášť. 



zdroj: Knihcentrum


Názov: Blíženci
Autorka: Melanie Goldingová
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Sú to jej milované dvojčatá, alebo podvrhnuté deti? Všetci jej vravia, že je vyčerpaná a potrebuje si poriadne oddýchnuť. Majú pravdu. Lauren Tranterová práve porodila krásne dvojčatá, Morgana a Rileyho, a v živote nebola unavenejšia. Len ona však vie, čo sa stalo v prvú noc po pôrode v nemocničnej izbe. Odrazu sa tam objavila záhadná cudzia žena a chcela jej deti vziať. Vlastne nie vziať, vymeniť za akési iné... stvorenia. Okrem Lauren ju však nikto iný nevidel. Ani policajti nič nezistili. Všetci od lekára až po jej manžela sú presvedčení, že všetko sa odohralo iba v jej hlave. S výnimkou detektívky Joanny Harperovej, ktorej intuícia našepkáva čosi iné. Prešiel mesiac. V jedno slnečné ráno sa ustráchaná Lauren konečne vyberie s dvojčatami na prechádzku k rieke, zdriemne si na lavičke – a obe deti zmiznú. Polícia pohotovo zakročí, ale keď sa nakoniec dvojčatá nájdu, sú akési iné. Vyzerajú síce ako Morgan a Riley, aspoň všetci ostatní to tvrdia, ale Lauren sa niečo nezdá a zdesene kričí: To nie sú moje deti! Lauren je odhodlaná svojich synov nájsť a zachrániť, tak ako to káže stará legenda, aj keď riziko je nepredstaviteľné. Ak sa mýli, urobí najväčšiu chybu vo svojom živote.


zdroj: Bux



Názov: Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi
Autor: Jeremy Dronfield
Vydavateľ: Jota 

Oficiálna anotácia: Tam, kde je rodina, je i naděje...

Gustav Kleinmann, vídeňský židovský čalouník, je v roce 1939 zatčen nacisty a spolu se svým dospívajícím synem Fritzem odvlečen do německého Buchenwaldu. Tam se začíná jejich nepředstavitelný příběh plný násilí, hladu a nucených prací, v rámci nichž budovali koncentrační tábor, své vlastní vězení. Když Gustava zařadili do transportu do Osvětimi, což se tehdy rovnalo rozsudku smrti, odmítl ho Fritz opustit. V časech hrůz, jichž se stali svědky, i utrpení, jež prožili, je naživu držela jediná jistota: láska mezi otcem a synem.

Kniha vychází z Gustavova tajně vedeného deníku a je podložena důkladným archivním výzkumem. Poprvé vypráví jejich příběh – příběh o odvaze a přežití, v dějinách holokaustu bezprecedentní.

Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi je připomínkou jak té nejlepší, tak té nejhorší stránky lidství, síly rodinného pouta i nezdolnosti lidského ducha.

 
zdroj: Knihcentrum



Názov: Jak chytit krtka: A najít v přírodě sám sebe
Autor: Marc Hamer
Vydavateľ: Host 

Oficiálna anotácia: Skromná a meditativní oslava života, přírody a záhadných tvorů z podzemí.

Krtci jsou sice obyčejná, ale přesto záhadná stvoření. Jejich zvyky jsou nevyzpytatelné, mají bizarní těla a jsou to naprostí samotáři. Spisovatel a zahradník Marc Hamer se jim přiblížil víc než kdo jiný. Nejen kvůli své letité zahradnické praxi, ale i díky zkušenosti vesnického chlapce bez domova, zvyklého přespávat v remízkách a toulat se otevřenou krajinou. Během let se Hamer o malých hebkých tvorech z podzemních temnot naučil opravdu hodně, stejně jako o pověrách, které krtky obklopují. Práce na zahradách vyškolila Marka Hamera nejen v chytání škůdců, ale i v občasné životní nutnosti přijímat věci (a krtky) takové, jaké (jací) jsou. Kniha Jak chytit krtka pojednává nakonec možná více o lidech zahrabaných ve svých životech než o krtcích samotných. 



zdroj: Knihy Dobrovský



Názov: Osudy slovenských umeleckých a starožitných pamiatok
Autor: Milan Vároš
Vydavateľ: Milan Vároš 

Oficiálna anotácia: Bohato ilustrovaná kniha opisuje smutné osudy vzácnych diel. Obraz Jožka Piťa namaľoval slávny P. M. Bohúň za peniaze z národnej zbierky, liptovský podžupan Béla Majláth ho zašantročil. Maďarské národné múzeum autorovi písomne potvrdilo, že je už pol druha storočia v neprístupnom depozite. Ružomberský rodák Elemír Köszeghy-Winkler, vzdelaný historik umenia, riaditeľ múzea v Košiciach, rozkázal v decembri 1918 odviezť vo vagónoch najcennejšie exponáty múzea do Budapešti a ako dôchodca roku 1944 predal obraz Pokušenie sv. Antona z 15. storočia – zmocnil sa ho vo východoslovenskej obci Dravce. V júli 1939 počas horthyovskej okupácie Košíc zmizol z klenotnice Dómu sv. Alžbety zlatý gotický kalich Majstra Antona z roku 1503... 


zdroj: Bux


Názov: Bylinková lekáreň
Autorka: Viola Haršániová
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: edícia Príroda   

Oficiálna anotácia: Slovensko patrí medzi krajiny s najvyššou spotrebou liekov na svete. Podľa nej by sme mali byť všetci zdraví a fit. No je to naozaj tak? Ľudstvo, ale aj zvieratá po celé tisícročia používali na liečenie rôznych neduhov dary prírody – liečivé rastliny. Príroda na Slovensku je k nám mimoriadne štedrá a ponúka nám množstvo vzácnych bylín s liečivými účinkami. Svoje dlhoročné skúsenosti s nimi spracovala bylinkárka a pokračovateľka tradície slovenského ľudového liečiteľstva Viola Haršániová v tejto knihe. Nájdete v nej cenné informácie o takmer 80 liečivých bylinkách, ich využití a pôsobení na ľudské telo. 


zdroj: Bux


Názov: Spoznaj vtáky podľa peria: 60 najdôležitejších druhov vtákov
Autor: Einhard Bezzel
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: edícia Príroda   

Oficiálna anotácia: Dokonalé fotografie vtáčích pier zoradené podľa farebných odtieňov.

Našli ste na prechádzke perá a zaujíma vás, ktorým vtákom patria? Vďaka tejto knižke sa vám ich podarí určiť rýchlo a jednoducho.

- Vtáčie perá sú zoradené podľa podobných znakov na fotografiách, ktoré mimoriadne verne zobrazujú skutočnosť.
- V tejto knihe sa dozviete všetko o podobe, stavbe, funkcii, ale aj náleziskách vtáčích pier.
- Okrem toho tu nájdete veľa detailov zo života vtákov – s fotografiami 60 najdôležitejších druhov vtákov, ktorých perá vám predstavíme. 



zdroj: Bux



Názov: Domečky pro včely a užitečný hmyz
Autor: Petr Bogusch
Vydavateľ: Grada 

Oficiálna anotácia: Když se vám podaří přivábit samotářské včely, osy a jiný užitečný hmyz, vaše zahrada ožije - opylené plodiny přinesou bohatou úrodu, ekologicky a šetrně se zbavíte mnohých škůdců. Připravte jim proto hmyzí domeček, ve kterém se rádi usídlí. 


zdroj: Knihcentrum


Knihy pre deti a mládež


Názov: Objavujeme svet hrou! [-] Dopravné prostriedky
Autorka: Nathalie Choux
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: séria MiniPédia 

Oficiálna anotácia: Tieto autá poznám, tie nám jazdia pod oknami! Ale kde jazdí električka a metro? Koho vozí diaľkový autobus a čo sa mieša v tej veľkej hlučnej cisterne na stavbe? Pre všetkých malých milovníkov rýchlych kolies je táto knižka ako stvorená. Nestačí však dopravné prostriedky obdivovať, treba ich vedieť aj správne pomenovať. Aký je rozdiel medzi raketou a lietadlom? Vieš, čo je lanovka alebo šliapadlo? Prezerajte si s dieťaťom jednoduché obrázky v štýle MiniPÉDIE a pomocou otočného kolieska spolu hľadajte správne vozidlo. Knižka pre najmenších rozvíja slovnú zásobu a jemnú motoriku.


zdroj: Svojtka & Co.
  

Názov: Objavujeme svet hrou! [-] Zvieratá 
Autorka: Nathalie Choux 
Vydavateľ: Svojtka & Co. 
Poznámka: séria MiniPédia 

Oficiálna anotácia: Niektoré zvieratká mám doma, iné môžem pozorovať vonku. A tie divé poznám len zo zoologickej záhrady alebo z obrázkovej knižky, ako je táto! Nestačí však zvieratka spoznať, treba ich vedieť aj správne pomenovať. Aký je rozdiel medzi líškou a vlkom? Ku ktorej mamičke patrí teliatko, a ku ktorej prasiatko? Kam sa zatúlalo medvieďa? Prezerajte si s dieťaťom jednoduché obrázky v štýle MiniPÉDIE a pomocou otočného kolieska spolu hľadajte správne zviera. Knižka pre najmenších rozvíja slovnú zásobu a jemnú motoriku. 


zdroj: Svojtka & Co.


Názov: Záhrada [:] Priestorové leporelo
Autorka: Fiona Watt
Vydavateľ: Svojtka & Co. 

Oficiálna anotácia: Roztvor knihu a nechaj sa okúzliť týmto priestorovým leporelom, ktoré ti ukáže záhradu plnú života.

Táto očarujúca záhrada je pokojná len zdanlivo, je tu totiž poriadne živo. Roztvor priestorové leporelo a nechaj sa vtiahnuť do farebného sveta plného zvierat a rastlín. Ktorý hladný tvor si robí zálusk na zeleninu v záhone? Čo majú na práci usilovné včely? Kto sa skrýva v hromade lístia a kto pod lekná? S otvorením každej ďalšej stránky vydýchneš úžasom. Záhrada je plná života a je na čase ho všetok objaviť.   


zdroj: Svojtka & Co.

Názov: Zvieratká na safari
Autor: Vojtěch Kubašta
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+ 

Oficiálna anotácia: Prečítajte si netradičnú trojrozmernú knihu českého výtvarníka Vojtěcha Kubaštu, ktorého prácu obdivuje celý svet.  

Už ste niekedy boli v Afrike? Že nie? Tak neváhajte a pripojte sa k našej partii zvieracích kamarátov! Spoznáte nielen africké zákutia, ale aj miestnu zverinu. Stačí otvoriť túto zábavnú interaktívnu knihu slávneho českého výtvarníka Vojtěcha Kubaštu, s ktorého knihami vyrastali celé generácie detí, a v okamihu sa ocitnete priamo v Afrike. Sami budete prekvapení, ako to celé dopadne. 


zdroj: Albatrosmedia


Názov: Drobní živočichové
Autor: -
Vydavateľ: Rebo 

Oficiálna anotácia: Knížka Drobní živočichové dětem představí nejmenší
obyvatele naší planety – létající i lezoucí hmyz, pavouky, plže... prostě všechnu tu drobnou havěť, kterou máme sklon přehlížet, a která je přitom pro život na Zemi tak důležitá. Malí přírodovědci se v ní dozvědí, v jakém prostředí mohou různé drobné živočichy najít, a také různé zajímavosti z jejich života. 


zdroj: Knihcentrum

Názov: Kočky
Autor: -
Vydavateľ: INFOA
Poznámka: séria Pohlaď si zvířátko, edícia Infoa dětem
Poznámka: v sérii Pohlaď si zvířátko vyjde aj tituly Psi, Koně; všetky tri zmieňované tituly majú vyjsť až 30. 8. 

Oficiálna anotácia: momentálne nezverejnená. 


zdroj: Knihcentrum


Názov: Chrobáčiky: Hmatová knižka
Autorka: Elena Rabčanová
Vydavateľ: Fortuna Libri
Poznámka: edícia Fortuna Junior 

Oficiálna anotácia: Interaktívna knižka, pomocou ktorej si deti rozvíjajú hmat, trénujú grafomotoriku a podporujú logické myslenie. Knižka je určená pre všetky deti, ktorým sa páči hmyz a ktoré ho chcú spoznávať hravou formou pomocou množstva zaujímavých úloh.   


zdroj: Knihcentrum


Názov: Dokážem to sám: Knižka s puzzlami
Autorka: Elena Rabčanová
Vydavateľ: Fortuna Libri
Poznámka: edícia Fortuna Junior 

Oficiálna anotácia: Interaktívna knižka, pomocou ktorej si deti trénujú logické myslenie a jemnú motoriku a zároveň ich hravou formou nabáda k samostatnosti pri bežných denných činnostiach.   


zdroj: Knihcentrum


Názov: Vysvetli mi, prečo krava dáva mlieko?
Autorky: Joséphine Sauvage & Magali Clavelet
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: séria Moje prvé otázky

Oficiálna anotácia: Táto knižka odpovedá na to, čo deti skutočne zaujíma, keď spoznávajú svet okolo seba a túžia mu porozumieť.

Zaujíma ťa, čo sa deje na farme? Prečo rastliny na poliach rastú v riadkoch, ako sa robia balíky slamy, alebo prečo nie sú kuriatka vo všetkých vajciach? Odpovede na tieto a ďalšie otázky nájdeš vnútri knihy. Na každej dvojstrane je veľké odklápacie okienko, pod ktorým sa schováva odpoveď. Ďalšia strana obsahuje doplňujúce informácie pre malých zvedavcov, ktorí chcú vedieť vždy o trochu viac. Odpovede sú podané tak, aby im deti porozumeli. Zistite, čo všetko so svojimi malými zvedavcami môžete objaviť na poli alebo na statku, a vrhnite sa do preskúmavania!   


zdroj: Svojtka & Co.


Názov: Vysvetli mi, prečo slimák nemá nožičky?
Autorky: Joséphine Sauvage & Ninie 
Vydavateľ: Svojtka & Co. 
Poznámka: séria Moje prvé otázky

Oficiálna anotácia: Táto knižka odpovedá na to, čo deti skutočne zaujíma, keď spoznávajú svet okolo seba a túžia mu porozumieť.

Zaujíma ťa, čo sa deje v záhrade? Prečo je tráva zelená, prečo si vtáky stavajú hniezda alebo ako rastie mrkva? Odpovede na tieto a ďalšie otázky nájdeš vnútri knihy. Na každej dvojstrane je veľké odklápacie okienko, pod ktorým sa schováva odpoveď. Ďalšia strana obsahuje doplňujúce informácie pre malých zvedavcov, ktorí chcú vedieť vždy o trochu viac. Odpovede sú podané tak, aby im deti porozumeli. Zistite, čo všetko so svojimi malými zvedavcami môžete objaviť v záhrade, a vrhnite sa do preskúmavania! 


zdroj: Svojtka & Co.


Názov: Miško a Brumko idú do škôlky
Autorka: Katarzyna Kozlowska
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+ 

Oficiálna anotácia: Miško má tri roky a prvýkrát ide do škôlky. Pripravuje sa na to s rodičmi. Spoločne vyberajú batôžtek a dávajú dohromady potrebnú výbavu. Chlapček si do batôžka pribalí aj svojho najvernejšieho kamaráta – macka Brumka – a spolu sa vydajú do neznáma. Dozvedia sa, ako to vyzerá v triede, čo budú robiť, aké hry a aktivity ich čakajú. Miško má veľa otázok. Stretne v škôlke deti, ktoré už pozná? S čím mu pomôže pani učiteľka? A čo sa stane, keď z ničoho nič začne smútiť za mamou?

Táto kniha atraktívnym a bezpečným spôsobom pripravuje dieťa na vstup do vzdelávacieho procesu v materskej škole, pomáha mu porozumieť novej situácii a vyrovnať sa s úzkosťou. Milé ilustrácie zobrazujú vybraté momenty každodenného života v škôlke. Spoločné čítanie knižky sa tak môže stať námetom na rozhovor, vďaka ktorému bude dieťa pokojnejšie a nových kamarátov uvíta s radosťou.
 



zdroj: Bux


Názov: Šikovný bobor Karol: Šije, pečie, maľuje s kamarátom Pištíkom
Autor: Lars Klinting
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+ 
Poznámka: séria Bobor Karol

Oficiálna anotácia: Tri zábavné knižky spolu!

V prvej knižke ťa bobor Karol zavedie do krajčírskej dielne a budete šiť novú zásteru. V druhej knižke ťa so svojím kamarátom Gustíkom priučí kuchárskemu umeniu a upečiete narodeninovú tortu. A v tretej knižke ti prezradí, ako sa miešajú farby a čo všetko potrebuješ, keď chceš pekne vymaľovať skrinku.



zdroj: Bux


Názov: Šikovný bobor Karol: Kto hľadá, nájde!
Autor: Lars Klinting
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Bobor Karol
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+   

Oficiálna anotácia: Bobor Karol rád šije, pečie, maľuje. Vie šikovne opraviť defekt na bicykli, všeličo zmajstrovať a vyzná sa v pestovaní rastlín. Pri práci mu často pomáha kamarát Gustík. Len škoda, že pri tom často narobia neporiadok.


zdroj: Bux

Názov: Lev a jeho kamarádi
Autor: Michal Černík
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+
Poznámka: edícia Zvířátka a jejich kamarádi
Poznámka: v edícii Zvířátka a jejich kamarádi vyjdú aj tituly: Pes a jeho kamarádi, Želva a její kamarádi, Kráva a její kamarádi, Slon a jeho kamarádi 

Oficiálna anotácia: Prostorové leporelo pro nejmenší děti. Bavte se a poznávejte svět zvířat. Ožijí vám před očima! 

Vstupte do království zvířat! V tomto prostorovém leporelu od Rudolfa Lukeše se seznámíte se zvyky a zvláštnostmi želvy, krokodýla, mrože nebo pštrosa. Krátké vtipné básničky seznámí nejmenší čtenáře se zvířátky jak domácími, tak i těmi exotickými. Tuto kouzelnou knížku bude chtít vaše dítě číst znovu a znovu! 


zdroj: Albatrosmedia

Názov: Na stavbe [-] moja knižka s pohyblivými prvkami
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka & Co. 

Oficiálna anotácia: Tu na tom pozemku sa čosi chystá... Objavili sa tu zvláštne značky, všade behajú robotníci so špeciálnymi prilbami. Čo sa deje? Bude sa stavať! Zbúrať starý dom, opraviť deravú strechu, postaviť novú budovu... To všetko človek vie. Chceš zistiť, ako to prebieha? Otvor toto leporelo a rozpohybuj obrázky! Zoznám sa s rôznymi typmi veľkých stavebných strojov a zisti, čo všetko treba urobiť, než je budova úplne dokončená. Ideálne prvé čítanie pre malých staviteľov a staviteľky! 


zdroj: Svojtka & Co.


Názov: Mláďatá [-] moja knižka s pohyblivými prvkami
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka & Co. 

Oficiálna anotácia: Aké zvieratká prichádzajú na svet z vajíčka? Vieš, ako sa hovorí mláďatám koní a psíkov? Ako asi vychovávajú svoje mláďatá levy – králi zvieracej ríše? Na stránkach tohto leporela s pohyblivými prvkami sa zoznámiš s najrôznejšími mláďatami. Sú zvedavé rovnako ako tie ľudské! A rýchlo sa učia. Si rovnaký alebo rovnaká? Tak rýchlo, otvor knižku a zoznám sa so všetkými priateľskými tvormi, ktoré na teba na jej stránkach čakajú. 


zdroj: Svojtka & Co.


Názov: Děti vaří celý rok: Moje první kuchařka
Autorky: Rotraut Susanne Berner & Dagmar von Cramm
Vydavateľ: Paseka 

Oficiálna anotácia: Ať je jakékoli roční období, vždycky si uvaříme něco dobrého. Každá sezona nabízí jiné ovoce a zeleninu, ze kterých hravě připravíme pizzu, indické birjání nebo třeba jahodové tartaletky. S tím vším nám poradí kamarádi a kamarádky z oblíbených obrázkových příběhů Jaro, Léto, Podzim a Zima. Třeba Zuzana a Tom, Matouš a Káťa nebo teta Květa s dědou Vaškem. Havran a papoušek Niko mají navíc spoustu chytráckých připomínek. Od všech se dozvíme plno zajímavostí třeba o zelenině a koření: Věděli jste například, že sedmikrásku nebo jetel můžeme sníst? Naučíme se všelijaké finty a triky – jak nebrečet nad cibulí, jak si založit bylinkovou zahrádku nebo jak na domácí zmrzlinu. A vyrobíme si i něco, co není k snědku, třeba peckový polštářek, lepidlo nebo vlastní kuchařku.  


zdroj: Knihcentrum

Názov: S ockom sa nebojím
Autorka: Soosh
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+ 

Oficiálna anotácia: Kniha pre všetkých otcov a ich dcérky. 

„S ockom po mojom boku nie je nič nemožné,“ povedalo dievčatko. „Nezáleží na tom, koľko má práce, vždy si na mňa nájde čas. S ockom sa dotknem aj hviezd…“ Táto milá knižka láskavo a nápadito zachytáva krásne momenty vzťahu otca a dcéry. 


zdroj: Albatrosmedia

Názov: Šťastné a vousaté hipsterské Vánoce
Autorka: Dawn Machell
Vydavateľ: Svojtka & Co. 

Oficiálna anotácia: Santu už nebaví jeho starý, nudný střih vousů a rád by vyzkoušel něco... extravagantnějšího. A tak požádá o pomoc své dvorní holiče – elfy. Při čtení této knížky se skvěle pobavíš, protože si v ní můžeš přímo sáhnout na různé typy Santových vousů. Dotýkej se materiálů a sleduj vtipný příběh ve verších o tom, jak Santa Claus hledá novou image. Pro děti i dospěláky se smyslem pro humor a fantazií! 


zdroj: Svojtka & Co.

Názov: Půlnoční kocourek 
Autorka: Sonja Danowski 
Vydavateľ: Edika 
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+ 

Oficiálna anotácia: Dojemní příběh, ke kterému se děti budou vracet znovu a znovu.

Toník má nade všechno na světě rád kočky. Do dobročinné tomboly v místním útulku věnuje všechna svá plyšová zvířátka. V útulku žije také kocourek Valentýn, který Toníka ihned okouzlí. A druhý den Toníka čeká velké překvapení… Pomocí svých výjimečných ilustrací vypráví Sonja Danowski dojemný příběh o dobrém skutku, odměně a přátelství. 


zdroj: Albatrosmedia

Názov: Veterinárka z Lipovej kliniky
Autorka: Aniela Cholewinska-Szkoliková
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Miška a jej malí pacienti, 1. diel 
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+   

Oficiálna anotácia: Zoznám sa so sympatickou sedemročnou Mišou, ktorá má v domčeku v korune košatej lipy veterinárnu kliniku. Má totiž neobyčajný dar – rozumie zvieratkám. Vďaka tomu presne vie, čo jej pacientov trápi. A navyše jej pomáha najlepší priateľ – psík Popík. Tentoraz sa v nemocnici veterinárky Miše ocitne trojica pacientov: vrabček so zraneným krídelkom, veverička, ktorá vypadla z obydlia na strome, a zoslabnutý ježko. Čo sa zvieratám prihodilo? Podarí sa ich Miši vyliečiť? Všetko sa dozvieš v tejto výnimočnej knihe. 


zdroj: Bux

Názov: Co se skrývá v lese?
Autorka: Aina Bestard
Vydavateľ: Host
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+ 
Poznámka: kniha vychádza 30. 8. 

Oficiálna anotácia: Kouzelné lupy odhalují tajemství ukrytá v jemných kresbách Ainy Bestard.

Zajímá tě, co se děje pod mořskou hladinou? A chceš vědět, co všechno se odehrává v lesním království? Podívej se přes jednu ze tří barevných lup! Díky nim uvidíš, co jinak zůstává očím skryto. Červená, modrá, zelená — každá barva odhalí jiné tajemství a láká k prozkoumávání života v lese nebo v podmořském světě. Nenechte si ujít další dvě knížky s půvabnými kresbami Ainy Bestard, v nichž autorka použila fascinující techniku RGB ilustrace.
 



zdroj: Knihcentrum

Názov: Co se skrývá v moři?
Autorka: Aina Bestard
Vydavateľ: Host
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+ 
Poznámka: kniha vychádza 30. 8.

Oficiálna anotácia: Kouzelné lupy odhalují tajemství ukrytá v jemných kresbách Ainy Bestard.  

Zajímá tě, co se děje pod mořskou hladinou? A chceš vědět, co všechno se odehrává v lesním království? Podívej se přes jednu ze tří barevných lup! Díky nim uvidíš, co jinak zůstává očím skryto. Červená, modrá, zelená — každá barva odhalí jiné tajemství a láká k prozkoumávání života v lese nebo v podmořském světě. Nenechte si ujít další dvě knížky s půvabnými kresbami Ainy Bestard, v nichž autorka použila fascinující techniku RGB ilustrace.   


zdroj: Knihcentrum

Názov: V bříšku
Autorka: Michaela Fišarová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+ 

Oficiálna anotácia: Ideální knížka pro budoucí starší sourozence, ale i zvídavé jedináčky.  

Věděli jste, jak miminko prožívá dobu před svým narozením? Kdy malému človíčkovi v maminčině břiše začínají růst nehty? Kdy si už dokáže cucat palec? Nebo jak čůrá? To všechno, a ještě mnohem víc vám ve 42 kapitolách, odstupňovaných podle týdnů těhotenství, poví ta nejpovolanější osoba. Samotné miminko v děloze. A věřte, že se nebudete ani chvilku nudit! Veselé ilustrace Anety Žabkové pobaví děti i rodiče. 


zdroj: Albatrosmedia

Názov: Sourozenci
Autorka: Rocio Bonilla
Vydavateľ: CPRESS
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+ 

Oficiálna anotácia: Kniha výjimečná svým zpracováním i poselstvím.

Kniha je určená pro děti, které někdy mají problém se svým sourozencem. Takže vlastně pro všechny, kdo sourozence mají. Jednoduchý příběh s nádhernými ilustracemi je tak trefný a výstižný, že vydá za tisíc slov. Oboustranná kniha, ve které z jedné strany vypráví dívka o svém bratrovi a z druhé bratr o sestře, má odlehčující styl, který s humorným nádechem a zpracováním vede k uvědomění si, jak moc pro nás sourozenci znamenají. Je velkým přínosem pro děti nejen po stránce umělecké, ale také psychické. Bonbónkem je vtipný závěr. 


zdroj: Albatrosmedia

Názov: Všetko pláva, čo plutvy má aj nemá
Autorka: Štěpánka Sekaninová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+ 

Oficiálna anotácia: Plávam, plávaš, plávame! Hovoria si ľudia, zvieratká, rastliny aj všetky veci na stránkach tejto knižky, ktoránie je ničím iným, ako knihou o plávaní. To, že toto vodné umenie ovládajú ryby či morské panny, to je nad slnko jasné. Čakali by ste to ale od ježka alebo od netopiera, alebo od... Viete čo? Pozrite sa sami, kto a čo pláva ako rybička, a tiež ako. Zábavná knižka plná vody, morskej soli a sem-tam veľkej vlny je pripravená na preskúmanie. Nasaďte si rukávniky, namasírujte si svaly a hurá do toho! Cestou uvidíte veľa krásnych obrázkov a ešte zdokonalíte aj svoj štýl. Prsia alebo kraul, čím chcete začať?   


zdroj: Albatrosmedia

Názov: Všetko lieta, čo perie má aj nemá 
Autorka: Šárka Fenyková 
Vydavateľ: Albatros 
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+ 

Oficiálna anotácia: Lietam, lietaš, lietame! Hovoria si ľudia, zvieratká, rastliny aj všetky veci na stránkach tejto knižky, ktorá nie je ničím iným ako knihou o lietaní. Že sa toto vzdušné umenie darí vtákom alebo motýľom, to je vec nad slnko jasná. Čakali by ste to ale od ryby alebo od gibona, alebo od... Viete čo? Pozrite sa sami, kto a čo lieta ako vtáčik, a taktiež ako. Zábavná knižka plná modrej oblohy a sem-tam nejakého mráčika je pripravená na preskúmanie. Namasírujte si svaly, pripravte sa na skok a, hurá, už letíte. Cestou stretnete veľa krásnych obrázkov a možno sa prestanete báť výšok. Teda, ak sa ich bojíte. 


zdroj: Albatrosmedia

Názov: Moje prvé pravidlá premávky
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie = 6-10 rokov 

Oficiálna anotácia: Vďaka tejto knižke sa deti od šesť do desať rokov naučia základy bezpečného správania na ulici – na chodníku aj na vozovke. Spoznajú, ako sa správať ohľaduplne v prostriedkoch hromadnej dopravy a ako sa správne vybaviť na chôdzu v tme alebo na výlet na bicykloch mimo mesta. Knižka obsahuje aj zoznam dopravných značiek, ktoré sa detí budú týkať najčastejšie, a záverečný kvíz na overenie nadobudnutých vedomostí. Každá situácia na ceste je predstavená ilustrovaným príbehom, prakticky zapojená do hry či aktivity a zhrnutá ako zapamätateľné ponaučenie.   


zdroj: Svojtka & Co.

Názov: Mirelka Pátračová rieši prípad Mačacej POHROMY
Autorka: Kate Pankhurst
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Mirelka Pátračová rieši, 6. diel
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+ 

Oficiálna anotácia: Žiadna záhada nie je príliš záhadná, žiadny problém nie je príliš zamotaný. V celých Mláčkovciach ktosi unáša mačky. Čo sa to deje?


zdroj: Bux

Názov: Žofka z Mačacej ulice 1
Autorka: Agnieszka Tyszková
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Žofka z Mačacej ulice, 1. diel
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+ 

Oficiálna anotácia: Žofka z Mačacej ulice je vtipná séria o trampotách vynaliezavej a odvážnej Žofky a jej bláznivej rodinky. Hneď v prvej časti čaká čitateľov niekoľko prekvapení, napríklad konkurz na Pavúčiu tvár roka, mŕtvola na schodoch, tanec s práčkami či stretnutie s bezulitovým stvorením.

Ahojte! Volám sa Žofka. Strašné, že? A aj priezvisko by mohlo byť lepšie. Vŕbová znie síce celkom dobre, ale je na V. Každý žiak na svete vám povie, že neexistuje horšia vec, ako byť na začiatku alebo na konci zoznamu. Ale už dosť! Nie som predsa nejaká strašná pesimistka. Naschvál som začala od najhorších vecí, aby som ich mala čo najrýchlejšie za sebou. Možno by som ešte mala spomenúť moju mladšiu sestru Viki. Totálna prehra! Hoci musím priznať, že to vďaka Viki sa spustila lavína každodenných dobrodružstiev v našej rodine. A začali sa psím hovienkom... Práve preto teraz sedím na jabloni v záhrade nášho nového domu na Mačacej ulici 5 a píšem tieto slová... Domasedi, traste sa! So Žofkou sa nebudete nudiť. 


zdroj: Bux

Názov: Experiment so Sofiou
Autorka: Zuzana Štelbaská
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 12+ 

Oficiálna anotácia: Ako sa vďaka netradičnému priateľstvu vyrovná utiahnuté dievčatko s mnohými dilemami a ťažkosťami. 

Sofia už nie je dieťa, ale nepatrí ani do sveta dospelých. O všetkom veľa premýšľa, no máločo aj povie. Väčšinu vecí si necháva pre seba. Iba s jediným tvorom dokáže prekecať celé hodiny… Raz do nej narazí mucha. Sofia sa nad ňou, malou a bezbrannou, celkom nečakane zľutuje. Podujme sa na experiment – chovať muchu ako domáce zvieratko. Mlčanlivé dievča z druhého stupňa základnej školy vďaka tomu zažije niečo, čo ho už navždy zmení. 

Jubilejná desiata kniha Zuzky Štelbaskej nadľahčeným a vtipným spôsobom vyobrazuje dospievanie utiahnutého dievčatka, ktoré nájde nevšednú priateľku vo všednom tvorovi – muche. Čo iní odháňajú, Sofia a Zuzka milujú! 


zdroj: Albatrosmedia

Názov: Moje skutočné meno je Hanna
Autorka: Tara Lynn Masihová
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie = 13+ 

Oficiálna anotácia: Román, ktorý oslavuje ľudskosť, silu rodiny a vytrvalosť ľudského ducha. 

Hanna Slivková má štrnásť rokov, keď Hitlerova armáda prekročí hranice Ukrajiny. Snahou nacistov je vyčistiť mesto, kde žije, od všetkých židov. Hanna so svojou rodinou a niekoľkými ďalšími rodinami musí opustiť rodný dom a skrývať sa v lese. No čoskoro už ani les nie je bezpečný. Ľudia, ktorí sa previnili len tým, že sa narodili ako židia, sú nútení utiecť a uchýliť sa do temných podzemných jaskýň, ktoré sú jediným bezpečným miestom pred ľudskými zvermi poľujúcimi hore. Pod zemou bojujú s chorobami a hladom a snaha zachovať si vieru a ľudskú dôstojnosť sa pomaly mení na boj o holé prežite. Román, ktorý oslavuje ľudskosť, silu rodiny a vytrvalosť ľudského ducha.                 


zdroj: Albatrosmedia

Názov: Eliza a more príšer 
Autorka: Francesca Zappia
Vydavateľ: COOBOO
Poznámka: vekové odporúčanie = 13+ 

Oficiálna anotácia: Táto kniha je ako milostný list pre fandom - o priateľstve a príbehoch, ktoré nás formujú. 

Eliza Mirková je v maturitnom ročníku na strednej. Obyčajné dievča, o ktoré štyri roky nikto nezakopol. LadyConstellation je autorka megapopulárneho webkomiksu, ktorý si získal srdcia miliónov čitateľov po celom svete. Nikto netuší, že offline Eliza a online LadyConstellation je jedna a tá istá osoba.
Všetko sa zmení príchodom Wallaca. Je fanúšik Elizinho webkomiksu a dokonca autor najlepšej fanfiction. Keď sa im skrížia cesty, Eliza váha, či opustiť svoju bezpečnú ulitu a vystrčiť nos do offline sveta. Môže sa niekomu páčiť aj také obyčajné a nezáživné dievča ako Eliza Mirková? 

Lenže keď verejnosť odhalí Elizinu pravú identitu, všetko, čo si tak urputne budovala – webkomiks, vzťah s Wallacom a dokonca aj psychickú pohodu – sa razom rozpadá. Stevie Bellová je nadšená fanynka skutečných zločinů, právě začíná prvním rokem studovat na Ellinghamově akademii a má vskutku ambiciózní plán: chce tenhle případ vyřešit. Tedy až se vyrovná s náročnými požadavky na nové škole a se svými svéráznými spolužáky. Ale stane se něco velmi podivného: zločinec se vrátí na místo činu… 


zdroj: Albatrosmedia


Názov: Křiváci 
Autorka: Maureen Johnsonová 
Vydavateľ: COOBOO 
Poznámka: vekové odporúčanie = 14+  

Oficiálna anotácia: Soukromá škola, podivné vraždy a pachatel, co se vrací na místo činu. Young adult detektivka, která vtáhne a nepustí! 

Ellinghamova akademie je slavná soukromá škola ve Vermontu, na kterou chodí ty nejbystřejší hlavy, vynálezci a umělci. Založil ji Albert Ellingham, magnát z počátku 20. století, který toužil vytvořit báječné místo plné hádanek, spletitých stezek a zahrad. „Místo, kde je škola hrou,“ jak říkával. Krátce po jejím otevření mu ale unesli ženu a dceru. A jediné skutečné vodítko je posměšná hádanka, seznam všech možných způsobů vražd, která je podepsaná trochu děsivým pseudonymem. Stal se z toho jeden z největších nevyřešených zločinů americké historie.


zdroj: Albatrosmedia

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára